”Jag har lärt mig tänka efter innan jag äter"

Eva Jörgensen, 52, slutade röka och hade ett sysslolöst liv.

HÄLSA

– Jag bodde på landet, gick ensam hemma på dagarna och hade inte så mycket att göra. Det var lätt hänt att gå till kylskåpet och småäta, säger hon.

Foto: Jan Danielsson
Eva Jörgensen - före och efter. – Jag har lärt mig att jag mår inte bättre för att jag äter, säger Eva Jörgensen, 52. Tack vare den nya metoden mot fetma har hon gått ner 20 kilo.

Hon åt fel och för mycket. Det slutade med cirka 30 kilos övervikt tio år senare.

Eva, som är 162 centimeter lång, vägde 82 kilo när hon kom med i en behandlingsgrupp med den nya metoden på Huddinge universitetssjukhus, som kombinerar kognitiv beteendeterapi med pedagogik. Det var för tre år sedan. Syftet var att analysera varför man äter fel och att lära sig tänka annorlunda så att man ändrar dåliga vanor.

På ett år gick Eva ner cirka 20 kilo.

– Det var det bästa som hänt mig. Det var jättebra att se vad de andra i gruppen klarat av. Jag fick tips och samtidigt lite press på mig.

Eva har nu lärt sig att tänka efter om hon har lite tråkigt eller plötsligt blir sugen på något, till exempel.

– Jag har lärt mig tänka efter innan jag äter. I stället för kaffebröd eller godis – som jag åt tidigare utan att tänka närmare på det – tar jag nu en frukt.

Nu pendlar vikten mellan 62 och 63 kilo.

– Den vikten är jag nöjd med och håller också efter cirka två år.

Först brydde sig Eva, som nu arbetar i skolan, inte om övervikten särskilt. Men hon gick på hälsokontroller på företagshälsovården.

– Man kollade vikten och kolesterolet. Det låg alltid för högt. Det fick mig att börja tänka mer på min hälsa och att övervikten kunde vara farlig för mig.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson