Äter du vegetarisk kost ska du vara noga med att ersätta proteiner

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Josefine Jonasson, Viktklubben dietist, chattade på Aftonbladet.se. Hons varade bland anna tpå om man kan äta sill och ägg på påskbordet.

Moderator säger: Hej alla ni som vill chatta med Josefine! Chattet börjar kl 14.00 men ställ gärna frågor redan nu. Glöm dock inte att skriva ett inloggningsnamn när ni loggar in!

   Josefine Jonasson säger: Hej! Nu är jag på plats!

charlie säger: gillar verkligen verkligen sill som man äter på påsken, mums... Är det farligt att äta? Har hört att sill är inlagt i kanske ättika o att man kan bli sjuk av det. Hur många sillar får ag äta?

   Josefine Jonasson säger: Hej Charlie! Sill är bra mat som innehåller omättat fett. Njut av den, rent kalorimässigt kan man vara lite försiktig med sill som är inlagd i olika röror tex skärgårdssill, senapssill o likn., de innehåller extra fett. Glad påsk!!

Monica säger: Är det bättre att äta lösgodis än chips om man inte vill bli tjock?

   Josefine Jonasson säger: Hej Monica! Både lösgodis och chips innehåller en hel del kalorier och om man tänker på sin vikt bör man vara försiktig med båda. Båda alternativen är ju saker vi inte behöver äta rent näringsmässigt utan sånt vi äter för att det är gott. Ät det Du gillar bäst men gör det med försiktighet och i lagom mängder.

Monica säger: Jag har aldrig gillat fisk, kan äta fiskpinnar någon gång ibland, mycket sällan. Vad går jag miste om, ska jag äta några vitaminer för att ersätta fisken, vad är det som är så bra med fisk?

   Josefine Jonasson säger: Hej Monica! Fisk innehåller omättat fett, bla omega3 fett, vilket är lättast att få i sig via fisken. Linfrön och andra frön och nötter innehåller även de omättat fett.

Tina säger: Hej igen, om jag snabbt vill går ned ivikt fram till midsommar...kan jag byta ut tex lunchen mot pulver? glad påsk

   Josefine Jonasson säger: Hej Tina! Visst kan man byta ut lunchen mot pulver men man måste vara aktsam så att man inte blir ännu hungrigare och överäter senare under dagen. Finessen med pulver är att det är näringsmässigt komplett utan en massa kalorier men för övrigt finns det inget magiskt i pulvret som gör att vikten rasar. Det är det man INTE äter under en diet som gör att man går ner i vikt. :-) Lycka till och Glad påsk!

stina säger: Är linfröolja lika bra som dyra omega 3 kapslar?

   Josefine Jonasson säger: Hej Stina! Jag kan faktiskt inte riktigt svara på det...

Vego säger: Hejsan! Om man är vegetarian så äter man ju oftast protein av sämre kvalitet, är det smart tänkt att äta lite större andel protein då?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Nej, det är inte nödvändigt, man behöver ju ha bra fördelning på kolhydrater och fett också. Däremot är det viktigt att man är noggrann med att byta ut de animaliska proteinkällorna mot vegetabiliska.

Elin säger: Hejsan! Funderar på att utbilda mig till dietist och jag undrar om du tycker att det är något "framtidsyrke"?

   Josefine Jonasson säger: Hej Elin! Både ja och nej. Om jag säger så här: Det behövs fler dietister men det finns inga dietisttjänster att fylla dem med. Personligen tycker jag att det är ett jättekul jobb och skulle gärna rekommendera fler att välja samma utbildning men det finns som sagt väldigt ont om jobb. Hoppas att det går bra för Dig oavsett vad Du väljer!

säger: Hej Josefine! Jag har en fråga ang. alla söta frukostflingor. Mina barn äter flingor varje morgon, gärna kalas puffar, frosties, choklad flingor. Nu tycker jag att det räcker med alla söta flingor men vilka flingor kan/bör man välja istället. Snälla hjälp mig med ett bra alternativ till dessa söta flingor.

   Josefine Jonasson säger: Hej! Jag förstår precis vad Du menar! Cornflakes, Bran Flakes och Special K innehåller lite mindre socker än de Du nämner, müsli tex Sunt & Gott är helt utan tillsatt socker. Problemet kan kanske vara att barnen inte tycker att de är lika goda. Ett förslag kan kanske vara att de får de sötare flingorna på helgen eller något i den stilen? Du kan den delen mycket bättre än jag - det är jag säker på! :-) Lycka till!

jaffa säger: är omelett en nyttig sakn att äta påå påskbordet

   Josefine Jonasson säger: Hej Jaffa! Både ja och nej, det beror på hur man tillagar den. Det kan vara ett bra alternativ om man gör den på ägg och vatten.

Camilla säger: Är det skadligt att äta för många ägg (tänker närmast på påsk då jag brukar frossa i ägg bara för att det är så gott)?

   Josefine Jonasson säger: Hej Camilla! Om man inte har några allvarliga problem med t ex höga blodfetter går det alldeles utmärkt att under en begränsad period frossa i ägg. Glad påsk!

Tommy säger: Hej Josefine! Har hört så mycket om så många olika dietmodeller, protein dit kalorier hit och fett där, kan det inte vara så enkelt som att äta lagom varierad kost på regelbundna tider, se till att man har mycket grönsaker och frukt, i lagom mängd och inte så fett och röra på sig lite mer för att hålla eller gå ner lite ivikt

   Josefine Jonasson säger: Hej Tommy! Klok som en bok :-) Visst handlar det om att äta lagom mängder och i teorin är det verkligen enkelt. Vi vet dock att det kan vara svårare i praktiken... Ibland kan det också vara svårt att veta vad "lagom" mycket fett är och hur stor en portion bör vara osv.

vic säger: kan man få bästa tänkbara hälsa på en strikt vegankost? eller finns det nåt i kött/fisk som då saknas? (förutom det mest uppenbara som t ex b12 som veganer får i sig genom tillskott)

   Josefine Jonasson säger: Hej Vic! Visst kan man få bra hälsa genom att äta vegankost. Det viktiga är att man verkligen ersätter animaliska produkter mot vegetabiliska, annars är risken för brister av olika slag stor.

Annaa säger: jag orkar inte hålla på med en långsiktig viktnedgång på ett nyttigt sätt, har inte det tålamodet dumt nog utan vill gå ner snabbt till sommaren hur ska man göra då?

   Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Om Du går ner i vikt snabbt är risken stor att Du går upp i vikt snabbt igen och då har Du ju egentligen inte uppnått någonting. Försök ändå se det långsiktigt, om Du till exempel går ner ett kilo i veckan kan Du ju faktiskt tappa några kilon till sommaren. Gör inga desperata försök, de brukar innebära kortsiktiga resultat.

Karo säger: Ibland när jag är sugen så tag jag Lågkalori saker som funlight och dietorelle godis, som knappt innehåller kalorier. Lurar jag mig själv eller är de bättre då de innehåller lite kalorier?

   Josefine Jonasson säger: Hej Karo! Du lurar inte Dig själv, dessa produkter innehåller väldigt lite kalorier.

Annapanna säger: Hej! Hur lång utbildning är det för att bli dietist och vad ska man läsa till?

   Josefine Jonasson säger: Hej Annapanna! Utbildningen är 3-4 år, man kan välja att sluta efter 3 år om man vill, det gjorde jag. Förstår inte riktigt vad Du menar när Du undrar vad man ska läsa till... Dietistutbildningen finns som program i Uppsala, Umeå och Göteborg.

Enrique säger: Hej inehåler kött mycket fett och om man steker kött i smör suger köttet åt mycket av fettet?

   Josefine Jonasson säger: Hej Enrique! Viss typ av kött innehåller en del fett, tex entecote. Om man steker en hel, opanerad köttbit i smör suger den inte upp fettet men om man panerar den blir det annorlunda, paneringen suger upp en hel del fett. Om man steker i mycket fett gäller det att vara uppmärksam så att man inte använder stekskyn till såsen... :-)

Moderator säger: Här kommer sista frågan:

Ida säger: Har på flera ställen läst om att fullkornspasta ska vara så bra (lågt GI m.m.) Men var går det att köpa? Har aldrig sett det i nån butik.

   Josefine Jonasson säger: Hej Ida! Det finns nog i vissa affärer med stort sortiment. Annars kan Du förmodligen hitta det i hälsokostaffärer. Lycka till!

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack för alla frågor och tack Josefine för alla svar. En sammanfattning kommer snart.

   Josefine Jonasson säger: TACK alla för idag - som vanligt jättekul att chatta med er! Ha en mysig dag i solen!