Atkinsdieten farlig - kan ha dödat tonåring

Näringsexperter varnar för bantnings- metoden

HÄLSA

En 16-årig flicka kan ha dött av Atkinsdieten. En grupp näringsexperter i USA varnar nu för den omtalade bantningsmetoden, som de hävdar kan orsaka hjärtproblem.

Gruppen uppmanar amerikanska myndigheter att undersöka om viktminskningsprogrammet kan orsaka hjärtsjukdomar skriver Reuters.

Physicians Committee for Responsible Medicine, (PCRM), en amerikansk organisation som förespråkar vegetarisk kost, påpekar att de inte kan bevisa att dieten har skadat eller dödat någon.

En bantare har dock uppgett att han tror att Atkins diet har täppt till hans blodkärl och föräldrarna till en tonårsflicka, som dog medan hon bantade med Atkins, lägger skulden på den köttrika dieten.

- Jag tror att Atkins diet gjorde mig hjärtsjuk, säger Jody Gorran, en 53-årig affärsman på en nyhetskonferens ordnad av PCRM.

Han säger att hans blodkärl täpptes till och kolesterolet sköt i höjden medan han gick på dieten.

Paul och Lisa Huskey säger att deras 16-åriga dotter, Rachel, dog av hjärtarytmi år 2000 medan hon gick på dieten. Paul Robinson, läkare på sjukhuset där Rachel dog, säger att dieten kan ha orsakat hennes död genom att dra ut kalcium och kalium från hennes kropp.

Längre studie

Ansvariga på PCRM säger att det inte går att bevisa.

- Man kan inte säga att den här dieten är orsak till det här dödsfallet, säger Neal Barnard, chef på PCRM till Reuters.

Men han säger också att stora grupper av Atkinsbantare borde studeras under en längre tid för att se om det finns några kopplingar mellan dieten och hälsoproblem.

Ansvariga på Atkins Nutritionals, Inc. hävdar att deras diet är säker.

- Det finns ingen logik och ingen vetskap som stödjer ett samband mellan dessa individer och Atkins metod, säger Colette Heimowitz, VD för utbildning och forskning på företaget.

PCRM har kritiserats för att stå nära olika vegetarianorganisationer och i första hand vilja få folk att sluta äta kött.

Omtvistad diet

Atkins diet har gjort sig stora rubriker runt om i världen genom att gå emot många medicinska råd. Samtidigt har en mängd Hollywoodkändisar gått ut med att de har tappat kilon med hjälp av Atkins.

Dieten bygger på en teori, som är utarbetad av Dr Robert Atkins, om att kolhydrater gör folk tjocka. Bantare uppmanas att låta bli bröd, pasta, frukt och många grönsaker. Istället ska de äta kött, smör och annan fet mat.

Många läkare och American Heart Association varnar för att Atkins diet kan vara farlig. De menar att de som följer kostråden under en längre tid riskerar höjda kolesterolvärden. Andra faror med dieten, enligt experterna, är ökad risk för njursjukdomar, benskörhet och tjocktarmscancer.

Läs mer:

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM