"Undvik feta pålägg och söta drycker"

HÄLSA

Matexpert Kristina Eriksson chattade på Aftonbladet.se och svarade bland annat på hur man kan byta ut feta livsmedel till lättare alternativ.

   Kristina Eriksson säger: Hej nu är jag här. Varsågod och ställ dina frågor!

Nettan säger: Hej Kristina! Kan du ge en villrådig mamma råd vad jag ska tänka på när jag lagar mat till familjen. Jag en överviktig mamma (behöver gå ner ca 20 kg) som har två energiknippen till barn på 3 resp 7 år och en sambo som behöver gå ner ngr kg. Vill inte laga olika mat till familjen MVH Nettan

   Kristina Eriksson säger: Hej Nettan. Det är bra om ni äter frukost, lagad lunch och middag samt gärna 2 mellanmål. laga vanlig mat och ät mycket frukt, grönsaker o bröd till! Gå gärna med i Viktklubben där har jag massor med bra recept. Lycka till!

sabu säger: Hejsan, jag motionerar och äter hälsosamt men dricker ett glas vin eller en öl nu och då, kan det inverka fast jag håller mej till mina 1300 kalorier, ibland under?

   Kristina Eriksson säger: Hej Sabu. Det är klart att ett glas rödvin ger ganska många kalorier om man jämför det med dina rekommenderade 1300. Ett sätt att få in det så att säga är att du motionerar ändå mer, skulle det funka för dig!? Lycka till.

Lisa säger: Hej, en väldigt viktig fråga här. Om man inte äter kött så värst mycket, men ändå tar en massa olika vitaminer. Är det ändå risk för att få näringsbrist då?? Tack för svar!

   Kristina Eriksson säger: Hej Lisa. Nej det ska inte vara några problem.

LindaMaria säger: Hejsan! Jag är med i viktklubben och fick där rådet att ta min dagliga promenad före frukosten för att förbränna mest fett, men innan skulle jag dricka ett stort glas vatten och äta något proteinrikt. Men jag vet inte vad jag ska äta. Kan du ge tips på något med mycket protein?

   Kristina Eriksson säger: Hej LindaMaria Exempel på proteinrika livsmedel är kött, fisk, ägg, bönor, linser, gröna ärter, tofu, mjölk o ostprodukter.

Kajsa säger: Hej, är det sant att man kan använda oliv- eller rapsolja utan att oroa sig för för högt fettintag? Eller ska man se upp med det också?

   Kristina Eriksson säger: Hej Kajsa. Nej det är inte sant. Oljor innehåller 100 % fett så det finns all anledning att vara försiktig, däremot har oljorna den fördelen att de innehåller bra fettsyror.

anna säger: Hej Kristina! Jag har lite övervikt ca 10 kg och försöker gå ner i vikt. Jag vet precis vad jag ska äta, men problemet är att jag alltid blir illamående och trött när jag äter nyttigare än jag brukar. Jag bantar alltså inte utan äter tre mål om dagen plus två mellanmål. Vad kan det bero på tror du? Det är väldigt jobbigt och motivationen försvinner ganska snabbt när jag inte mår bra.

   Kristina Eriksson säger: Hej Anna. Din fråga är våra dietister bättre lämpade att svara på. Gå gärna med i Viktklubben och chatta med dem när de har sina speciella tider. :-)

lisa säger: Jag skulle vilja ha tips på hur man kan byta ut kaloririka livsmedel i recept, tex smör o grädde, mot lättare alternativ.

   Kristina Eriksson säger: Hej Lisa. Jättebra fråga. Man kan i princip alltid pröva något magrare alternativ (om grädden ska vara vispad krävs det förstås en vispbar grädde:-)). Jag gjorde en enkel pastasås nu ihelgen med 5%-ig Minifraiche, jättegott! Experimentera på och lycka till!

ziipiz säger: Hejsan, Jag är 168 lång och väger c:a 69 kg... lite övervikt alltså men jag trivs väldigt bra med hur jag ser ut. Som student har jag inte hur mycket pengar som helst, vilka de största "vikt-uppgångs-fällorna" som jag lätt kan undvika utan att behöva utöka mitt matkonto! Mvh//Willa

   Kristina Eriksson säger: Hej Ziipiz! Ja det man lätt går upp i vikt av är kaloririka pålägg så välj istället tex keso med någon frukt, skinka, kalkon, mager kesella smaksatt med vitlök eller örtsalt. Undvik också alla onödiga drickor, juicer osv de ger bara en massa onödiga kalorier! Lycka till.

pelle säger: Hej! jag gillar att grilla men det blir ju lätt feta maträtter. Hur kan man göra lätt marinad och vilken sorts kött ska man grilla?

   Kristina Eriksson säger: Hej Pelle. Javisst är det gott att grilla! Om vi börjar med köttet så är det mesta bra (kött är inte särdeles fett)välj gärna kycklingfilé, mager kotlett eller om du vill lyxa till det oxfilé eller entrecote. jag gjorde en marinad nu i veckan med lite olja (1 msk), honung, vitlök, vinäger, senap och sådan köpt marinad med rökt smak (honey smoke troro jag den hette). Den använde jag till kotletter. Jättegott.

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Kristina och alla ni som chattat!