Hjälp! Jag är för smal

De kan äta vad de vill utan att lägga på sig ett hekto. Det kanske låter som en dröm, men för dem är det ett problem. Möt tre personer som inte kan gå upp i vikt.

HÄLSA

Mitt i fetmaepidemin finns det en bortglömd minoritet som har det omvända problemet: de kan inte gå upp i vikt. Trots att de frossar i godis och häller i sig fett i ren desperation väger de lika lite som i tonåren och får köpa kläder på barnavdelningen.

– Undervikt kan bero på att man har en extra hög förbränning eller att man har fått sin kroppsbyggnad i arv, säger Linda Örneblad, dietist på Danderyds sjukhus.

Andra orsaker är personlighet och stress.

– Smala personer är ofta mer rörliga. De går med raska kliv, gestikulerar mycket, stressar och gillar kanske inte att sitta stilla och titta på tv, säger Anna Paulie, personlig tränare och dietist i Båstad.

Vill man gå upp i vikt räcker det inte med mer mat och träning, det krävs att man ser över hela livsstilen. Ofta räcker det med små förändringar för att få effekt: som att vila på maten, inte dricka sig mätt på vatten och att försöka äta ett sent kvällsmellanmål.

– Och träning är viktigt. Men det är minst lika viktigt att äta och dricka rätt när man tränar, säger Anna Paulie.

Mariah: ”Det är jobbigt med folks kommentarer”

Foto: Ingrid Plyhm
Mariah BMI: 16

Monica: ”Det är svårt att hitta kläder”

Monica BMI: 18

Joakim: ”Jag äter stora portioner”

joakim BMI: 19

Vivvi Toikkanen