Det är inte bra att bara äta 400 kcal om dagen

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattade om övervikt och kost. Hon svarade bland annat på frågor om Atkins diet.

Moderator säger: Hej alla! Chattet börjar först kl 10.30, men ställ era frågor redan nu. Glöm bara inte att skriva in ett namn när du loggar in, annars riskerar du att din fråga inte kommer med!

   Josefine Jonasson säger: Hej, nu är jag på plats och superberedd!! :-)

lisa säger: hur många ägg kan man tänka att en vegetarian kan äta om dan?

   Josefine Jonasson säger: Hej Lisa! Det beror på olika saker, bla vad man äter för övrigt och vilket energibehov man har. Om man inte har problem med höga kolesterolvärden finns det inga direkta rekommendationer för hur mkt ägg man kan äta.

Krista säger: Jag vill så gärna gå ner ett par kg i vikt har tom gått med i viktklubben men det funkar inte så bra eftersom att så fort man ska följa en viss meny så ingår det sällan såna ingredienser man har hemma. Man måste handla för flera hundra nästan varje dag för att kunna följa dessa recept & menyer vilket inte funkar alls för min del. Det borde vara enkelt att äta rätt för innerst inne vet man ju att det inte är bra att äta en hel påse jordnötsringar så hur ska man då göra ??

   Josefine Jonasson säger: Hej Krista! Du har helt rätt - teori och praktik är två helt olika saker. För det första: Välj den maten Du tycker om, skaffa Dig en kokbok med smala recept om Du behöver tips och om Du inte tycker att recepten i VK passar för Dig. Lägg in Dina egna recept i dagboken så får Du Din egen databas. Jag vet inte hur Du gör när Du ska börja gå ner i vikt men det är vanligt att man utesluter allt man tycker är gott men som innehåller mkt kalorier, tex jordnötsringar. Det kanske blir lättare om Du tillåter Dig detta ibland, alltså inte varje dag. Lycka till och välkommen till Viktklubben!

Alva säger: Hej Josefine! Jag har precis börjat med Atkins, vad tycker du om just det sättet att äta? Det är "bevisat" hälsosamt, men jag har svårt att lita på allt som skrivs. Tacksam för svar

   Josefine Jonasson säger: Hej Alva! Den vetenskap som är publicerad angående Atkins visar att dieten ger bra resultat i ett halvår men efter ett år skiljer den sig inte från andra sätt att äta. Personligen skulle jag aldrig rekommendera någon att enligt Atkins eftersom jag tycker att dieten är extrem och att han inte skiljer på mättat och omättat fett. Att mättat fett är skadligt i stora mängder är bevisat.

Susanne säger: Går man ner i vikt genom ät äta enligt GI metoden och hur mycket?

   Josefine Jonasson säger: Hej Susanne! Om GI-metoden innebär att man äter mindre kalorier än annars då går man ner i vikt. Den behöver dock inte innbära att man gör det. Det finns ingen entydig vetenskap som tyder på att man skulle gå ner i vikt genom att strikt följa GI-metoden. Däremot kan man ha stor nytta av delar av den. Vi vet te x att det är bra att äta bönor, linser och grovt bröd och de innehåller också lågt GI. GI blandat med sunt förnuft kan man komma ganska långt med alltså! :-)

Inka säger: Hej är farinsocker ett bättre socker än vitt socker?

   Josefine Jonasson säger: Hej Inka. Nej, det är ingen större skillnad.

Susanne säger: Äter alla dietister perfekt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Susanne! Vad är perfekt? Jag tror inte att dietister äter mer speciellt än människor i övrigt. Man är ju inte bara dietist - man är ju människa också! :-) Förresten, som dietist försöker man ju inte lära människor att undvika den ena eller det andra, man försöker lära ut hur man får balans på maten.

Mari säger: Om man äter en multivitamintablett om dagen, behöver man då inte

bry sig om direkt vad för mat man sätter i sig, jag menar i

vitamin/mineralhänseende?

   Josefine Jonasson säger: Hej Mari! Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. En multivitamintablett kan vara ett jättebra tillskott men ersätter inte allt i maten. Om man inte bryr sig om vad man äter för övrigt finns ju risk att man får i sig massa saker som inte är bra, tex stora mängder mättat fett och socker.

Nana säger: är det inte skadlig för kroppen om man äter bara 400kalorier om dagen,har gjort det i 10dagar men vill ändå veta

   Josefine Jonasson säger: Hej Nana! Ja, det kan vara skadligt att under längre tid äta så lite kalorier. Chansen att Du får i Dig tillräckligt med näringsämnen är väldigt liten . Om Du äter så lite riskerar Du också att förlora mkt muskelmassa och inte bara fett. Om Du förlorar mkt muskelmassa minskar Din ämnesomsättning och Du riskerar Då att gå upp ännu mer när Du börjar äta normalt igen.

Frodo säger: Äntligen kan jag fråga min fråga som jag undrar om i hundra år, varför ska man koka morötter för att få i sig alla näringsämnen? ALLA andra grönsaker o rotfrukter skaman ju äta råa och (har man lärt sig) spara kokvattnet till soppa o så för det är så mycket nyttiga mineraler o vitaminer man kokar bort. men verför är just morötter såna som man ska koka? //Frodo

   Josefine Jonasson säger: Hej Frodo! Ja, det kan man undra... :-) Visst kan det vara så att man lättare tar upp vitaminerna i kokta grönsaker MEN det är absolut inte otillgängliga i råa grönsaker. Detta gäller inte bara morötter utan gäller alla grönsaker. Du får alltså i Dig vitaminerna även från råa grönsaker och om Du äter mkt så riskerar Du absolut inte att drabbas av näringsbrister!

Moderator säger: Hej, här kommer sista frågan!

anna säger: Hej... jag har funderat lite på dietistyrket... kan du förklara lite vad det innebär och om du rekomenderar det!!

   Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Som dietist jobbar inom olika områden t ex med övervikt (som jag gör)med cancer, njurprblem men också inom primärvård. Man jobbar på olika sätt inom olika områden. Jag jobbar mkt med enskilda patienter och med gruppbehandlingar och jag håller också en del föreläsningar för patienter och personal. Gå gärna in på internet på Uppsala, Umeå och Göteborgs universitet, jag tror att de förklarar vad dietistyrket innebär ganska bra där. Jag trivs jättebra med mitt jobb och om jag skulle välja utbildning idag skulle jag absolut välja dietistutbildningen igen. Lycka till och välkommen till dietistkåren! :-)

Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack för idag. En sammanfattning kommer inom kort.

   Josefine Jonasson säger: Tack för idag - vi ses snart igen!

ARTIKELN HANDLAR OM