Gå med i Hålla Nollan så får du hjälp att hålla din nya vikt

Läkaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens läkare Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se med läsarna. Hon fick bland annat svara på hur man kan hålla vikten när man gått ner och om vissa mediciner påverkar vikten.

Moderator säger: Hej alla ni som vill chatta med Yvonne! Skriv ett inloggningsnamn när ni går in på sidan, annars riskerar ni att frågorna inte kommer med.

Moderator säger: Chattet börjar klockan 11.00. Ställ gärna dina frågor redan nu.

   Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på era frågor!

Zana säger: Hej Yvonne! Kan stress vara orsaken till att jag gått upp i vikt?

   Yvonne Linné säger: Hejsan! Risken är att om man är stressad så äter man anorlunda och kanske mer godis och snabbmat så att man går upp i vikt. Det brukar inte heller finnas tid eller ork att motionera.

pingela säger: Jo hej! Varför får jag så ont i huvudet när jag äter mindre mat? Försöker o gå ner i vikt med Camebridgemetoden, men mitt huvud framemot 15.30 på dagarna. Ajajajaj :?

   Yvonne Linné säger: För att du äter väldigt lite kalorier och blodsockret sjunker. Kanske ska du försöka med att äta sund vanlig matistället? Det kan också bero på vätskebrist då det är viktigt att man dricker mycket vätska brevid protienpulverdrycken.

Jessica säger: Hej Yvonne! Jag har under en tid gått ner nästan 30 kilo och jag är mycket glad och nöjd med min viktnedgång, jag har använt mig av viktväktarna metod och har trivts bra med den. Nu undrar jag hur jag på bästa sätt kan behåla min nya vikt och undrar också om det är normalt att blodtrycket sjunker när man går ner i vikt, jag har ett blodtryck på 102/56, är det normalt? Mvh Jessica

   Yvonne Linné säger: Ja det händer att blodtrycket sjunker när man går ner i vikt. Ditt blodtryck är lite lågt men inte farligt lågt. När det gäller att hålla vikten så är det lika hårt arbete ( i alla fall till en början) som att gå ned i vikt. Det gäller ju att lära sig att äta och motioner rätt i förhållande till den nya vikten. Både Aftonbladets viktskola( där programet finns som en separat avdelning och kallas "hålla nolla" och viktväktarna har program för viktstabilitet.

Helen säger: kan man vara gravid och samtidigt äta medicinen Zoloft?

   Yvonne Linné säger: Det är något du ska ta upp med din behandlande läkare. Vissa mediciner rekomenderar men inte att man äter under en graviditet MEN om den medicinen är livsviktig för mamma så låter man henne använda den under graviditeten.

MARTHA säger: hej igen!har ätiti Reductil en vecka, men känner ingenting, jag är lika hungrig

   Yvonne Linné säger: Det kan ta lite tid innan man känner effekten så ge det lite tid. Om du äter den lägre dosen kan du fråga din läkare om du behöver öka dosen.

anklicka säger: Jag har gått ner i vikt med viktklubben, men nu tycker jag att det är svårt att hålla den nya vikten

   Yvonne Linné säger: Ja det kan vara svårt att få balans och hålla den nya vikten. Därför har viktklubben "hålla nollan" som är till för dem så gått ner och ska försöka hålla den nya vikten

ketka67 säger: ketka67 säger: Hej Yvonne, jag äter enligt läkaren för lite, men går ändå upp i vikt...vad ska jag göra...vill inte bli större

   Yvonne Linné säger: När man äter lite är risken stor att man senare tappar kontrollen och äter okontrollerat. Det är inte så att man går upp i vikt av att äta för lite. Energilagarna gäller

tyra säger: Hej! jag undrar vilka näringsämnen man inte får i sig om man är vegan?

Och hur får man i sig omega3 om man är vegan?

   Yvonne Linné säger: En fråga du ska ställa till en dietist. Kolla när dietisterna chattar så får du ett bättre svar!

Broken heart säger: Kan man förbättra hjärtats sk EF-värde genom att gå ned i vikt ? Om orsaken till försämringen är en hjärtinfarkt ?

   Yvonne Linné säger: Inte helt säker men skulle inte tro det.

Sussie säger: Hur kan ni "experter" förstå hur pass svårt det faktiskt är att gå ner?! Ni är ju smala som stickor allihopa och kan säkert äta hur mycket ni vill.

   Yvonne Linné säger: Det är en allmän myt att smala personer kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Hur mycket man vill äta och är nöjd med är mycket individuellt en del tycker att 150 gram godis är mycket andra kräver 500 gram för att bli nöjd. Vi som arbetar på överviktsenheten har arbetat med viktproblematik länge och möter dagligen överviktiga personer. Jag skulle vilja vända på frågan: Hur trovärdigt skulle vi vara om alla som var experter var extremt överviktiga?

Moderator säger: Oj, vad tiden rusar iväg! Nu kommer sista frågan:

Ulrika säger: Varför har jag blivit tröttare nu när jag har gått ner i vikt?

   Yvonne Linné säger: Svårt att säga. Om du forfarande är på väg neråt tär det på kroppen. Det kan också bero på vätskebrist. Om det inte går över tycker jag att du ska söka läkare för en undersökning.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack för alla frågor och tack Yvonne för alla svar. En sammanfattning kommer inom kort.

   Yvonne Linné säger: Hejdå! Mycket intresanta och kluriga frågor idag. Hejdå!

ARTIKELN HANDLAR OM