”Man ska inte banta när man är gravid”

Yvonne Linné chattade om hur man ska gå ner i vikt

HÄLSA

Hon svarade bland annat på vad man ska göra om man är överviktig och väntar barn.

Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på frågor!

polka säger: Hej!!!

Det här med kalorier fattar jag inte, jag är 25 år och vet att jag ska få i mig 2500 kalorier ungefär...men hur vet man hur mkt kalorier en tomat eller ett äppel har?

Yvonne Linné säger: Det finns det tabeller för att ta reda på. Du behöver en livsmedelstabell.

emma säger: Hur kommer det sig att det tar 2 veckor att gå ner 2 kilo men bara två frossardagar att gå upp dom igen??

Yvonne Linné säger: Ja visst är det orättvist. De beror på att det är lättare att äta 1000 kcal ( en pizza) än att fördela 1300 kcalorier över hela dagen.

jasmine säger: Hej yvonne, min fråga är att hur blir man av med mage efter att ha fått barn?

min dotter är nu snart 4 mån o min mage är kvar. Jag blir väldigt deppig när jag ser andra platta magar. Blev snittad vid förlossningen.

Har du något råd?

Yvonne Linné säger: Träna allsidigt och hela kroppen. Tyvärr kan man inte punktförbränna fett på magen (eller något annat ställe på kroppen). Sedan måste man aceptera att kroppen förändras när man får barn.

Linda säger: Kan man unna sej en frossardag i veckan där allt är tillåtet om man sköter sig de sex andra dagarna och äter enligt Viktklubbens kalorimängd eller förstör det chanserna till viktnedgång? Jag kan nämligen inte äta LITE choklad eller en näve chips jag blir då bara mer sugen och vill ha ALLT! Samtidigt måste man väl få smaka av livets goda någon gång?

Yvonne Linné säger: Totalsumman kalorier över veckan gäller. Det spelar alltså ingen roll om du äter 10 gram choklad per dag eller 70 gram en gång i veckan. Ditt prblem är vanligt, har man väl börjat att äta tex chocklad kan man inte sluta. Men se upp så att det inte blir orimliga mängder på din frossardag och att du går upp allt du gått ner tidigare i veckan!

lina säger: Jag lider av 15 kg övervikt. Är 163 cm lång och väger 63 kg. Jag är gravid i vecka 12, och min barnmorska är bekymrad över mina kostvanor. Vad bör jag göra för att inte skada barnet?

Yvonne Linné säger: Man ska inte banta när man är gravid, för lite mat kan skada barnet. Barmorskan bör kunna ge dig råd för hur du håller en balanserad diet under graviditeten.

Jessie säger: Hur ska man veta gränsen mellan att äta mindre kalorier, och svältgränsen - alltså när kroppen vägrar gå ner i vikt för att den tror att du svälter dig? Vart går gränsen?

Yvonne Linné säger: Ja någon absolut gräns finns inte. Vi rekommenderar ingen att äta mindre än 1300 kcal för att få i sig alla näringsämnen.

kotte säger: Hejsan.. Jag har ganska svårt att gå ner vikt. Vad kan jag göra för att gå ner

Yvonne Linné säger: Ett bra exempel är att träna regelbundet. Då ökar förbränningen och du har lättare att gå ner i vikt. Tyvärr finns inga genvägar!

Åsa säger: I Veckorna är jag hur nyttig som helst, Men faller alltid på helgen Ge mig tips!!!

Yvonne Linné säger: Fundera på varför faller du? är det för att du bryter de vardagliga rutinerna med fördelninga av maten över dagen. Eller är det för att frestelserna blir för stora med godis till barnen. Oftast äter man annorlunda till helgen och då oftare mer kaloririk mat. Kan du laga kalorifatting festlig mat för att unvika fett- och sockerfällorna?

adde säger: Vad är bättre att göra på morgonen, springa eller gå, för att förbränna kalorier och skall man göra det innan eller efter frukost? Är det sant att kaffe stimulerar fettförbräningen? Skall man dricka kaffe innan promenad?

Yvonne Linné säger: Att det skulle ha en jättestor betydelse av att gå eller springa före frukusten är en myt. Lika så är det med Kaffe. Teorietisk finns det en viss bevisning men i praktiken är detta marginellt. Få in träningen där det passar (och blir av!!!) och drick kaffe om du tycker att det är gott!

Linda säger: Ska man äta 1300 kcal under hela tiden i Viktklubben eller kommer det att ändras allt efter man går ner i vikt?

Yvonne Linné säger: Beror på. Alla börjar inte på 1300 kcal utan högre efter som de väger mer eller har kroppsarbeten. Går men ner i vikt behöver man mindre kcal. Ingen ska dock komma under 1300 kacl, se ovan.

Tomas säger: Hur många gånger i veckan bör man träna för att gå ner i vikt?

Yvonne Linné säger: Vi rek 2-3 gånger i veckan. Glöm inte vardags motionen! Men det beror inte bara på att man trännar om man går ner i vikt eller ej. Engergilagarna gäller; vad du äter och hur du rör dig spelar roll.

åsa3 säger: Kan man vara med i Viktklubben fast man ínte är överviktig! Alltså för att lära sig äta rätt?

Yvonne Linné säger: Ja, så länge man inte är underviktig går det bra. Ställ in programet på minimal viktnedgång så anpassas det till din energinivå.

Eva säger: Glykamiskt index eller viktväktarna? Vilken metod är bäst? Viktväktarna säger att vattenmelon är 0 points medan GI menar att man bör undvika vattenmelon.

Yvonne Linné säger: Det finns igen studie som har visat att GI metoden ger mer viktnedgång än om man äter samma antal kalorier med de näringsrekomendationer som finns och änvänds tex av oss på Överviktsenheten. Att du får äta obegränsat med vattenmelon i Viktväktarna tror jag beror på att det innehåller få kalorier.

amygbg säger: Jag har högt blodtryck och äter cozar - försvårar det viktminskning?

Yvonne Linné säger: Nej det bör inte påverka.

jasmine säger: Jag har hört att grönt te gör så att man ej går upp i vikt är det sant?

Yvonne Linné säger: Vistt vore det bra om det vore sant. men det stämmer ej.

Gun säger: Jag har gått ner 15 kilo i vikt, och nu kan jag inte sluta gå ner! Vad ska jag göra - jag har börjat äta mer men det verkar inte hjälpa?

Yvonne Linné säger: Om man har gått ner i vikt är det i bland svårt att hitta en balans. Både viktklubben och viktväktarna har program för att hjäpa folk som har gått ner i vikt och nu måste ha hjälp med att hålla den nya vikten.

Sanna säger: Jag är med i viktklubben sen April o har gått ner 10kg men har struma tror du det kan påverka min vikt ned gång

Yvonne Linné säger: Det kan det göra, beroende på hur välinställd du är på Levaxin.

vanessa säger: Hur mycket övervikt måste man ha för att få göra en bukoperation?

Yvonne Linné säger: Om du menar en opration där man tex slår ett band runt magsäcken brukar det krävas ett BMI över 40.

Lisa säger: Hej! Jag är kraftigt överviktig men har sedan jag började äta nyttigt gått ner ca 3 kilo i vekcna? Är det för mycket? kan det vara farlligt för kroppen?

Yvonne Linné säger: I början kan det vara så att kg rasar fram för allt om man vägde mycket från början. Vi brukar rekomendera en viktminskning på mellan 0.5-1 kg.

Cathrine säger: Jag kan varken gå upp eller ned i vikt... Skulle vilja gå ned ca 5 kilo men det verkar helt omöjligt, min kropp verkar ha ställt in sig på min nuvarande vikt. (Jag väger 74 kilo och är 172 cm lång) Jag kan äta vad som helst, och hur mycket som helst men ökar inte i vikt, skulle jag å andra sidan minska på maten så går jag inte heller ned i vikt. Tycker att detta fenomen verkar lite konstigt med tanke på att många andra går upp och ned i vikt. Har du någon förklaring?

Yvonne Linné säger: Nej egentligen inte. Har du provat att röra mer på dig?

Eva säger: Är det något av de receptfria bantingspillrena som funkar? Det vore ju skönt om det var så...

Yvonne Linné säger: Nej tyvärr inte.

nadja säger: Hur kommer det sig att om man inte har så många kg att gå ner att det tar så lång tid?

Yvonne Linné säger: Därför att man inte gär av med lika mycket kalorier som om man väger mer. Därför måste man dra ner mer på maten för att få effekt.

Moderator säger: Nu är chattet slut för i dag. Tack Yvonne och alla ni som chattat!

Yvonne Linné säger: Tack för allt intressanta frågor!