Unna dig livets goda - tappa 12 kilo

Ny svensk metod: Gå ner i vikt utan några uppoffringar

HÄLSA

Glöm torftiga dieter och jobbiga träningspass.

Det går att tappa kilon utan uppoffringar.

Genom att bearbeta dina tankar kan du få kontroll över kilona, enligt en ny metod.

Den har hjälpt Jenny Axner att gå ner drygt 12 kilo.

Foto: Sara Ringström
Mumsa med gott samvete. Att förbjuda sig allt man tycker är gott är inte alltid rätt metod för att nå en bestående viktminskning.

Viktminskning handlar inte bara om att räkna kalorier och träna hårt. Det största hindret för att lyckas är dina tankar. Den som ser god mat som syndig och förbjuden är dömd att misslyckas.

- Ingen klarar av att leva på torftig mat länge. Förbjuder man sig allt som är gott, blir det en ursäkt att inte följa en diet, säger hälsoinspiratören Ewa Forkélius.

Medveten viktminskning bygger inte på några radikala livsförändringar. Menyerna består av vanlig, mättande husmanskost, med plats också för pasta med mycket sås och hamburgare med pommes frites.

Skillnaden är att maten har en fettsnål sammansättning. En gång i veckan får man äta 400 kalorier extra. Då är godis eller chips tillåtet.

Tillåt dig att bryta gamla mönster

Metoden förutsätter inte någon träning. Ewa Forkélius tycker att den som vill för en gångs skull kan tillåta sig en bekväm diet utan extra träning.

- Det handlar ju om att bryta mönster som inte har fungerat tidigare, säger hon.

Fokus ligger helt och hållet på tankarna:

- Ingenting sker av en slump. Ofta skapar vi våra viktproblem själva och gör oss till offer. Genom att se de hinder vi själva sätter upp kan vi förstå varför vi inte lyckas.

För det finns en lång rad omedvetna skäl till ett misslyckande.

- Övervikt kan ibland vara ett skydd. Är man fixerad vid sin vikt slipper man ju ta tag i andra problem, till exempel på jobbet eller med sin partner.

En vanlig ursäkt hos personer som försöker gå ner i vikt är "jag hann inte äta lunch så därför äter jag en kraftig middag".

I stället för att känna sig misslyckad tycker Ewa Forkélius att man ska fundera ut en lösning, som att ta med en hemlagad matlåda till lunchen, till exempel.

Då finns det ingen ursäkt för att frossa i mat på kvällen. Blir man sugen på en kaka tycker hon att man ska falla för frestelsen och smaka lite, men också vara uppmärksam på vad som sker i tankarna.

- Genom att erkänna suget, hungern och rädslan förlorar frestelsen sitt grepp, säger Ewa Forkélius.

"Bra tankar om viktminskning"

Viveca Annell, dietist på Nutrition Hälsa Friskvård, är positiv till metoden.

- Det låter som mycket bra tankar om viktminskning. Det handlar ju om att minska sitt intag av energi och det gör man bäst genom att kunna äta den mat man är van vid, men med nya "ögon" och i lagom portioner. Då är det lättare att hålla kvar de nya vanorna, säger hon.

Vanliga tankefällor - och hur du undviker dem

Vivvi Toikkanen