Ät middag, även om du tränat sent på kvällen

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se. Hon svarade bland annat på frågor om vad som händer om du äter för lite proteiner.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Nu är jag på plats framför datorn och beredd på alla era frågor!

Moderator säger: Hej alla ni som vill chatta med Josefine! Glöm inte att skriva ett inloggningsnamn när ni loggar in, så är chansen att din fråga kommer med större!

Carro säger: Är det så himla farligt att vara lite mullig? om man tar långa promenader och har bra hälsa annars..men inte går ner i vikt ändå..

   Josefine Jonasson säger: Hej Carro! Att vara lite mullig är inte alls så farligt och studier visar att det är bättre att väga lite mer och vara fysiskt aktiv än att vara smal och totalt inaktiv. Det viktigaste är ju förstås att Du mår bra och är nöjd med Dig själv!

sandy säger: hej, jag är en 19-årig tjej som inte är helt nöjd med min vikt. jag är 162 cm lång, vad rekommenderar du att jag ska ligga på för vikt? Är rädd för att jag ska ta i för mycket och istället bli underviktig...

   Josefine Jonasson säger: Hej Sandy! Det är klokt av Dig att resonera så här. Jag tycker att Du ska gå in på Viktklubben här på Aftonbladet och kolla Ditt BMI - då kan Du se vad Du bör väga och vad som är för lite. Återigen: det viktigaste är att Du känner efter när Du mår bra.

sofie säger: jag väger mig varje måndag och torsdag, och varenda gång har jag gått upp i vikt över helgen även om jag ätit inom min plan och motionera. Helgen är enda gången i veckan jag dricker vin, ett par glas till maten. kan detta ha något med det att göra, att jag samlar vatten eller något? Tror du det skulle vara bättre att sprida vinet över veckan eller måste jag låta bli?

   Josefine Jonasson säger: Hej Sofie! Jag tycker inte alls att Du bör sprida ut vinet - summan blir ju ändå den samma och det är det viktigaste. Om Du ser att vikten generellt går ner är det ingen fara att Du går upp över helgen - det är de långsiktiga resultaten som är intressanta. Om Du däremot går upp i vikt hela tiden bör Du se över vad och hur mkt Du äter för att kunna göra nödvändiga förändringar. Lycka till!

trissan säger: Hej Josefine, jag är medlem i Vk och försöker äta efter min cirkel, dock ofta egna recept. Jag skulle gärna vilja veta om du tycker det är ok att äta nutrilett som middagsmål en vecka/fyra dgr ca för att snabbare komma en ner en "platå"? Eller bryter jag ner fel saker då, på en vecka....? Har tröttnat på att stå stilla nu börjar tappa motivationen, (jag tränar ca 4-5 ggr i veckan...har just ökat på den för mer resultat) Tack på förhand!

   Josefine Jonasson säger: Hej! Att byta ut ett mål mot Nutrilett är inte så fel men man måste vara uppmärksam så att man inte blir ännu hungrigare senare på kvällen och därför äter mer än vad man annars hade gjort. Det finns inget magiskt i att välja en Nutrilettpåse - inte mer än att den innehåller mindre kalorier än en middag. Lycka till!!

tilde säger: Hej! Jag har fått uppfattningen att man inte ska äta för mycket bröd, ungefär hur många mackor anser du man kan äta på en dag?

   Josefine Jonasson säger: Hej Tilde! Det där är jättesvårt att svara på eftersom det varierar med energibehovet och vad man äter för övrigt under dagen. Bröd är inte farligt att äta men om mna bara äter mackor, och inte vanlig mat är risken stor att det blir alldeles för många mackor för att man ska bi mätt.

Ullis säger: Hej, i VK rekomenderar ni 60 % kolhydrater och 30% fett och 20% protein men jag försöker hålla min kost 50% kolhydrater och 25% fett och protein. - Försämrar det mina chanser att gå ner i vikt? Jag har hamnat på en viktplatå i 5 veckor efter -5 kg.

   Josefine Jonasson säger: Hej Ullis! Nej, det försämrar inte Dina chanser att gå ner i vikt. Frågan är bara av vilken anledning Du har valt att göra så? Om Du trivs med det och känner Dig mätt så är det ingen fara att äta så. Vad duktig Du är som har gått ner 5 kg förresten!

maria säger: Hej! Jag har ingen övervikt att tala om. är 169 lång och väger 61kg. men har bestämt mig för att gå ner 5kg eftersom jag trivs bättre när jag är mindre ( har gått upp 4 kg under hösten nämligen )är det så att det tar längre tid att gå ner i vikt när man är normalviktig som jag än om man har en stor övervikt? är det rimligt att gå ner dessa fem kilo på två månader? Mvh maria

   Josefine Jonasson säger: Hej Maria! Ja, det kan vara svårare för Dig att gå ner dessa 5 kilona eftersom Du inte har så mkt att ta av. Det kan vara rimligt att tappa 5 kg på två månader men det kanske kan vara bra att se det mer långsiktigt. Var rädd om Dig!

Katti säger: Hej!! Jag brukar göra min egen müsli med mandel, vetegroddar, krossade linfrön, russin, aprikoser, sesamfrön, grynblandning och solrosfrön som jag rostar i ugnen. Detta brukar jag äta med lättfil- hur nyttigt är det?

   Josefine Jonasson säger: Hej Katti! Det är säkert en jättenyttig och framförallt god frukost. Frön innehåller mkt omättat fett MEN också en hel del kalorier. Allt beror ju naturligtvis på mängder. Sen måste Du väga in hur mätt Du blir av frukosten. Om Du håller Dig mätt av den så är det ju också en viktig aspekt.

anna säger: Hej! Om man tränar vid 18 eller 19 tiden, och man inte hunnit äta middag innan dess, bör man då äta middagen efter, även om det blir först vid 20 tiden eller ska man äta något lättare?

   Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Ja, jagtycker att Du bör äta middag efter träningen faktiskt - annars hamnar Du i negativ energibalans och med tanke på att Du har tränat så behöver Din kropp energi. Det allra bästa är ju förstås att Du planerar så att Du äter middag innan eller att Du äter ett kraftigare mellanmål innan och en lättare måltid efter. Men det är mycket man borde och det är inte alltid så lätt att få allt att gå ihop... :-)

säger: Veggie. Vilka återverkningar kan man få på lång sikt genom att helt utesluta kött,fisk och fågel ur sin kost, samtidigt som man inte ersätter detta med vegetabiliskt protein?.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Risken är stor att man bryter ner onödigt mkt muskelmassa och att man inte får i sig tillräckligt med järn. Sen finns det en del sjukdomar man kan drabbas av om man har proteinbrist men det är inte så vanligt i sverige.

Moderator säger: Hej alla! Här kommer dagens sista fråga:

Emma säger: Vilken yoghurt rekommenderar du till frukost? Har hört att det är för mycket socker i de flesta sorter.

   Josefine Jonasson säger: Hej Emma! J, tyvärr är det väldigt mkt socker i fruktyoghurt - det finns en sort man har sötat med sötningsmedel. Det allra bästa är naturell yoghurt och om man vil kan man själv lägga i färsk frukt eller lättsötad sylt.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack för alla frågor, tack Josefine för alla svar. En sammanfattning kommer inom kort.

   Josefine Jonasson säger: TACK för idag och TACK alla som var och pratade med oss i Viktklubben på Allt för hälsan i Älvsjö i helgen - det var jättekul att träffa er!