Kom igen killar – dags att banta!

Ola Lauritzson tröttnade på att vara tjock – skrev en bantningsbok för män

Foto: Sara Ringström (stora bilden)
Före – och efter Ola Lauritzson hittade en metod som funkade för att gå ner i vikt. Olas viktproblem var typiskt för män - fett som lägger sig runt magen. Den typen av fett är mycket farligare än det som lägger sig på baken och låren, som det ofta gör hos kvinnor.
HÄLSA

Hälften av alla män är överviktiga.

Ändå är det först nu som männen har börjat tänka på vad de stoppar i sig.

– Fler och fler killar blir måna om sitt utseende. Och det med rätta, säger Ola Lauritzson som skrivit boken "Gå ner i vikt med GI-metoden".

Foto: getty images
tunga fakta 1970 vägde 18-åringar i snitt 66,4 kilo när de mönstrade. Trettio år senare, 2000, var snittet sju kilo tyngre. I dag är hälften av alla svenska män överviktiga, men bara 35 procent av kvinnorna.

Fet, dålig kondition och ingen självkänsla.

27 år gammal bestämde sig Ola Lauritzson för att banta. Allt fett skulle bort ur hans mat. Han var stenhård – och blev ständigt hungrig, trött och okoncentrerad.

Ändå gick han inte ner tillräckligt.

– Det enda jag visste om övervikt var att man skulle undvika allt fett. Men det var ju helt fel, säger han när vi ses över en kopp kaffe på ett fik i Stockholm.

Kamp mot fettet

Han berättar om när han vägde tolv kilo mer än i dag. Om representationsmiddagarna. Om kampen mot fettet. Och om ångesten.

När han var som allra mest fettfobisk fick han upp ögonen för GI-metoden, som i korthet går ut på att minska på kolhydrater i stället för på fett. Första reaktionen var blandad – skepticism, förundran och fascination.

– Det här måste jag testa, tänkte jag. Och läste in mig i detalj. Plötsligt såg jag sambanden mellan vad jag stoppar i mig och hur det påverkar kroppen.

Olas kunskap kring metoden blev så pass stor att han till sist skrev en personlig bok i ämnet.

– Många kompisar blev nyfikna och ville veta mer. Till slut kände jag att jag ville skriva ner det som jag hade lärt mig.

Faktum är nämligen att Ola Lauritzson är långt ifrån ensam. Siffrorna talar sitt tydliga språk – mer än hälften av alla svenska män bär på överviktskilon.

Och bantningstrenden bland män sätter allt högre fart.

En av tre feta är man

På överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge märker man en dramatisk ökning av män.

– När jag började här för tjugo år sedan var 10-15 procent av patienterna män. I dag är det 35 procent, säger Ingalena Andersson, dietist och medicine doktor.

Och hos Viktväktarna är ungefär en fjärdedel av kunderna män. För trettio år sedan var andelen män nära nog obefintlig.

– I dag är det inte alls lika laddat för män att vara med i Viktväktarna, säger Viktväktarnas marknadschef Kenth Lindgren.

Ola Lauritzson som vande sig vid att nagelfara varje meny i jakten på en kycklingsallad – utan krutonger eller dressing – tror att just GI-metoden lämpar sig perfekt för män.

– Det kändes ju inte särskilt manligt med de där salladerna.

Att äta mycket kött, fisk och fågel, men välja bort pasta, ris, bröd och potatis märks däremot inte på samma sätt.

– Dessutom går du inte bara ner i vikt med GI-metoden. Du förbättrar även dina värden för blodfetter och kolesterol och minskar risken för olika cancerformer.

Din hjälp på vägen:

Olas värstinglista

Sofia Wadensjö Karén