"Dagboken är central i Viktklubben"

HÄLSA

Viktklubbens redaktör Bella Tidblad chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på vad som är speciellt med Viktklubben, och varför det kostar att gå med.

   Bella Tidblad säger: Hej allihopa - nu är jag här!

Kajsa säger: Hej Bella. Hur ska man veta vilken viktminskningsmetod som är bäst – det finns ju en hel hoper?

   Bella Tidblad säger: Det är just därför vi samarbetar med prof Rössner som är Sveriges främsta expert på viktminskning. Han och de övriga experterna som är knutna till Karolinska universitetssjukhuset är de som säkrar kvaliteten i Viktklubben.

Annsofi säger: Om man inte har problem med vikten, men ändå vill skaffa bättre matvanor - är Viktklubben rätt ställe?

   Bella Tidblad säger: Viktklubben är gjord för att gå ner i vikt, men du kan ju gå med och skriva in att du bara vill gå ner i 1 kilo. Dagboken, där kalorierna för maten och motionen räknas ut automatiskt, är ett bra pedogogiskt verktyg för att bli medveten som att leva häslosamt.

Hannes säger: Vilken modell tror du är den rätta för att få folk medvetna om vilka ohälsosamma saker vi proppar i oss?

   Bella Tidblad säger: Dagboken. Och det är ju den som är central i Viktklubben. man brukar också prata om att fler faktorer får folk att gå ner: äta frukost (visar på goda vanor och kontroll) och motion. En klok devis är att det du tar in läggpå hög och det som du förbränner dras ifrån.

kluns säger: Jag är skeptisk till att några få personer kan vägleda tusentals via nätet. hur är detta möjligt utan ett personlingt besök eller träff??? var finns seriositeten i det???

   Bella Tidblad säger: Alla medlemmmar får först svara frågor utarbetade av Karolinska universitetssjukhuset. Det leder till en personlig bedömning som faktiskt har gått att lägga in i ett datorprogram. Medlemmarna uppger hur mycket de vill gå ner och på vilken tid - om det skulle vara för hög takt tillåter vi det inte. Var och en får meny anpassad till sig själv. Vi har många fler tekniska funktioner som stöder och vägleder. Viktklubben är seriös, men själva arbetet att gå måste var och en göra.

martin säger: Är det många killar som är med i viktklubben, eller är det mest en tjejgrej?

   Bella Tidblad säger: Det helt klart fler kvinnor som är medlemmar är män, men ändå överraskande många män. De brukar berömma Viktklubben för att får siffror och diagram på sin viktutveckling. Dessutom är tillgängligheten - att den finns överallt där en dator är uppkopplad - någon killar brukar gilla. Du får väl gå med och texta ;-)

isabelle säger: varför kostar det pengar att vara med i viktklubben?

   Bella Tidblad säger: 3 mån kostar 198, 6 mån 298 och 12 mån 398. Jag tror faktiskt att det är ett av de allra billigaste av de seriösa metoderna att gå ner i vikt.

Kajsa säger: Vad tycker du om Viktväktarnas metod? Är det ett sunt sätt att gå ned i vikt?

   Bella Tidblad säger: Ja, absolut är Viktväktarna seriösa. De passar folk som har tid att gå på möten och inte har något emot att väga sin offentligt. Dessutom räknar ju de point, men vi tycker att kalorier är enklare eftersom pointsen ska översättas till kcal. Några fler skillnder är att de inte har den smarta dagboken.

mia säger: Hej Bella! Oftast beror stor övervikt på mer än "bara" fel kost och förlite motion, ofta ligger det psykiska orsaker bakom. Kanske särksilt för oss som alltid varit överviktiga och inte blivit det pga graviditet tex. Tar viktklubben hand om även dessa problem eller rekomenderar du mig att söka någon annan stans? Mvh Mia

   Bella Tidblad säger: Vi har ingen del som tar hand om de psykiska orsakerna till övervikt, utan då ska du börja att ta kontakt med läkare på din hemort. Men Viktklubben kan vara ett bra komplement till läkarbesök - men kolla först med din behandlande läkare.

knugen säger: Men ska den ändå inte va till att hjälpa folk må bättre? Varför ska det då kosta överhuvudtaget? Mycket handlar ju om utseende idag och folk mår ju dåligt. Varför då utnyttja det så mycket med tanke på vilken position aftonbaldet har. Om du förstår va jag vill ha fram?

   Bella Tidblad säger: Jag tror att jag förstår. Aftonbladet är ett kommersiellt företag som inte tycker att det är konstigare att ta betalt för Sportbladet än för Viktklubben. Priset tycker jag är väldigt lågt - det kostar 1-2 kronor om dagen beroend epå vilket abonnemang man väljer. Dessutom tycker jag inte att vi hetsar till ett smalt ideal utan till att trivas med sin kropp. Titta på våra medlemmar som vi skriver om - de är fortfarande helt normala människor.

mia säger: Tack för svaret, men då undrar jag ändå om det inte är så att det är ganska många som hoppar på detta och andra viktminskningsprogram utan att nå önskat resultat. Jag känner flera som lagt tusentals kronor på viktväktarna och inte gått ner, eller gått ner o gått upp. Hur ska man hitta rätt metod och motivationen?

   Bella Tidblad säger: Ja, du har helt rätt att man måste hitta sin egen metod och priset talar ju till Viktklubbens fördel. Att testa oss för 198 kronor är ju inte så jättemycket pengar, tycker jag. Det blir mycket skryt nu, men senast i dag sa en person till mig att hon provat så många olika metoder och att Viktklubben var den enda som funkade för henne.

   Bella Tidblad säger: Tack och hej för mig! Nu slutar chattet.

Moderator säger: Tack Bella och alla ni som chattat!

ARTIKELN HANDLAR OM