"Vi har gått ner 120 kilo"

Tieto Enator satsar på sin personal - med hjälp av Viktklubben

HÄLSA

Nu ansluter företag hela personalen till Viktklubben för att tillsammans komma i form. Ett av företagen är Tieto Enator.

Sedan några veckor tillbaka kämpar 39 medarbetare med att gå ned 330 kilo. På tre månader.

Foto: Lars Rosengren
Lättare tillsammans Nu satsar fler och fler företag på personalens hälsa. Ett exempel är Tieto Enator i Älvsjö utanför Stockholm. Företaget har tagit hjälp av Viktklubben.

Maline Sundberg har precis avslutat ett fyrtiofem minuters gympapass för ett tjugotal anställda på Tieto Enator i Stockholm. Nytränade och nyduschade bjuds de sedan på en lättlunch bestående av kyckling- och pastasallad med avocado.

Maline är friskvårdsansvarig på företaget och sedan fem veckor tillbaka leder hon en friskvårdskurs med 39 medarbetare. Tanken är att de anställda nu ska gå vidare på egen hand med hjälp av Aftonbladets viktklubbs program.

– Jag letade efter ett kostprogram och hittade viktklubben. Jag tycker att den har väldigt mycket. Både när det gäller kost och träning, säger Maline Sundberg.

Ska gå ner 330 kilo

Kursdeltagarna vägde in sig vid starten och fick också sätta upp egna, individuella mål i ett kontrakt. Hittills på fem veckor har de gått ner 120 kilo sammanlagt. Målet är att minska 330 kilo före 17 juni.

– Alla har varit jättepeppade och det har gått jättebra för dem, berättar Maline Sundberg entusiastiskt.

Det här är den andra gruppen som hon kör viktklubben med. Första gruppen startade i maj förra året.

"Alla är nöjda"

– Alla var hundra procent supernöjda efteråt. Det är säkert därför som intresset den här gången varit så stort, säger Maline Sundberg.

70 procent av förvärvsarbetarna i Sverige har tillgång till någon form av företagshälsovård genom sin arbetsplats. Och den siffran bara ökar.

Arbetslivsministern Hans Karlsson har också gått ut och propagerat för att företagshälsovård ska bli obligatorisk på alla arbetsplatser.

– Företagen ser en potentiell lönsamhetsfaktor att vårda den viktigaste produktionsresursen man har, det vill säga människan, därför ökar det här, säger Lars Bohlin på Föreningen för svensk företagshälsovård.

Enligt honom finns det en risk att segregeringen ökar när det gäller hälsofrågor.

– De bra företagen som bryr sig om sina anställda satsar mer och mer, medan andra som skulle behöva det mer inte inser fördelarna.

Så här anmäler du ditt företag

Plus med att gå ner i grupp

5 principer i Viktklubben

Carola Ålstig