"Sätt upp nya mål med träningen"

HÄLSA

Camilla Porsman chattade på Aftonbladet.se och gav bland annat rådet att sätta upp nya mål med träningen när man känner sig mindre motiverad - och att pröva nya former av motion som till exempel yoga.

undrar säger: hej! jag skulle väldigt gärna vilja gå ner till sommaren. vikten är egentligen iten så viktigt, utan framförallt vill jag bli smalare o mindre. vad är bästa träningen för det?

   Camilla Porsman säger: Det viktigaste är att du konditionstränar - pulspromenerar, joggar, simmar, cyklar, åker inlines, eller vad du nu gillar i fråga om konditionsträning. Gör detta minst en timme i sträck med medelhög-hög intensitet tre-fyra gånger i veckan. Försök därutöver att promenera eller cykla så mycket som möjligt i vardagen, det ger också ett bra resultat. Gå i trappor istället för att ta hissen osv. Komplettera gärna med lite hemstyrketräningsövningar en gång i veckan, så att musklerna blir fasta och fina.

Lulu säger: Hej Camilla jag är en kvinna på 32 år och har lite problem med att få ner min mage i övrigt är jag nöjd med allt det andra. Har fött 2 barn. Första barnet var kejsarsnitt.

   Camilla Porsman säger: Hej! För att få bättre form på magen rekommenderar jag att du kör magövningar tre gånger i veckan- Inkludera övningar som tar såväl på den raka (yttersta) magmuskeln (t ex crunches/situps) som på de sneda magmusklerna (t ex crunches med vridning) som den djupt liggande magmuskeln (t ex olika pilatesövningar för magen, samt statisk magövning/"hovering"/plankan. Det gör magen betydligt fastare och ger dig en slags "muskelkorsett" som håller in mage. Magträningen gör magmusklerna fastare och starkare; vill du därtill bränna fett behöver du konditionsträna regelbundet. OBS dock att det inte går att punktförbränna fett.

ralf säger: har tränat styrketräning i snart 6 månader, men märker inga resultat på kroppen..hur länge dröjer det innan man kan se märkbara resultat!?

Jag tränar 4 ggr/vecka stenhårt...

   Camilla Porsman säger: Förmodligen äter du för lite. Får du inte i dig tillräckligt med "byggmaterial" och överskottsenergi genom kosten har ju kroppen ingen chans att bygga upp muskelmassa. Det kan också vara så att du konditionstränar för mycket och därmed gör av med för mycket energi för att det ska finnas byggmaterial kvar att bygga upp musklerna av. Andra tänkbara fel är att du stressar för mycket och/eller sover för lite och/eller festar för ofta med för mycket alkohol - samtliga har en muskelnedbrytande verkan. Normalt sett brukar man märka vissa volymökning efter cirka 1,5-2 månader.

säger: Hej!

Jag har inte lyckats gå ner något under de 5 veckor jag varit med i viktklubben. Jag har fått ett ganska tidskrävande motions-schema som jag inte klarar. Det motion jag får är spinning+cirkelträning (25+20) min 2 gånger i veckan på lunchen samt ett löppass på 5-6 km på 30-35 min under helgen. Jag är småbarnsmamma och har fullt på arbete såväl som hemma. Mer tid kan jag inte lägga. Är ovanstående relativt O.K. eller ska jag göra något annat? /Kristina

   Camilla Porsman säger: Ja, det är naturligtvis alltid bättre att göra det du kan än att inte träna alls. Försök dock att öka träningsbelastningen (öka intensiteten i konditionspassen + vikterna du tränar med på styrkepassen) efter hand. När du löpartränar kan du gärna prova intervallträning ibland för att utmana dig själv lite extra. Tänk på att även sådant som att "rulla barnvagn" ger dig bra träning, som är möjlig att genomföra i vardagen. Det du kör är jättebra och ger dig allsidig träning!

mimmi säger: Hej Camilla! Skulle vilja ha tips på vart man kan få tag i träningsvideos för gravida, och om du har några bra tips. Jättetacksam för svar!

   Camilla Porsman säger: Bra träningsvideofilmer inklusive ett ganska stort utbud av träningsvideofilmer för gravida hittar du på den amerikanska webbshoppen www.collagevideo.com. Jag har inte sett alla själv, men du kan läsa recensioner + se snuttar ur programmen på sajten.

Karin säger: Har du några bra tips på hemstyrketräningsövningar?

   Camilla Porsman säger: Visst: klassiker som knäböj,utfall, plié, armhävningar, tricepsarmhävningar (armhävningar med överarmarna tätt intill överkroppen),dips mot en stol, olika magövningar, ryggresningar och så vidare är exempel på övningar som kan göras hemma helt utan särskilda träningsredskap. Har man tillgång till träningsgummiband eller hantlar eller en skivstång så finns det förstås ännu mer alternativ. I september kommer jag ut med en hemträningsbok med över 40 övningar i flera olika svårighetsgrader.

lola säger: Hur märker man att man är övertränad? Hur mycket rekommenderar du att man som motionsfantast rör på sig?

   Camilla Porsman säger: Typiska överträningssymtom är ständig värk/träningsvärk som inte går över, trötthet, humörsvängningar (t ex att man lätt blir irriterad eller ledsen), aptitlöshet, sömnsvårigheter, samt uteblivna eller försämrade träningsresultat; plötsligt förhöjd puls utan "yttre" anledning, höjd vilopuls och ortostatisk puls bl a.

En motionär bör träna ungefär tre-fyra gånger i veckan, normalt sett. Hur mycket träning man klarar av är mycket individuellt och beror på träningsbakgrund, sov- och matvanor, stressnivå mm.

Viktoria säger: Hejsan! Jag går fettförbränningspromenader innan frukost. Ska jag ta min proteindrink innan eller efter promenaden om jag vill få maximal förbränning?

   Camilla Porsman säger: Du bränner så oerhört lite extra fett på morgonpromenader före frukost att det inte spelar någon större roll, egentligen. Ta proteindrinken innan för att spara muskelmassan. Direkt efter din morgonpromenad ska du äta en rejäl frukost.

säger: hej.ska springa göteborgsvarvet.just nu orkar jag 11 km.det är tre veckor kvar.hur ska jag lägga upp träningen för att orka runt?

   Camilla Porsman säger: Försök att öka på träningen så mycket du orkar i ett eller två av veckans träningspass. Satsa på att vara ute lång tid och att uppnå en så lång totalsträcka som möjligt, men VARIERA MELLAN ATT JOGGA OCH ATT GÅ! Det är viktigt för att du inte ska överanstränga dig.

cici säger: Har de senaste två-tre veckorna inte kännt mig lika motiverad inför träningen (2-3 ggr/vecka) och har inte lika mkt energi. Förslag på varför och }tips på att få ork och motivation tillbaka?

   Camilla Porsman säger: Kanske har du helt enkelt tränat lite för mycket. Prova att vila någon vecka från träningen - det är bara nyttigt att ta semester från träningen då och då. När du sedan börjar träna igen så prova att göra något helt annorlunda. Gå en helgkurs i en ny träningsform - kanske en dansform, pilates, eller yoga t ex. Sätt också upp nya mål med träningen så att du får något att träna för.

Moderator säger: Nu är chattet slut för denna gång. Tack Camilla och alla ni som chattat!

   Camilla Porsman säger: Hej då och tack allihop!