Fyll halva tallriken med grönsaker

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se om kost och hälsa.

Bland annat tipsar hon om att fylla tallriken med mer grönsaker som knep för alla att få bättre koll på vikten.

Moderator säger: Du är välkommen att ställa dina frågor redan nu.

Moderator säger: Hej alla ni som ställer frågor, glöm inte att logga in med ett namn när ni går in här. Annars riskerar ni att er fråga inte kommer fram.

   Josefine Jonasson säger: Nu är jag på plats - hoppas ni är det också!

bullan säger: jahaja, chatt säger du... Jo har en fråga: är det farligt att bara äta ett mål om dagen? jag brukar itnevara så hungrig o då blir det oftast att jag äter en gång om dagen.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Man rekommenderar inte ETT mål per dag. Dels beroende på att det är större risk att man småäter istället men också för att det är bättre för kroppen att få ett stadigt flöde av energi och näring. Upptaget av olika vitaminer underlättas bla.

Martin säger: Hej Josefine! Jag har problem med mitt "dåliga" kolestorol. Vilket är det bästa sättet att minska kolestorolhalten?

   Josefine Jonasson säger: Hej Martin! För att minska det "dåliga" kolesterolet gäller det ffa att byta ut mättat fett mot omättat. Mättat fett finns ffa i animaliska produkter, tex charkuterier. Omättat fett hittar Du i vegetabilier, t ec oljor, nötter och mandel men också i fet fisk. Lycka till!

Mathias säger: Hej Josefine. Hur ska jag bära mig åt för att gå ner i vikt. Jag har fel på ämnesomsättningen och för tillfället kan jag inte röra på mig p.g.a kryckor. Finns det nåt bra sätt att tappa vikt? Blir galen snart.

   Josefine Jonasson säger: Hej Mathias! I teorin är allt enkelt, då handlar det om att äta mindre än vad man behöver. I praktiken kan det förstås vara väldigt svårt... Jag skulle vilja råda Dig till att först och främst bli noggrann med måltidsordningen, det är ett bra tips för att undvika att bli jättehungrig och äta stora mängder mat. Att byta ut en del av den vanliga maten mot grönsaker är också ett tips. Fyll t ex halva tallriken med grönsaker så tar Du automatiskt mindre av den andra mat. Om Du vet att Du äter mkt godis och fikabröd o dyl så är det förstår något Du kanske måste minska på. Om Du har problem m ämnesomsättningen har Du förmodligen kontakt med någon läkare. Prata med honom/henne om detta och be om hjälp där om Du känner behov av det. Lycka till!

Peter den store säger: Hej jag gick med i viktklubben i sommras men tyckte att era recept som var anpassat till mig var så full av inköp av olika kryddor,grönsaker.Alltså rätterna var avancerade!Behöver det vara så avancerade recept, det är ju dyrt med inköp.Vidare så får man ha en brev-våg för att väga allt i gram.Har du något råd!

   Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Vad synd att recepten inte passar Dig. Naturligtvis kan Du gå ner i vikt utan recepten i Viktklubben. Skaffa Dig en kokbok med magra recept, eller om Du har några egna recept Du brukar använda Dig av. Lägg sedan in dessa i dagboken så får Du Din "egen" databas med recept. För att få korrekt kaloriinnehåll krävs det förstås att Du väger maten men det behöver kanske inte vara så exakt? Väg maten ibland så lär Du Dig hur mkt det väger. Ofta kan man ju göra en uppskattning efter vik´lken vikt det står på paketet. Lycka till med matlagning och viktminskning!

Lisa N säger: Vart ska jag vända mig om jag vill ha ett kostprogram?

   Josefine Jonasson säger: Hej Lisa! Det beror på i vilket syfte. På en del träningsanläggningar kan man få kontakt med kostrådgivare och om Du är överviktig eller behöver komma i kontakt med dietist kan Du få hjälp hos henne/honom. Viktklubben är ju annars ett jättebra alternativ... :-)

kege säger: Vad tycker du om alla dess dieter. Danska stoftekuren och allt vad de heter. Min åsikt är att man går ner i vikt men man lär sig varken att äta sunt eller hålla vikten.

   Josefine Jonasson säger: JAG HÅLLER HELT MED DIG! Klok som en bok! :-) Visst går man ner i vikt om man följer en diet som gör att man äter mindre kalorier än vad man behöver men vad händer när man slutar med dieten om man inte har lärt sig något?

Draine säger: Jag är en extrem godisätare som äter godis minst två gånger om dagen, chokad och plockgodis. jag har försökt sluta men jag blir rastlös och får huvudvärk. Finns det något tips du kan ge så jag inte faller tillbaka i godisträsket igen?

   Josefine Jonasson säger: Hej Draine! Återigen: regelbunden måltidsordning är Aoch O, det bidrar till att blodsockret håller sig på en jämn nivå och suget minskar. Ett variant kan ju vara att Du bestämmer Dig för att äta godis 1-2 gånger i veckan så att Du inte förbjuder Dig helt och hållet och får svårt att stå emot. Lycka till!

maria säger: Hej, skulle vilja fråga hur man blir dietist och är det ett jobb du rekommenderar?

   Josefine Jonasson säger: Hej Maria! Ja, det är absolut ett jobb jag rekommenderar! Jag har haft tur och hamnat precis där jag vill vara. Dietistutbildningen finns i Uppsala, Umeå och Göteborg och är på 120-160 poäng (3-4 år). Välkommen till dietistkåren! :-)

walter säger: Hej Igen! Vad gäller bäst för GI när man kokar mat t.ex pasta. Koka länge för att få ett mindre GI eller koka på kortast möjliga tid? Mvh Walter!

   Josefine Jonasson säger: Hej Walter! Om man ska vara riktigt petig är tex rå potatis och pasta allra bäst för att få ett lågt GI men det blir ju inte så gott och det är inget jag rekommenderar... Bättre att koka lite kortare tid än lite för länge. Det är dock inte så att pastan innhåller MER kalorier om man kokar den längre tid.

Dogge säger: Påverkas lever, njurar och kolesterol av ketogena dieter??

   Josefine Jonasson säger: Hej Dogge! Det kan de göra om man håller på längre tid och framförallt om man sedan tidigare har problem med lever eller njurar. Försiktighet är viktigt!!!

Nilla säger: Sen skulle jag vilja fråga om dessa olika piller som finns tex Äpperlcidervinäger kapslar extra starka fungerar det verkligen...bränner det fett som det står?

   Josefine Jonasson säger: Hej Nilla! Bra fråga... Det finns ingen vetenskap som styrker att det skulle fungera. Jag brukar säga att om det låter för bra för att vara sant så är det oftast det - tyvärr, för det hade ju varit fantastiskt! :-)

Moderator säger: Hej allihopa! Här kommer dagens sista fråga:

Hannah20 säger: Är det bra att ta en pizza en gång i veckan? förstör det om man försöker gå ner i vikt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Hannah! Nej, det förstör inte att äta pizza en gång i veckan om man äter bra för övrigt. Det handlar alltid om inkomster och utgifter, äter man mer än man behöver går man upp i vikt och om man äter mindre går man ner i vikt. Om pizza är något Du tycker väldigt mkt om kan det kanske vara viktigt för Dig att äta det ibland för att klara av att äta mindre andra dagar - det är det bara Du som kan bedöma. Lycka till!

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack för alla frågor och tack Josefine för alla svar. En sammanfattning av chattet finns på Hälsa.