"Det finns inte bara en enda metod som fungerar"

HÄLSA

Stephan Rössner chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på vad han anser om stenåldersdieten, och om det inte skrivs alltför mycket om bantning.

   Stephan Rössner säger: SRö är på plats!

Jens säger: Hej Stephan! Vad anser du om den paleolitiska (evolutionsmedicinska) synen på kost, dvs den ev faran med mejeri och spannmålsprodukter?

   Stephan Rössner säger: Stenålderskostens just nu inne, mtycket protein och fiberrika kolhydtrater, inget fett eller socker. Jag uppfdattar att vi kan leva med många kosthåll parallellt och att det inte finns en enda salig modell. Eskimåer har levt på bara kött, afrikaner på enbart grönsaker utan att fara illa. Så länge som,man har balans i sitt intag kanske inte dessa extrtem koster är nödvändiga!"

lina säger: finns det några nya rön när det gäller behandling med tabletter?

   Stephan Rössner säger: Just nu händer väldigt lite! Många företgag ligger dock hemligt i startgroparna. Vik har ju vid min enhet bara koll på forskiningsläget och min tro är att det tar säkertt 5-6 år innan vi får se något riktigt nytt.

Anna-G säger: Hej! Jag undrar hur jag kan förbättra/effektivisera min egen naturliga förbränning. Jag har nog väldigt dålig ämnesomsättning. Jag tränar och äter hyfsat men går ändå inte ner i vikt. /Anna

   Stephan Rössner säger: Alla har "normal" förbränning, ett löitet fåtal har äkta "fel på ämnesomsättningen"= nedsatt sköldkörtelfunktion. Det är nog den dystra sanningen att Du äter mer än Du förbränner- även om det kan vara svårt att inse och uppfatta detta! Man har massvis med gånger mätt omsättningen hos feta- och alltid funnit den normal!

Åsa säger: Hej Stefan! Jag är en rullstolsburen kvinna på 34 år. Jag är 140 cm lång och väger 73 kg. Jag har försökt att gå ned i vikt i flera år men ingenting fungerar! Jag har testat viktklubben (1300 kcal) men går UPP i vikt istället. Cirka 1 kg/vecka. Samma sak med VV. Jag har testat Atkins men då går jag varken upp eller ned. Jag är motiverad att gå ned och jag fuskar väldigt sällan. Kanske en gång i månaden. Motionerar 2-3 ggr per vecka (rullstolsinnebandy och raska promenader). Vad kan jag göra?! Jag måste gå ned minst 10 kg tills i höst för att få göra en operation som kommer att underlätta mitt

   Stephan Rössner säger: Detta är jätteknepigt, vi har fått många sådana här frågor. Dessbättre är detta ju ovanligt, men det betyder att ingen egentligen har forskat kring dessa problem. Vi har bara de gamla råadedn att ge, Dina utgifter verkar ju vara ovanligt stora eftersomDu spelar bandy. Ev kan Du för att komma ner 10 kg pröva att köra några veckors proteinpulver (VLCD) eller tala med Din doktor om att pröva Reductil.

Seabisquit säger: Tycker du inte att "bantning" blivit lite överpuplicerat i det svenska samhället?

   Stephan Rössner säger: Instämmer, William Banting var engelsk kunglig begravningsentreprenör (!), som nhade ont i knäna, gick ner 22 kg och sen höll vikten livet ut. Kanske världens enda riktigt framgångsrika "bantare". Vi vill ju hellre tala om bra livsstil. Men Din fråga kan ju oxå betyda att dessa problem är överbetonade. Det tycker jag nog inte, vi vet att år 2005 kommer fetma i USA att leda till fler dödsfall än rökning! Så- vi måste ta fetman på allvar och göra något- vad vi än kallar det!

Micke säger: Är det verkligen medelhavsmaten och vinet som gör att människor i södra europa får mindre hjärtproblem? Eller vad beror det på?

   Stephan Rössner säger: Bra fråga, man vet inte,. Det verkar som man måste ha med ALLA komponenter i Medelhavskosten för att den ska skydda: Fiberrikt, olivolja, lite kött och mejeri, avslappad livsstilo (??) Vinet kan säkertt vara en delkomponent, för där har vi från andra länder forskning som stöder att måttligt vin skyddar kärlsystemet.

Malin säger: Om jag äter mycket mer än jag förbrukar under en vecka, syns viktökningen direkt eller tar det några veckor för kroppen att "arbeta" fram den?

   Stephan Rössner säger: Kroppen motverkar svängningar, så därför kan det dröja ett tag innan en positiv energibalans syns på vågen. Omvänt kan man ju jobba ett tag innan kilna rasar. Men härtill kommer att vi har en lättupplagrad/förbrukad rerserv, kroppens glykogen, som binder vatten och beroende på kroppens laddningsgrad kan vikten variera, mer p gr av vatten än fett!

amingoa säger: Har ett BMI på 36 och äntligen tagit mod till mig och beställt en läkartid för att kanske få stöd. Läst mycket om fördelar och nackdelar med xenical och reductil. Är det värt att pröva för att få en hjälp på vägen? Eller är de inte effektiva?

   Stephan Rössner säger: Jo, både xenical och reduktil ger väldokumenterad viktnedgång, men Du måste jobba själv oxå. Numera får Du rabatt på dem båda om Din vikkt är över 35 BMI- men så vaR DET JU I DITT FALL!

Marianne säger: Hej...Finns det nått slags..."AA" för matmissbrukare också...om inte...tror du att nått sånt skulle kunna vara till hjälp för människor med sådana problem?

   Stephan Rössner säger: JA, det finns anonyma matmissbrukare, Overeaters Anonymous, OA, som man kan leta efter i katalogern på sin ort. Medn där ÄR rätt hemliga och jobbar i det tysta!

Annette säger: Jag:168 cm 95 kg, äter 1570 kcal snitt/dag i 3 mån, går inte ner 1 hekto! Råd? Har normalt rörligt arbete, dansar och spelar golf. Visst är det det totala intaget under dygnet som räknas? Dietister iLkpg har inte tid med övervikt, vart ska jag vända mig?

   Stephan Rössner säger: Trist att inte få stöd. Linköping harannars haft rykte om sig att vara aktivt, liksom Östergötland !!! Sannolikt har Du missat något i Ditt intag, kanske räknat fel på portionsstorek? Glömt ett kvällsmål? e d. Om Du har det exakt som du skriver borde Du gå ner. Fundera över ekvationen en gång till!

säger: Jag har en nackskada som gör det svårt att motionera, även promenader utgör problem. Jag har gått upp ca 15 kg efter olyckan och känner att jag står i ett vägskäl, där jag måste klara av att få bort övervikten. Kan man ändra mer på maten eftersom jag inte går ner i vikt av att äta mina kalorier per dag? Jag äter inte mycket men går inte ner i vikt. Tacksam för svar.

   Stephan Rössner säger: Vanligt problem- och svår fråga! Hitta nån motionsform som nacken klarar. Vatten? Cykla? Annat?

Ev försöka få en kick av 14 dar med ett proteinpulver för att se att JAG KAN!!

Sanna säger: Jag har ett problem åt andra hållet. JAg vill gå upp ivikt med hjälp av träning + rätt kost. Hur gör jag då? JAg har väldigt hög ämnesomsättning. Känns ibland som jag förbränner allt genom att bara ställa mig upp :) väger idag 55 kr och är 173 cm. Tacsam för svar.

   Stephan Rössner säger: Mångas frågar om detta. vikten går upp med åldern, så sakta blir Du normalviktigare. många skulle ge år av sitt liv för att se ut som Du!!

Bra allsidiog mat, INTE MISSA MELLANMMÅLEN ÄR VAD MAN FÖRESLÅR, MEN INTE ATT MAN PROPPAR I SIG FETT E D. Om Du tränar extra hårt förbränner du ju mycket och måste äta mera. eloitskidåkare förbränner över 7000 kalorier/dag-då måste man ju käka i ett för att kompensera förlusterna!°

farah säger: Hej vilka krav ställs om man ska göra en magsäckförminskning för sin övervikt?

   Stephan Rössner säger: Beror på var du bor i sverige och resurserna för tillfället. Ålder under 55-60, BMI över 40, LÅÅÅÅNGVARIGA besvär, inget annast som hjälpt och andra komplikationer, som gör viktnedgång angelägen. Det är ett livsomstöpande ingrepp- men få ångrar sig trots allt!

Moderator säger: Nu är chatten slut för idag. Tack Stephan och alla ni som chattat!