Grönsakslådor på julbordet kan vara kaloririka

Josefine Jonasson chattade om mat på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson svarade på frågor om mat. Mycket handlade om den stundande julen.

Moderator säger:Kom ihåg att skriva in ett namn när du loggar in så att din fråga kommer fram!

   Josefine Jonasson säger: Nu är jag på plats och jag hoppas att ni är det också!

fetthög säger: hur gör jag för att inte äta mellan måltiderna?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Ett bra tips brukar vara att äta ordentligt vid måltiderna så att man håller sig mätt. Å andra sidan kan det vara bra att äta något mellanmål mellan måltiderna, t ex en frukt eller liknande.

m säger: Hej jag undrar hur jag ska undvika de värsta farorna på julbordet.. Är det sockret som är värst eller fettet?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Fundera över vad Du tycker allra bäst om på julbordet och välj det i lagom mängder. Om Du utesluter det Du gillar bäst är risken stor att Du inte blir riktigt nöjd och äter mer av allt annat. Jag vill inte säga att vare sig sockret eller fettet är värst, allt handlar om vilka mängder man äter. Visst är det så att fett innehåller dubbelt så mkt kalorier per gram men om man äter stora mängder socker-godis får man i sig en väldigt massa kalorier därifrån också. Välj det Du tycker om men i lagom mängder. Lycka till och God jul!

anna säger: Hej! Jag har en fråga om den stundande julen! Mycket handlar ju om mat, det jag undrar över är om vad det är man ska se upp med och försöka undvika? Finns vissa uppenbara saker som man givetvis bör äta med måtta, men finns det något som man äter men inte tänker/tror att det är så onyttigt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Svårt att svara på, jag vet ju inte vad Du tror är nyttigt... Många tror nog att grönsakslådor av olika slag är nyttiga eftersom de är baserade på grönsaker men de kan innehålla väldigt mycket fett. Läs på förpackningar och tänk på vad Du maten Du lagar innehåller - det kommer Du långt med. Lycka till!

Per säger: Om man bara kan äta gröna grönsaker (såsom ärtor, isbergssallad och gurka) men inte t.ex. morötter och frukt. Vad rekomenderar du att äta i stället ? Så att man får i sig dessa vitaminer på annat sätt !? (Förutom vitamin tabletter) Tack på förhand, Ha en bra dag!

   Josefine Jonasson säger: Hej Per! Ät de grönsaker Du kan äta och ät varierad mat för övrigt, jag tror att Du kan komma väldigt långt med det och jag tror inte att Du behöver något vitamintillskott av annat slag. Om Du kan äta kål av olika slag samt potatis blir utbudet väldigt stort. Lycka till och ha en bra dag Du också!

Mulan säger: Knäck, detta goda gift, hur kalloristint är det ejenklien?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Vissa saker är man lyckligt ovetande om och detta är nog en sån sak... :-)En knäck innehåller ca 25 kalorier. Det låter kanske inte så mycket men det är inte så svårt att få i sig några stycken om man tycker att det är gott... :-)God jul!

Nöten säger: Nötter är ju väldigt kaloririka, men är det

någon skillnad på kalorier från nötter och från

t.ex. godis?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, nötter innehåller ca 600 kcal/100 g, lite olika beroende på sort. Gelégodis innehåller ca 400 kcal/100 g. Kalorierna i nötter kommer till stor del från fett vilket inte är fallet när det gäller gelégodis. Visserligen är fettet av bra kvalitet, dvs det är omättat MEN ur kaloisynpunk spelar det ingen roll.

doktorn säger: är det sant att det är bra att äta fet mat en dag i veckan för att få igång kroppens förbränning?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Nej, det finns ingen vetenskap som styrker detta.

mia säger: Är det sant att cromtabletter ska hjälpa mot godissug, funkar det?

   Josefine Jonasson säger: Hej Mia! Tyvärr finns det ingen vetenskap som styrker detta heller. Jag tror mer på regelbunden måltidsordning...

marie säger: Hej! Solrosfrön, linfrön mm innehåller väldigt mycket fett,är detta något man bör undvika att äta?

   Josefine Jonasson säger: Hej Marie! Du har rätt, de innehåller väldigt mycket fett och om man ska minska på sitt kaloriintag är det inte bra att äta stora mängder av dessa. Om man använder någon matsked i gröten eller på filen blir det inte så mkt och det kanske man kan få plats med i sin "kaloribudget". Både solrosfrön och linfrön innehåller omättat fett och om man har problem med sina blodfetter kan det vara bra tillskott. Innehåller dock, som sagt en hel del kalorier.

cat säger: hej, jag har en fråga angående nutrilett och andra pulver dieter..två veckor max på enbart pulver står det i beskrivning på paketet..vad kan hända om jag fortsätter i två veckor till?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Om det står två veckor på paketet ska Du inte äta längre tid. Dessa dieter är extrema lågkalordieter och om man har någon okänd sjukdom (som man själv inte vet om) kan man bli sjuk av dessa. Det kan vara svårt att avgöra själv och i så fall ska man stå under läkarkontroll. Som sagt, håll INTE på längre tid än vad som rekommenderas! Det är enbart för konsumentens egen skull. Lycka till!

Malin säger: Min svaghet är korv med bröd och potatissallad. Hur får jag det att bli en nyttig måltid?

   Josefine Jonasson säger: Hej Malin! För det första: Det handlar om portionsstorleken! Fyll halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med nyckelhålsmärkt korv och den andra fjärdedelen med mager potatissallad och korvbröd. Klokt av Dig att vilja förändra måltiden istället för att i första hand avstå från favoritmaten - det resonemanget kan hjälpa Dig mycket! Lycka till!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Marika säger: Hej! Min 6-åriga son vill inte längre dricka mjölk och han äter inte heller ost. Jag funderar på hur jag bäst kan få i honom det kalcium som han behöver. Han tycker om Oboy men jag upplever att han blir väldig 'speedad' av sockret. Är det OK att han dricker Oboy var dag och i så fall till vilken gräns.

   Josefine Jonasson säger: Hej Marika! Det är svårt att svara på men det beror förstås på hur maten ser ut för övrigt. Om han dricker varm oboy kanske Du kan göra den på kakao och socker och då minska på sockermängden. Lycka till!

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack alla för era frågor och tack Josefine för dina svar. En sammanfattning av chattet kommer inom kort.

   Josefine Jonasson säger: Tack för idag!