"Minska på det mättade fettet"

HÄLSA

Läkaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på hur man ska få ner sitt kolesterolvärde, och hur man kollar sin ämnesomsättning.

   Yvonne Linné säger: Hej nu är jag här och kan svara på frågor!

Lena säger: hej Yvonne! jag har en fråga om viktminskningsmetoder. Jag gick med i Viktklubben för ett tag sen, och gick med den metoden ner 2 kg, målet var 6 kg. Nu har jag istället börjat äta enligt den "omtalade" GI metoden, och plötsligt så gick det mycket lättare att gå ner i vikt. Jag tycker att det verkar som att Viktklubben inte tar hänsyn till om det är snabba el långsamma kolhydrater, utan mer ser på att man ska minska kalorinivån. Min fråga är :vilken metod tycker du verkar vettigast i längden? Mvh lena!

   Yvonne Linné säger: Hej nu är jag här och kan svara på frågor!

   Yvonne Linné säger: I viktklubben rekommederar vi det som kallas långsamma kolhydrater före snabba tex grovt bröd framför vit bröd. Det finns många problem med GI metoden- en av dem är att det inte är vetenskapligtbevisad att man går ner mer eller snabbare i vikt med GI. Men det är ingen farlig metod.

evacarina säger: jag tränar tre gånger i veckan styrketräning sen simmar jag 1000 meter. och jag cyklar varje dag till jobbet och överallt. Men jag tycker det är svårt att äta allt som man får äta och går dåligt ner i vikt men minskar i midjemått och mår bra. sen skriver dom att jag ska öka på min träning men det kan väl inte vara möjligt tränar ju redan mycket mvh Eva

   Yvonne Linné säger: Det låter som om du tränar mycket och bygger upp muskler och då syns det inte lika mycket på vågen men midjemåttet minskar. Jag tycker du ska fortsätta som du gör.

Helena säger: Är det större risk för att gå upp i vikt av p-spruta eller stav än av p plåster?

   Yvonne Linné säger: Det beror helt på vilka sorter. Jag är inte säker på att det finns en studie som jämför de tre sorterna. Detta är något du bör diskutera med gynekologen/barnmorskan.

Sandra säger: Hej Yvonne! Jag håller på med viktväktarna och har än så länge gått ner 11 kilo. Jag har 4 kilo kvar till min målvikt men har stått still i 3 veckor. Har tidigare vägt 107 kilo för ett par år sedan som jag lyckades gå ner. Nu undrar jag hur jag skall få bort de sista kilona, de verkar vara svårt. Jag tränar ibland men håller mig till punkt och prickar men viktväktar programmet..men står still en då...

   Yvonne Linné säger: Grattis till viktminskningen! Det är svårare när man bara har några kg kvar till målet. Men hål ut, och försöka att vara någran med vad du äter. Ev lägg till lite extra motion.

ziggo säger: Är det lämpligt att hålla diet under längre tid-vad nu det är? Jag försöker gå ner ca 2-3kg i månad, ska hålla sammanlagt under4mån men hört att man bara ska hålla diet under max 2månader. Vad säger du om det? Vänliga hälsningar!

   Yvonne Linné säger: Det beroer helt på hur "sträng" dieten är och i vilket syfte. är det för att gå ner i vikt och långsiktigt må bra eller är det för att komma i form inför ett speciellt tillfälle? 2-3 kg i månade låter inte som extremt.

dani säger: jag har inte haft mens på 3 månader. Jag e inte gravid.

jag undrar om mensen har gått bort för att jag har både gått upp

och ner så mkt den sista tiden.

   Yvonne Linné säger: Det kan vara en orsak men jag tycker att du ska kontakta en gynekolog och undersöka varför du inte får mens längre.

stina säger: Hej Yvonne, jag har alltid haft problem med vikten och gått upp 30 kg och sen gått upp dem och så fortsätter det så. Nu har jag gått ner 9 kg sen i januari- sakta men säkert. Vad skall jag göra för att behålla vikten när jag gått ner till min idealvikt. Annars fortsätter bara min jojobantning,Tacksam för svar och knep,,Stina

   Yvonne Linné säger: Du ska göra precis det du gör gå ner sakta och sedan jobba på att få in den nya livstilen i din vardag. Många ser sin viktminskning som en diet och när man slutar med den sågår man upp igen.

snuvan säger: Vad händer i kroppen om jag kör enbart pulverdiet mer än två veckor? Tar det mycket på muskulaturen i stället för på fettet?

   Yvonne Linné säger: Ja dels kan du bli av med muskelmassa men anledningen till att du inte själv ska göra mer än två veckor är att det är en extrem diet och man därför kan bli sjuk.

Isabel säger: Hej! Jag försöker gå ner i vikt och jag har cirka 5 kilo kvar. Problemet är att jag ibland tappar lågan och äter för mycket. Det kan vara av allt möjligt, från flingor till ostskivor. Det känns liksom inte direkt normalt att ha ett sånt sug efter bara vanliga matvaror. Hur ska man banta på ett bra sätt, så att man känner att man inte är så sugen på allt hela tiden. Jag tror att suget efter den förbjudna maten är ett hinder för många bantare. Tacksam för svar!

   Yvonne Linné säger: Oftast är problemet att maqn tänker svart vit. Bantar inte bantar. Försök att äta alsigigt och att det där finns utrymme för lite av det du bli sugen av så ökar chansen att du blir gättesugen och överäter.

Nisse säger: Vad är det viktigaste att tänka på för att få ner kolestrolvärdet?

   Yvonne Linné säger: Minska på mättatfet som finns i animaliskt fett typ korv, ost.

T säger: Ser ni ingen fara med att man kan bli besatt av viktminskning och kost om man är med i Viktklubben? Jag märker såna tendenser på mig själv. Ju mer jag går ner (16 kg hittills) desto mer tänker jag på vad jag äter och att det måste vara hälsosamt. Nu äter jag bara ca 700 kcal/dag. Det känns inte så hälsosamt längre...

   Yvonne Linné säger: Det finns alltid en risk att det som från början var en sund tanke blir en fixering eller till och med en ätstörning. Att äta 700 kalorier per dag är inte hälsosamt och inte som rekomederas i viktklubben. Försök att öka dels för att du ska må bra dels för att se hur det påverkar dig ditt psyke och dina tankar. Fudera på varför det blivit en fixering och vad maten betyder för dig? Om detta fortsätter så tycker jag att du ska söka hjälp via din vårdcentral.

Christina säger: Jag har varit med i viktklubben sedan sept.-03 Det har inte hänt någonting! Har hög (30-40 kg)övervikt men mycket fina värden på kolesterol och diabetes. Ej medicin för det men för högt blodtryck. Påverkar denna medicin att man inte kan gå ner? Är 62 år!

   Yvonne Linné säger: Skulle inte tro det men eftersom du inte skriver namnet på din blodtrycksmedicin så är det svårt att svara på.

Christina säger: Äter både Salures K, Selocén och Plendil

   Yvonne Linné säger: Ingen av dessa mediciner har en nämnvärd efekt på din viktminskning

snuvan säger: Varför ser jag inte ut som innan jag fick barn med fördelningen av kroppsfettet, fastän jag gått ner allt jag gick upp innan barnen? Är 37 år och har två barn

   Yvonne Linné säger: Kroppen förändras när man får barn men jag har inte sätt någon studie som visar att fettfördelningen ändras. Därimot så brukar midjemåttet öka något.

säger: hej, jag tränar regelbundet och äter nyttigt, men går ändå inte ner i vikt. Kan jag ha något fel på min ämnesomsättning och hur kollar man det i så fall?

   Yvonne Linné säger: Man kollar det genom att gå till disktiktsläkaren som om hon/han misstänker att du har en sänkt sköldkörtelfunktion tar ett prov. Även om man äter nyttigt behöver det inte vara kalorisnålt.

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Yvonne och alla ni som chattat!

   Yvonne Linné säger: Tack alla det var trevligt att chatta med er!