Reductil måste kombineras med fettfattig kost

Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens läkare och forskare Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se om övervikt och om hälsa. Hon fick bland annat svara på frågor om varför man går upp olika i vikt trots att man äter samma mat.

Moderator säger: Hej alla! Vill bara påminna er som skriver frågor om att ni måste logga in med ett inloggningsnamn, annars kommer inte era frågor fram!

   Yvonne Linné säger: Hejsan!

Nu är jag här och vill jättegärna svara på frågor.

Lolo säger: Fungerar viktklubben även om man endast vill ner några kilon? Jag har hört att förbränningen kan sänkas rejält om man drar ner på kaloriintaget utan att ha övervikt. Jag är under BMI 25, men skulle vilja ner 3-4 kilo så jag hamnar mer i mitten.

   Yvonne Linné säger: Ja viktklubben fungerar även för normalviktiga individer. Förbränningen kan sänkas något om man drar ner extremt på kaloriintaget, vilket du inte gör om du följer rekommendationerna i viktklubben.

Ola säger: hejsan!!!

jag har en fråga!!

jafg äter typ godis varje dag!! jag blir aldrig tjockare kvittar hur mykke jag äter och för andra som knappt äter något kan bli tjocka hur lätt som helst!!! de e ju bra för min del att jag inte blir tjock!! vad beror de på att vissa blir tjocka lätt och inte andra som kan äta hur mykke som helst? ha de bra Ola

   Yvonne Linné säger: Dels beror det nog på de gener man har, men också på vad man själv upplever som mycket. En del tycker 100 gram godis är mycket andra 1 kg.

Berra säger: Hej Jag slutade röka för 3 månader sen. Nu har jag gått upp för mycket i vikt. Väger ca 92kg till mina 176cm. Hur påverkas ämnesomsättningen när man slutar röka. Jag erkänner att jag har ätit mer "sötsaker" för att dämpa suget. Men även vanlig mat, jag är konstant hugrig. Kan äta hur mycket som helst. Kan viktklubben hjälpa mig ?

   Yvonne Linné säger: När man börjar röka så ökar ämnesomsättningen med ca 10 %. Den sänks när man slutar röka. När man slutar röka får många också ett ökat godissug - och äter mer. Viktklubben är ett bra alternativ att få kontroll över sina matvanor. Lycka till !

Penny säger: Hej! Jag undrar om det är sant att om du går upp i vikt som vuxen är det lättare att gå ner eftersom antalet fettceller är desamma. Men om du är tjock redan som barn har du då utvecklat fler fettceller och då är det mycket svårare att träna bort fettet. Det låter galet men jag vill veta om det stämmer?

   Yvonne Linné säger: Nej, det finns inga studier som tyder på det.

Skåne säger: Hej Yvonne! Jag är 16 år och har fått reda på att jag har mycket högt blodtryck på grund av min övervikt. Min läkare har rekommenderat att jag ska ta medicin mot högt blodtryck eftersom det verkligen ligger i riskzonen (igentligen måste jag vara 18 år för att ta det men hon sa att jag skulle fundera på det). Det kan påverka en psykiskt och kanske inte självklart att det hjälper, vad tycker du att jag borde göra?

   Yvonne Linné säger: Säger din läkare att du behöver blodtrycks sänkande medicin så ska du följa hennes/hans råd. Jag tycker också att du ska diskutera med din dokor vilken hjälp du kan få för att gå ner i vikt.

danne säger: Min flickvænn ær øverviktig och fortsætter att gå upp i vikt. Min vikt ær normal och ligger stabilt. Varfør ær det så? Vi æter ju den samma maten?

   Yvonne Linné säger: Svårt att säga, en man har en högre förbräning pga mer muskelmassa och brukar också väga mer vilket gör att man gör av med mer kalorier.

Kristina säger: Jag och några av mina vänner är vegatarianer och överviktiga. Läste något om att proteiner hjälper till att förbränna fett. Är det verkligen så? Kanske vi har proteinbrist. Vilka andra symptom ger det?

   Yvonne Linné säger: Det är mycket ovanligt med proteinbrist i Sverige om man inte äter en extrem kost.

Ville säger: Hej! Undrar bara om det är vanligt att de 10 "sista" kg är svåra att gå ner om man haft en övervikt på 35 KG?

   Yvonne Linné säger: Ja, så är det. Men det är bara att hålla ut och ha tålamod. Ev behöver man göra ytterligare förändringar tex öka på motionen för att komma ner de sista kilona.

Fatboy säger: Hej Yvonne.. jag har precis börjat ta reductil.. är det ett bra "piller" ?

   Yvonne Linné säger: Ja det är ett bra "piller" men du måste kombinerade med en kalorifattig diet och motion för att det ska fungera

monica säger: Hej Yvonne! Jag undrar om hur mycket honung är det ok att äta per dag?Jag brukar ha 3 sked/dag i min te.Å andra sidan ta jag aldrig socker i nåt,jag tycker att det blir för söt. Kan jad forstätta då med mina 3sked honung/dag?Tack

   Yvonne Linné säger: Allt beror på summan av kalorier du stoppar i dig per dag i förhållande till vad du gör av med. Man kan inte plocka ut ett enskilt livsmedel från en hel dag och säga om det är bra eller dåligt, du måste se till helheten.

säger: hur kan viktklubben hjälpa mig med motivationen?, Luleå

   Yvonne Linné säger: Ja, det finns mycket som har med motivation att göra inne på viktklubben.

pelle säger: jorå seru, hur funkar det om man har migrän? kan man få något naturmedel mot det, om man inte vill äta starkare grejer?

   Yvonne Linné säger: Är inte expert på migrän och vet inte om det finns naturmedel som fungerar.

Titti säger: Vet du ngn mat som hindrar uppkomsten av de dåliga kolesterolvärdena?

   Yvonne Linné säger: Undvikt mättat fett som i ost, korv, choklad mm och välj de omättade fetterna istället olja, nötter, mandel och fet fisk.

säger: Jag har bara hört gott om HERBALIFE och skulle vilja prova detta av hälsoskäl (alltså i måttliga prop) vad tror du om det!

   Yvonne Linné säger: Finns inga vetenskaplig belägg för att HERBALIFE är bättre än någon annan pulverdiet.

Moderator säger: Oj, tiden rusar snabbt iväg. Här kommer sista frågan:

Josse säger: Hej Yvonne! Segt godis innehåller ju inget fett - kan man äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt? Jag menar, choklad vet man ju att det innehåller mycket fett.

   Yvonne Linné säger: Visst vore det underbart! Men som en av våra dietister säger "låter det för bra för att vara sant så är det oftast det". Och så är det i det här fallet.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack för alla frågor och tack Yvonne för alla svar. En sammanfattning av chattet kommer snart.

   Yvonne Linné säger: Hejdå! Det var kul att chatta med er.)

ARTIKELN HANDLAR OM