Atkins rätt bantningsmetod

Bättre att slopa kolhydraterna än fettet, enligt amerikanska forskare

HÄLSA

Nu får alla anhängare av Atkins-dieten en anledning att jubla. Amerikanska forskare har kommit fram till att slopade kolhydrater ger mer effektiv viktminskning än om man väljer bort fettet, uppger BBC.

Foto: AP
Skådespelerskan Julia Roberts har tidigare följt Atkins-dieten.

I en av studierna har 120 svårt överviktiga frivilligt ställt upp i ett test. De delades in i två olika grupper – den ena gruppen följde en diet med lågt intag av kolhydrater och högt intag av protein, den andra åt fettsnålt, mat med låg kolesterolhalt och få kalorier.

Efter sex månader hade den första gruppen gått ned knappt 12 kilo i genomsnitt. Gruppen som åt fettsnålt hade bara gått ned 6,5 kilo i genomsnitt per person.

Minskade mer i vikt

Enligt forskarna vid Duke University Medical Center i Durham, North Carolina, hade patienterna i Atkins-gruppen (som drog ned på kolhydraterna) tappat mer fett, fått lägre blodfetter och ökat halterna av det goda kolesterolet.

I en annan studie, genomförd i Philadelphia, fick en grupp på 132 feta personer genomgå samma test. Även här visade sig Atkins-metoden vara mest effektiv efter sex månader.

Skillnaderna minskar på lång sikt

På lång sikt verkar dock skillnaderna minska. Efter 12 månader hade personerna i den fett-snåla gruppen minskat ytterligare i vikt, samtidigt som Atkins-gruppen stod mer eller mindre stilla.

– Jag tror att kolhydrat-metoden är bra, eftersom mycket av vårt frosseri bottnar i att vi äter för mycket kolhydrater, säger doktor Linda Stern, som ansvarade för Philadelphia-studien, till BBC.

Men hon påpekar samtidigt att mer forskning behövs för att ta reda på om Atkins-metoden är hälsosam, och om den har effekt på längre sikt.

Intressant finansiär

Intressant att notera i sammanhanget är att ovanstående forskning är finansierad av Robert C Atkins Foundation – organisationen bakom mannen som lanserade Atkins-dieten, uppger BBC.

Karin Klarström