”Var försiktig så du inte äter för lite”

Dietist Josefine Jonasson chattade om kost

HÄLSA

Hon svarade bland annat på vad man kan göra om man får starkt sötsug när man försöker äta rätt och gå ner i vikt.

Josefine Jonasson säger: Hej hej - nu är jag på plats!!

martin säger: Om man har ett fysiskt krävande jobb, så att man inte orkar att ut och springa eller cykla efter jobbet, vad rekommenderar du då att man ska göra för att gå ner i vikt?

Josefine Jonasson säger: Hej Martin! Om Du har ett fysiskt krävande jobb så kanske den motionen är tillräcklig just nu. Du kanske kan motionera ytterligare på helgen? Det Du nu bör göra för att gå ner i vikt är att se över Dina matvanor för att göra förändringar där. Lycka till!

Pernilla säger: Kan man bara dricka proteinpulver i ställer för att äta mat? Eller ska man dricka det som tillskott till maten?

Josefine Jonasson säger: Hej Pernilla! Det beror på syftet, ibland används det som enda energikälla, typ Nutrilett men det är bara en begränsad period.

Pyret säger: Hej Josefine! Jag äter inte fisk, inälvsmat eller vilt. I de flesta fall där man vill gå ner lite ingår ofta fisk. Vad ska jag istället välja för att tappa några kilon, utan att det blir för enformig mat?

Josefine Jonasson säger: Hej! Du kan absolut få variation på maten i alla fall. Kyckling, kalkon, biff, fläskkött, vegetariska alternativ såsom tofu, bönor,linser. Det kan Du nog fixa utan större problem! Lycka till!

anna säger: Har under en månads tid lagt om kosten helt till nyttig mat och mindre portioner i kombination med att jag promenerar i rask takt morgon och kväll ca 4 km, jag går inte ner i vikt alls, vad beror det på? Hhar 10 kg övervikt och har för flera år sedan tränat mycket.

Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Kan det vara så att Du har minskat kroppsmåtten? Prova att mäta Dig runt mage och t ex ben för att se. Sen är ju alltid frågan vad som är "nyttig" mat, kanske får Du i Dig för mycket kalorier i alla fall. Jättesvårt att svara på när jag inte vet hur Du äter. Prova mäta kroppen och se om Du har fått andra resultat än på vågen - lycka till!

Dogge säger: Vad anser du om ketogena dieter?

Josefine Jonasson säger: Hej Dogge! Generellt sett är jag inte positiv till dieter som fungerar som ett kortsiktigt alternativ - det krävs en livsstilsförändring för att lyckas gå ner och bibehålla vikten.

Mullinuh säger: Hej Pernilla, Vad kan du som dietist göra för en person med svår fetma?

Josefine Jonasson säger: Hej! Som dietist kan jag hjälpa patienten att göra medvetna val när det handlar om maten, kan också hjälpa till att göra upp en plan för viktminskning. Det bästa är alltid om man kan jobba i team med andra tex sjukgymnaster, sjuksköterskor, läkare osv. Vi vet att gruppbehandling fungerar bra för dessa människor, där gruppen fyller en viktig funktion.

emma säger: Hej.. jag försöker gå ner i vikt men blir bara mer och mer sugen på sötsaker.. vad ska jag göra??

Josefine Jonasson säger: Hej Emma! Var försiktig så att Du inte äter alldeles för lite och får blodsockersvängningar som gör att Du behöver något som snabbt höjer blodsockret. Försök äta frukost, lunch och middag samt ev mellanmål (tex en frukt) och ät inte för lite vid måltiderna. Kanske ska Du faktiskt tillåta Dig godis ibland också..? Lycka till - var inte för hård mot Dig själv!

Johanna säger: Hej, hur mycket frukt får man egentligen äta per dag? Och vilken?

Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Det beror helt på vilket energibehov man har och vad man äter för övrigt. All frukt är bra och 2-3 frukter per dag kan nog vara lagom för de flesta.

Helène säger: Hej Josefine! Jag undrar hur jag ska fortsätta gå ned i vikt. Jag står still. Har gått ned från 80 till 76, men vill gärna ned till 70..är det rimlig vikt? Jag är 1,72 lång.Tacksam för svar!

Josefine Jonasson säger: Hej Helène! Nu har Du ett BMI på 25.7 och med en vikt på 70kg skulle det hamna på 23.7. Det betyder att Du kan gå ner till 70 kg utan att vara medicinskt underviktig. Jag tycker dock att Du ska känna efter själv vad Du skulle trivas bäst med. Kanske går Du ner ett par kilo och känner att Du är nöjd där, då är inte det fel. Du kanske är nöjd redan idag - då är inte det heller fel. Känner efter hur Du vill göra. Lycka till!

Annelie säger: Hej, mitt stora problem är att få 1300 kcal att räcka på helgerna med tanke på att man då ofta har gäster. Är också en familj på 4 personer som vill ha mat och inte sallad - vad göra?

Josefine Jonasson säger: Hej Annelie! Om Du vill kan Du ju äta mer än 1300 kcal dessa dagar och acceptera att viktnedgången kanske går lite långsammare än beräknat, eller ökar Du Din motion på helgen. Valet är Ditt och ingenting är fel faktiskt!

Pippo säger: Hej, Josefine! Kan man leva i 8 veckor bara med hjälp av frukter och vatten? Hur påverkar detta ens kropp???

Josefine Jonasson säger: Hej! Visst skulle man överleva men för det första skulle man nog inte må så bra och för det andra kan man få näringsbrister av en sådan "fattig" diet. Förresten så kommer man med all sannolikhet att tappa en hel del muskelmassa tillsammans med fettmassan man tappar och det vill man ju inte. Var rädd om Dig..

micke säger: Hej, jag har tränat på gym under ett års tid. Nu den sista månaden har jag uteslutit bröd ur kosten. Sen jag slutat äta bröd har jag gått ned ca 1kg per vecka i vikt. Tyvärr har jag märkt att jag har svårt att klara mina träningspass och de tre sista gångerna har jag avbrutit träningen innan jag var klar med övningarna. Behöver man bröd?

Josefine Jonasson säger: Hej Micke! Du har uteslutit en del av kolhydraterna ur Din mat och det är därför Du kan känna att Du inte orkar träna på samma sätt. Att Du har gått ner i vikt beror på att Du har uteslutit bröd och därmed ätit mindre kalorier. Fortsätt med att äta bröd - det är bra mat!

säger: Hej, Jag är medlem i Viktklubben och ska äta ca 1300 k per dag. Är det OK att äta bara 1100 för att kunna äta lite mer på helgerna?

Josefine Jonasson säger: Nja, det är ingenting vi rekommenderar. en av anledningarna är att 1100 kcal är ganska lite och risken är stor att man inte håller sig mätt och lättare tappar kontrollen, men oxå för att det är bra att ha ett jämnt och tillräckligt intag av näringsämnen vilket kan bli svårt att få till på 1100 kcal/dag.

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Josefine och alla ni som chattat!

Josefine Jonasson säger: Attans vad snabbt tiden gick idag - TACK alla för en kul chatt!