Att mäta GI är inte en metod för att se kcal-innehåll

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se.

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se. Hon svarade bland annat på frågor om vad GI egentligen är.

Moderator säger: Hej alla ni som vill chatta med Josefine! Skriv ett inloggningsnamn när ni loggar in så är chansen att er fråga kommer med mycket större!

   Josefine Jonasson säger: Hej - nu är jag på plats och beredd på alla era frågor!

sebbe säger: är det farligt att äta stekt mat ur fettsynpunkt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Sebbe! Både ja och nej. Om man steker mat som suger upp mkt fett så får man in sig mkt fett. Exempelvis svamp, bröd och panerad mat. Helt kött och fisk som inte är panerat suger inte upp ngt fett men då måste man se till att inte göra sås på skyn... :-)

mimmione säger: Det pratas mycket om GI i dagens bantning, är GI=ett mått på mat med låg kalorimängd?? Vad för mat är bra exempel på mat med lågt GI? Tycker det är svårt.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Nej, GI är inte ett mått på mat som innehåller lite kalorier men det indikerar att blodsockret stiger långsamt vilket kan var bra av olika anledningar. Nackdelen med att följa listor över GI kan vara att man får i sig mat som innehåller mkt fett eftersom denna mat höjer blodsockret långsamt. Det är alltså viktigt att läsa dessa listor på rätt sätt och med en del kunskap om ämnet. Mat som är bra och som har lågt GI är tex grönsaker, grovt bröd, ärter, bönor, frukt. Jag håller med Dig - det här kan vara svårt. Lycka till!

linda säger: Rekomenderar du Atkins dieten?

   Josefine Jonasson säger: Hej Linda! Nej, nej och åter nej. :-)

Flis säger: Hur kommer det sig att det är en massa konstiga ingredienser i alla nyttiga maträtter? Finns det inga enkla recept på bra mat?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Jo, visst finns det nyttig mat utan konstiga ingredienser. Ofta är det så att man vill krydda maten extra eftersom man har tagit bort "kryddor" som är fet, t ex grädde och smör. Du kan utan problem utgå från Dina egna favoritrecept och minska på fettinnehållet eller byta ut feta ingredienser mot magrare alternativ. Lycka till - nu väntar vi på Din kokbok! :-)

Josephine säger: Hej! Jag har börjat mitt mål med att gå ner 5kg och går på gym och spinning ca. 3-4ggr i veckan, nu är det främst kosten som jag är osäker med. Har du några bra tips till hälsosam mat och någolunda billig som lämpar en studerande? Var kan jag läsa om olika födors kalorimängd? Jag är en riktig nybörjare på den här fronten. Jag är inte överviktig utan målet är mer att bli "fastare" och leva hälsosammare. Tack på förhand

   Josefine Jonasson säger: Hej Josephine! Vad bra att Du har kommit igång med Dina uppsatta mål när det gäller träningen. När det gäller maten tycker jag at Du ska börja försiktigt. En bra början kan vara att dra ner på godis, fikabröd och liknande om man äter mkt sånt, nästa steg kan vara att äta regelbundet och öka på andelen grönsaker i maten. Rotfrukter och kål brukar vara billiga och man kan göra mkt gott av dessa livsmedel. Kalorimängder brukar stå på förpackningarna. Lycka till - det känns som att Du har kommit en bra bit på väg redan!

säger: Hej Josefine! Jag har gått ner 9 kg med Atkins metoden och mått jättebra. Dock vill jag börja återgå till mer "normal" kosthållning. Hur ska jag äta nu för att behålla vikten? Är rädd att gå upp igen om jag ändrar för mycket. Har dessutom vant mig vid att inte äta riktigt smör och gräddsåser!

   Josefine Jonasson säger: Hej! Se mitt föregående svar - tror att det kan passa Dig oxå. Du behöver absolut inte börja äta gräddsåser och riktigt smör igen - de behöver ingen göra. Var rädd om Dig!

lisa? säger: Måste man äta grönsaker gör att gå ner i vikt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Lisa - bra fråga faktiskt! Nej, det MÅSTE man inte göra, MEN det underlättar eftersom grönsaker innehåller lite kalorier vilket innebär att man kan äta stora mängder och hålla sig mätt lättare. Å andra sidan finns det väldigt många sorters grönsaker och man kanske kan hitta något man tycker om...

säger: Jag undrar om man ska räkna oljan som man har när man ugnssteker grönsaker eller inte??

Typ morötter, palsternacka, broccoli, paprika....

   Josefine Jonasson säger: Jepp, det tycker jag Du ska göra - Du får ju i Dig den via grönsakerna. Låter väldigt gott förresten!

cici säger: Snabbmat! Jag är förtjust i sallader, hur onyttiga anses de när jag köper ute? Även om jag har lite dressing och en brödbit till är det väl bättre än pizza, hamburgare och kebab?

   Josefine Jonasson säger: Hej Cici! Svårt att svara på eftersom det beror på vad som finns i salladen. Om det är mkt ost och dressing i blir det väldigt mkt kalorier - kanske till och med lika mkt som i annan snabbmat. Hamburgare och kebab behöver alls inte vara så onyttigt - när det gäller hamburgare är det oftast tillbehören som är feta.

Jennifer säger: Vilken är den enligt dej största orsaken till övervikt i Sverige??

   Josefine Jonasson säger: Hej Jennifer! Jag vet inte om det är det allra största orsaken men en STOR anledning till övervikten i sverige tror jag är tillgången på mat - det finns överallt och allt blir bara större. Att vi sen rör på oss i mindre utsträckning hjäper oxå till.

Aurum säger: Jag har varit med i 5 veckor och gått ner 3,5 kg men den här måndagen hade jag inte gått ner nåt alls. Måste jag verkligen börja motionera för att gå ner mer? Äter 1300 kalorier om dan och tycker inte att jag kan minska mer på maten.

   Josefine Jonasson säger: Hej och grattis till en fantastisk viktnedgång - vad duktig Du är! Du behöver inte alls börja motionera mer för att fortsätta gå ner, detta är ju första gången vikten står stilla. Om Du vecka efter vecka märker att Du står stilla i vikt kanske Du behöver öka motionen men i detta läget ska Du jobba för att bibehålla Din goda vanor. Lycka till!

Moderator säger: Hej allihopa, här kommer sista frågan:

Daniel säger: Hej! Jag undrar om det finns bevis för att två dieter med lika stort energiinnehåll ger snabbare fettviktminskning om den ena innehåller kolhydratkällor med lägre glykemiskt index?

   Josefine Jonasson säger: Hej Daniel! Det finns ingen bra vetenskap som styrker detta men det är ett aktuellt ämne som det forskas en del på.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack alla ni som ställt frågor, tack Josefine för att du svarat. En sammanfattning kommer snart.

   Josefine Jonasson säger: TACK för idag - glöm inte äta en ordentlig lunch!! :-)