"Man kan uppleva en större press när man gått ner i vikt"

HÄLSA

Läkaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på varför man kan känna en större press på sig själv när man lyckats gått ned i vikt.

   Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på frågor!

JENNY säger: HEJ!

Är det farligt med bara "lite högt" blodtryck?

Är ganska ofta yr i huvudet och får svettningar samt lite hjärt rusningar...

Häls Jenny 29 år

   Yvonne Linné säger: Det beror helt på hur högt blodtrycket är. Jag tycker att du ska ta kontakt med din distriktsläkare/sköterska för kontroll.

Jan-Olof säger: Hej! Jag är överviktig, och jag känner att jag inte orkar röra på mig. Vad ska jag göra?

   Yvonne Linné säger: Det är ett vanligt problmen när man är överviktig. Börja med lätt motion tex promenader som kan vara nog så ansträngande när man är överviktig.

Elder säger: Hej ! Jag är 1.75 Lång och vägde 83 Kg skulle ner till 75 Kilo har hållt på nu i 9 veckor och väger nu 69 Kg, hur ska jag göra för att hålla vikten, vill inte gå ner mer nu, Jag går 1 Mil stavgång 5 ggr i veckan. Ska jag träna mindre eller äta mer fet mat ??

   Yvonne Linné säger: Jag önskar att det fanns ett enkelt lätt svar på denna fråga. Det gäller ju för dig att hitta en balans där du är viktstabil.

ulf säger: Hej! Jag heter Urban. Jag har gått ner 16 kilo på 5 månader, 90 till 74. Efter detta har jag börjat att känna mig nervös och olustig i sociala sammanhang. Kan detta ha samband?

   Yvonne Linné säger: Visst kan det ha ett samband. Man kan uppleva det som en större press när man gått ner i vikt att göra saker fram för allt om man när man var överviktig tänkte " bara jag går ner i vikt så ska jag....... träffa en partner resa jorden runt". Det är ju inte alltid viktminskning hänger ihop med dessa saker.

Lisa säger: Hej! Sedan en tid tillbaka har mitt liv börjat kretsa allt mer kring mina matvanor, det enda jag tänker på är mat och vad jag ska äta och inte äta (jag kan det ganska bra)Men det börjar bli till en fixering då livet kretsar runt mat. Jag äter bra på vardagarna men på helgen släpper jag lös på godisskålen och äter mängder.Hur ska jag komma ur denna onda cirkel?

   Yvonne Linné säger: Börja med att fundera på vad det står för och varför är det så viktigt. Man får försöka att tränna på att inte vara fixerad. Förvärras denna fixering tycker jag att du ska söka hjälp.

stina säger: Hej, Jag har alltid kämpat mot min vikt och nu har jag svårt att gå ner i vikt trots träning varje dag. Kan det bero på låg ämnesomsättning.Tacksam för svar, Stina

   Yvonne Linné säger: Oftast inte, men det kan vara en faktor.

Selena säger: Kan man få hjälp på vårdcentralen för att gå ner i vikt?

   Yvonne Linné säger: Ja det är den första instansen dit man ska vända sig för att få hjälp via sjukvården.

Tjockis säger: Vem bedömer om man är överviktig, "vågen" eller "spegeln"?

   Yvonne Linné säger: Intressant fråga. Jag skulle svara vågen

Jenny säger: Hej Yvonne, jag skulle vilja ha svar på frågan vart fettet man förbränner tar vägen, det kan ju liksom inte bara försvinna. Hur "lämnar" det vår kropp?

   Yvonne Linné säger: Det omvandlas till värme och energi.

Anna säger: Hejsan. Har gått ned mycket i vikt den senaste tiden. Äter p-piller och har därför mens under de dagar man håller upp med dem. Vet att detta inte är riktig mens eftersom man inte har någon ägglossning. Undrar om man skulle man märka om man förlorade "mensen" för att man blivit för smal om än man äter p-piller? Hoppas du förstår min fråga.

   Yvonne Linné säger: Oj svår fråga prata med din gynekolog.

Mindo säger: Hejsan,, jag är en kille på 23år som aldrig går upp i vikt, jag kan äta hur mycket skräpmat och godis o dricka alkohol, går aldrig upp. har stått på samma vikt i snart 5år.Hörde av någon att fettet lägger sig runt hjärtat och andra organ istället för att bli synligt fett.

   Yvonne Linné säger: Visst kan dina matvanor påverka ditt hjärt och dina kärl negativt även om man inte är överviktig.

linda säger: Hej! Jag undrar om du har något tips på hur man hålla motivationen uppe och fortsätta träna och äta rätt? Problemet för mig att jag klarar av detta periodvis men förr eller senare lägger jag av och träna och äter inte lika bra mat.

   Yvonne Linné säger: Ja det är svårt i perioder kan det kännas tungt. Ofta lever man enligt allt eller ingen principen. Antigen trännar jag och äter bra eller.... försök att ha en mellan period sänk kraven på tex motionen under en period för att se om du blir mer uthållig.

vickan säger: Hejsan Yvonne! Jag har några frågor om morgonpromenader.

Jag brukar gå en 30 min morgonpromenad innan frukost och funderar på att börja gå ännu längre. Men det är så att jag har hört att om man tränar/promenerar för länge innan frukost börjar musklerna brytas ner. Så jag undrar hur länge det är ok att promenera innan frukost? Och om det stämmer att morgonpromenader innan frukost sätter mer fart på förbränningen än om man går efter man har ätit? Sedan har jag även läst att man inte ska promenera mer än högst 1S h, jag själv brukar gå i 2h, är det ok?

   Yvonne Linné säger: Det är en myt att det är SÅ EFFEKTIVT att promenera innan frukost. Ev kan det ha en teoretisk effekt gämfört med promenader på andra tidpunkter.

ulf säger: Hej är det sant att man kan ha anlag för att gå upp i vikt, eller är det helt enkelt så att man blir vad man äter. Kraftiga föräldrar, kraftiga barn = fet mat?

   Yvonne Linné säger: Vi vet att visa har anlag för fetma och har lättare att gå upp i vikt. Men naturligtvis finns livstilfaktorerna också med i bilden.

Sessan säger: Hej! Jag har hört talas om att det finns tabletter man kan äta som göra att det kommer ut rent fett med avföringen. Det kan ju inte vara bra. har hört att de kan användas max 1 månad per år. Vet du något om dem?

   Yvonne Linné säger: Det finns ett läkemdel som gör att kroppen inte tar upp fett i kroppen. Men tanken är att man inte ska äta fett för att undvika att få fettrika diarer. Det där med 1 månade vet jag inte vart det kommer ifrån.

Marie säger: Hej! Jag har en fråga angående pulsen. Finns det någon maxgräns för hur hög puls man kan ha? Har hört att man inte kan högre maxpuls än 220, stämmer det?

   Yvonne Linné säger: Ja, det finns en maxpuls och den är beroende av bla ålder och kön.

Bella21 säger: Hallå! Jag får ofta stickningar i mina armar och de blir alldeles röda när jag gör armhävningar! Varför?

   Yvonne Linné säger: Vet ej, kanske tar du i för hårt?

LinaL säger: Hej! Jag har svårt att veta hur mycket jag ska äta. Jag löptränar ca tre ggr/vecka, mellan 5-10km per gång, och jag får en hel del vardagsmotion. Ibland är jag bara inte hungrig, men jag kan bli orolig att jag får i mig för lite. Har inte tänkt på det så mycket tidigare, men nu läser man överallt hur viktigt det är att äta tillräckligt mycket och rätt. Så länge man mår bra, spelar det ngn roll hur mycket man äter? Tack på förhand!

   Yvonne Linné säger: Jag tror att alla mår bra av en varierad och regelbunden kost men jag förtså att man kan bli förrvirrad av alla skriverier. Mår du bra så äter du nog tillräkligt.

solrosan säger: vid lågt kaloriintag sänks ämnesomsättningen,1300 kcal,hur fungerar viktminskningen då ?når man sin målvikt enl er plan då ?viktig fråga för motivationens skull.

   Yvonne Linné säger: Ja, följer man viktklubbens plan så når man målet (men tyvärr måste man själv göra jobbet :)

Mandy säger: Det pratas mycket om hur man minskar vikt..varför pratas inte om hur man ökar vikt..speciellt om man har bra ämnesomsättning och inte blir fet, hur mycket man än äter..!!!

   Yvonne Linné säger: Till mandy: Helt sant det pratas mer om hur man går ner i vikt än hur man går upp i vikt

Jan-Olof säger: Hej! Vad ska jag äta för mat om jag är överviktig? /Jan-Olof

   Yvonne Linné säger: Finns inte ett svar på den frågan. Du måste ätqa mindre kalorier än vad du gör av med.

LinaL säger: Hej! Kan det verkligen vara så att en person kan vara jättesmal, men ändå hälsosam, och en annan måste ha mer fett på kroppen för att vara hälsosam? För jag har ett par personer i min närhet där en är jättesmal men ser frisk ut, har tjockt hår, och dessutom nyligen fått barn (lika smal innan som efter), och en annan som är mer mullig, men som gick ner i vikt för ngt år sedan, och såg utmärglad ut och verkade inte ha ngn energi - fast hon såg större ut än min smala kompis...Hur kan det vara så?? Tack på förhand!

   Yvonne Linné säger: Vi är helt enkelt olika och har olika kroppstyper.

Amanda säger: Hej! Är 23 årig kvinna, 167 cm lång, 63 kg, midjemått 86 cm. Motionerar 3-4 ggr/vecka + går tot 25 min varje dag. Är jag överviktig? Är med i VK o målvikten är 60 kg, är det ett lagom mål tror du? Tack på förhand!

   Yvonne Linné säger: Du får kolla alla dessa detaljer inne på Viktlubben där hittar du svaren!

Moderator säger: Nu är chattet slut för denna gång. Tack Yvonne och alla ni som chattat!

   Yvonne Linné säger: Hejdå och ha en trevlig dag :)

ARTIKELN HANDLAR OM