"Ät rejäla portioner - men med få kalorier"

Yvonne Linné chattade om hur man ska gå ner i vikt

HÄLSA

malla säger: Vad är det bästa att ta bort ur sin diet om man vill må bättre?

   Yvonne Linné säger: Det beror på vad du överäter i dag. Äter du för mycket godis i dag är det du ska minska på, äter du för mycket mat är det det som du ska minska på.

anna säger: Hur tidigt i livet kan man egentligen börja banta?

   Yvonne Linné säger: Vi rekommendera ju ingen som är under 18 år att gå ner i vikt utan ha kontakt med en dietist. Om ett barn är överviktigt och behöver gå ner i vikt så är ju det ett beslut som ska tas av experter på barnfetma.

malla säger: Jag funderar på att gå med i viktklubben - men fungerar verkligen den metoden?

   Yvonne Linné säger: Ja, den fungerar, men som med alla viktminskningsmetoder gäller att man måste följa de rekommendationer som ges. Viktklubben bygger på de metoder som vi använder på övberviktsenheten som enkelt kan beskivas med ordet att det du äterläggs på hög och det du förbränner dras ifrån.

Jonna säger: Jag undrar om lie om körtel problem kan orsaka övervikt..?

   Yvonne Linné säger: Om man har låg sköldkötelproduktion så kan man gå upp i vikt, men detta rättas till om man får behandling.

lily säger: Hej! Jag är liten till växten, äter ganska bra, men väldigt stora portioner. Tränar ca 1 gång varannan vecka. Kan det göra tt jag går upp i vikt? Hur gör jag för att inte bli så hungrig?

   Yvonne Linné säger: Äter man mer än vad man gör av med går man upp i vikt. För att inte vara så hungrig kan man äta kalorifattig mat, till exempel grönsaker, så att man får stora portioner, men få kalorier.

Ninni säger: Hej! Jag är med i Viktklubben och tycker att det går bra men för långsamt! Därför har jag också börjat med Cambridgekuren, ren kur, dvs endast pulver sopporna. Då får man ju i sig alla näringsämnen men endast ca 470 kcal om dagen. Är detta verkligen en bra metod att gå ner. Klarar man sig på det. En förutsättning är ju ändrade matvanor sedan såklart!

   Yvonne Linné säger: Det klart att man går ner om man äter 470 kcal, men som du själv säger lär du dig inga bra matvanor. Om du lär dig att äta rätt är sannorlikheten att du behåller din lägre vikt större. Risken med snabb viktnedgång är att du snabbt går upp i vikt igen.

polly säger: min 87-åriga mormor har på äldre dagar blivit rätt tjock. Hon blir förstås mindre och mindre rörlig, och det bekymrar henne. Jag tycker dock inte att hon ska banta, vilket är hennes eget förslag, vad tycker du? Behöver hon inte all näring hon kan få?

   Yvonne Linné säger: Det beror ju på hur överviktig hon är, men generellt är bra att ha några extrkilon när man äldre om man skulle bli sjuk.

Carina säger: Hur mycket motion i veckan är bra för en "vanlig" människa som inte har så mycket tid att avsätta till träning (har två små barn) och vilken typ av träning?

   Yvonne Linné säger: All motion som blir av är bra träning. Träning är inte bara är när man går till ett gym, utan det kan också vara en promenad.

edina säger: vad skall man undvika mest(förutom godis)

att ge till barn för att undvika övervikt

   Yvonne Linné säger: Det viktiga är att ge barn en hälsosam attityd till mat och det innebär regelbundna måltider, lagad mat och spara läsk och godis till få dagar. Traditionen med lördagsgodis är en bra metod.

FläskFia säger: Tänk om man mår bra, trots övervikt? Jag är stark som en oxe, är sällan sjuk och oftast glad och pigg, men överviktig. Är det farligt ändå, fast man mår bra?

   Yvonne Linné säger: Man vet ju aldrig i förväg vilka sjukdomar man kommer att drabbas av till föjd av sin övervikt. Man kan röka och må bra, fast man vet att man kan drabbas av sjukdomar senare i livet.

Moderator säger: Tack för i dag - nu slutar chattet med Yvonne Linné.

   Yvonne Linné säger: Tack för alla bra frågor - vi hörs en anna dag!