Du måste lägga om kosten för att gå ner långsiktigt

Dietist Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se om kost

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattade om kost och övervikt på Aftonbladet.se. Hon berättade bland annat att det går bra att leva på "färdigrätter" om man inte vill laga mat, bara man är uppmärksam på kaloriinnehållet.

   Josefine Jonasson säger: Nu är jag på plats och beredd!

Pia 21 säger: Hej! Om jag råkar äta sötsaker som tex choklad, ska jag då utesluta ett mellanmål för att inte överstiga de antal kcal jag ska äta per dag?

   Josefine Jonasson säger: Hej Pia! Bra fråga faktiskt... Rent spontant skulle jag vilja säga NEJ eftersom risken då ökar att Du blir hungrig och fortsätter småäta resten av dagen. Om Du äter sötsaker någon gång ibland kan Du ju få plats med detta i Din dagliga "kaloribudget".

Moderator säger: Hej alla chattare! Glöm inte att skriva ett namn när ni loggar in, annars riskerar ni att era frågor inte kommer med!

Johan säger: Varför reklamerar Viktklubben med stora rubriker: "Gå ned 5 kilo på 5 veckor!", när alla i din bransch vet att 1 kilo/månad är max vad man ska gå ner för att inte gå upp det dubbla sen när man nått sitt mål?

   Josefine Jonasson säger: Hej Johan! Jag tror att jag och de flesta andra i min branch är fullt medvetna om att det är lätt att gå upp i vikt igen om man har gått ner för mycket och för snabbt men vi vet också att S-1 kg/vecka är en bra viktminskningstakt.

cici säger: Hej, Undrar lite över dessa kalorier. Exempel; Om jag äter över min rekommenderade kcal mängd (jag har 1300) 1 gång/vecka hämmar det min viktnedgång? Har nån gång i veckan under mitt "värde" pga träning. (om man slår ut det på en vecka går det jämt upp)

   Josefine Jonasson säger: Hej Cici! Nej, det hämmar inte Din viktminskning men om Du över tid äter för mycket kalorier går Du upp i vikt. Lycka till!

Vegan säger: Hej Josefine. Vad anser du om vegansk kost - vad är vanliga fallgropar, vilka saker bör man vara noga med att äta? Vad har du att säga om B12, som det talas om ibland?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Om man är noga med vad man äter och att man får i sig allt så kan det vara helt OK med vegankost - det är viktigt att man har ordentligt med kunskap så att man vet vad man gör. Jag tycker att Du ska skaffa en bok om vegankost om Du är intresserad av det. Svårt att här kortfattat svara på vilka fallgroparna är osv. Lycka till!

Peter säger: Hej! Jag och min sambo har planer på att pröva en 13-dagarskur som ändrar ämnesomsättningen. Vi har fått det av hennes far som är sjöman. Varje dag börjar med en kopp kaffe och en sockerbit,lunch vanligen ägg + nån kesella e.d., middag ibland en biff, sallad etc. Det står att varje litet brott förstör kuren, men om den följs kan man tappa allt överflödigt fett och behöver inte riskera att plötsigt "rasa upp" igen efteråt. Kan detta vara nåt bra eller är det nån skojare som gjort denna?

   Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Om det låter för bra för att vara sant så är det oftast det. Du kommer att gå ner i vikt på denna kuren men bara av den enkla anledningen att Du äter mindre kalorier än vad Du behöver. Det ändrar inte ämnesomsättningen på något mirakulöst sätt - tyvärr.

bulder säger: Hej, hallå! har hört att om jag steker maten i stekpannan i olja så är det ingen skillnad mot att steka i margarin för att fettet i stekpannan "tränger" inte igenom i köttet jag steker. är det sant, förstår du frågan?

   Josefine Jonasson säger: Hej, ja, jag tror att jag förstår frågan. :-) En hel kött- eller fiskbit suger inte upp något fett men om Du panerar den så suger paneringen upp en hel del fett. Du har alltså helt rätt!

pekkkkala säger: Går man snabbare upp i vikt efter en alång tids fasta? tack på förhand, Pekkkkala.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, risken är stor att Du gör det om Du går tillbaka till Dina gamla matvanor igen efter fastan. Var försiktig!

jenny21 säger: Hej! Jag är vegetarian sedan 7 år tillbaka och har sådant begär efter chips, har träffat andra vegetarianer som säger samma sak, vad kan det bero på?

   Josefine Jonasson säger: Hej Jenny. Jag har faktiskt ingen aning vad det kan bero på och jag tror inte att det är specifikt för vegetarianer heller. Om man inte äter sig tillräckligt mätt på mat ökar risken att man blir sugen på annat. Kan det bero på det tror Du?

Annelie säger: Hej Josefine! Jag testar för tillfället bantningsmedlet Lepigen och undrar vad du tycker om det. Antar att du kommer säga att det är en bluff, men jag tycker att det faktiskt funkar! Det sätter sig på psyket i stil med Reductil och gör så att man tappar aptiten. Måste det vara så att alla receptfria preparat är bluff?

   Josefine Jonasson säger: Hej Annelie! Jag har ingen kunskap om Lepigen men rent generellt kan jag säga att dessa preparat oftast är bluff. MEN om det fungerar för Dig och om det inte är skadligt för kroppen så är det ju bra - det är ju det allra viktigaste för Dig! Var rädd om Dig.

MM säger: Jag orkar inte laga mat. Kan jag leva på färdig mat?

   Josefine Jonasson säger: Absolut. Var bara någa med vilken typ av färdig mat Du väljer. Det finns nyckelhålsmärkta rätter men det finns också en uppsjö av rätter som innehåller väldigt mycket fett.

vissan säger: Hej, Jag äter enl VK 1300 kcl/dag och fördelar det med ungefär

350 kcl frukost

400-500 kcl lunch

400-500 kcl middag

samt två mellanmål(frukt)/dag på ca 50-70 kcl

Är det en bra fördelning? Eller ska jag ta mindre frukost och mer lunch?

Det känns bra så här i alla fall. :)

   Josefine Jonasson säger: Hej! Om detta fungerar för Dig tycker jag ABSOLUT att Du ska fortsätta med det - och det ser bra ut! :-)

Mats Sundin säger: Hej Josefine! Jag är 19 år och har levt oerhört osunt en lång tid. Det började 2001 när jag flyttade till USA och åt på snabbmatsställen 5-6 gånger i veckan. Denna livsstil har jag nu tagit med mig till Sverige och äter snabbmat dagligen och hoppar ofta över både frukost och lunch. Jag tycker att jag mår bra och är inte alls tjock, fast jag har bestämt mig för att bli vältränad så nu vill jag börja äta nyttigt och rätt. Hur ska jag ta mig ur skräpmatsträsket?

   Josefine Jonasson säger: Hej Mats! Det viktigaste är att Du bestämmer Dig för att Du VILL sluta med snabbmat. Eller rättare sagt, dra ner på det, för det är ju inget som säger att Du måste sluta helt. Jag tycker att Du ska köpa en enkel kokbok så att Du kan laga mat som inte tar för lång tid eller är för omständigt. Och helt enkelt börja äta annan mat. Det låter enkelt men jag ver att det är en omställning så ställ inte för höga krav på Dig själv utan förändra Dina matvanor successivt. Det verkar ju som att Du vet vad Du vill i alla fall och det är det viktigaste! Lycka till!!

Moderator säger: Här kommer sista frågan för idag:

jonas20 säger: hej! i vilken ålder brukar killars ämnesomsättning (generellt sett) sjunka?

   Josefine Jonasson säger: Hej Jonas! På alla människor börjar den sjunka vid 20 års ålder. Sänkningen sker dock successivt och ganska långsamt. Om man samtidigt börjar röra på sig så kan man säga att effekten blir +-0.

Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack för alla frågor och tack Josefine för alla svar! En sammanfattning kommer inom kort.

   Josefine Jonasson säger: Tack för idag - alltid lika kul att chatta med er! :-)