”Träningen kan bli ett andningshål i vardagen”

Petra Thorén tipsade om hur man kommer i form

HÄLSA

Hon svarade bland annat på vad man kan göra om man blir stressad av tanken på att hinna med träning.

Jessica säger: Hej! Jag undrar vad för sorts träning som är det som förbränner mest. Jag är med i Viktväktarna och skulle vilja ha en bra träningsform som gör att man förbränner fettet, behöver inte bygga så mycket muskler. Tack.

Petra Thorén säger: Då ska du satsa på konditionsträning som du utför under en lång stund, en timma minst. Vilken form du väljer (spinning, löpning, areobics) har mindre betydelse det är att du håller på länge och i ett lagom högt tempo, kring 60 procent av din maxpuls, som är riktlinjen. Men för att få lite fart och få kroppen att reagera och öka konditionen tycker jag att du ska varva med ett intervallpass i veckan.

lena säger: Räcker det bara med träning om man vill gå ner i vikt?

Petra Thorén säger: Låt mig säga så här: att bara träna betyder oerhört mycket. Det finns så många fördelar och så mycket att vinna med det, inte bara att man kan gå ner vikt... Men ska du gå ner i vikt går det förstås inte att äta precis vad som helst. Försök finns en balans i din träning och din kost.

GS säger: Hej Petra, hur påverkar egentligen alkohol träningen, tex att gå ut och ha en helkväll varje lördag? Vidare undrar jag varför det debatteras om vilka dieter som fungerar. Vi som tränar fitness/byggning på gym har ju länge vetat att hög protein, låg kolhydrat kombinerat med rätt fett (Omega 3, Olivolja) ger snabb och varaktig viktminskning.

Petra Thorén säger: Jag ska vara ärlig och säga att jag inte kan säga exakt vilka negativa effekter du får på träningen. Men helt klart påverkar det. För det första så kan du ju inte träna så hårt dagen efter, eller ens två dagar efter så där missar du en del. Du får också i dig mycket kalorier och andra onyttigheter. Gällande dieter så kan ni som tränar fitness/bygger mycket mer än allmänheten. Jag tror att den kosthållning ni har skrämmer många "vanliga" motionärer, dessutom behöver ni mer mat och mer protein. Man ska veta att det där med alla dieter också är trender, i längden handlar det om att äta balanserat och näringsrikt. Det finns enligt vad jag tycker inga genvägar utan balans är nyckeln.

åsa säger: Hej! Jag undrar om man kan ha "olika sorters" kondition. Jag orkar hur mycket som helst när det gäller spinning, gympa och konditionmaskiner på gymet (tar i massor och ökar belastningen/farten) men känner mig orkeslös och flåsig då jag ska ut och springa. Tycker ändå att det är kul/skönt att springa så det är nog inte mentalt.

Petra Thorén säger: Dels är det mentalt, att träna i grupp ger dig en extra kick och känns inte så jobbigt som att springa ensam. Men det är också så att man kan träna sig för olika konditionsändamål.

xXx säger: Hej..ville bara ställa en enkel fråga men som är ganska svår att följa... Varför är det så tröttsamt i början att träna? Man vill inte träna ibland pga att man är lat och inte orkar göra så mycket. Vad är den bästa metoden mot sånt??

Petra Thorén säger: Människan är av naturen lite lat och det kan lätt ta emot. Men gör man det till en vana och kommer igång så man fått känna på endorfinkicken, känslan som man får efter träning så vet man att det är värt att ta sig dit. Gör träningen till en del av din vardag, träna alltid på samma dagar och gör det på väg hem från jobbet/skolan - innan du hinner hem och slappna av. Kör gärna med en kompis, så blir det lättare att hålla igång engagemanget.

katrina säger: Hej! Jag gillar att springa och har nu sedan i våras tränat regelbundet och är i bra form. Blir lite stressad av att jag är långsam (vet att man inte ska jämföra sig med andra dock). Hur blir jag snabbare?

Petra Thorén säger: Om du inte kör intervallpass tycker jag att du ska börja med det. Byt ut ett pass i veckan till intervallpass och kör du gärna lite kortare, explosiva intervaller. Värm först, kör sedan 20 minuter där du joggar två minuter lugnt, och drar på i en halv minut. Du kan också lägga in backrygg, eller vanliga ryck efter dina distanspass. Testa också att gör lite explosiv benstyrka tex benböj utan redskap med hopp och hopp i trappor.

mamsen säger: Är det verkligen alltid en fördel att träna? Jag behöver gå ner ca 15 kg men står still för jag tror att jag tränar för mycket (spinning 2-3 ggr. powerwalk 5 ggr /vecka). Är med i viktväktarna.

Petra Thorén säger: Kroppen behöver vila ibland och det är inte fel att dra ner på träningen i perioder. Men om du upplever att du står stilla kan det bero på att du vant kroppen vid din träning. Förändra den så att kroppen märker att det händer något nytt, förmågan att anpassa sig just till de krav som ställs är väldigt stor. Om du kör spinning, så välj olika pass: distanspass, intervallpass. Kör gärna också styrketräning en dag i veckan och lägg om möjligt dina promenader på morgonen.

Mickis säger: Hej! Jag har pga. långvarig sjukdom (med feber) inte möjlighet att syssla med någon ansträngande träning (kan inte ens cykla till affären). Jag vill ändå kunna hålla mig i form för att slippa exempelvis benskörhet på äldre dagar. Går i princip bara promenader nu. Kanske du skulle kunna rekommendera någon träning så jag får lite variation?

Petra Thorén säger: Givetvis måste du lyssna på din kropp och ta det steg för steg och just promenader är ju bra när man ska igång efter långvarig vila/sjukdom. Men det du skulle kunna testa är simning och/eller vattengympa, just träning i vatten är skonsamt för kroppen och där kan du långsamt bygga upp styrka och rörlighet samt konditionen. Ett annat tips är att testa de mjukare träningsformerna som är så populära, yoga, pilates, body balance.

Jeppe säger: Att en hög stressgrad blockerar förbränningen av bukfett är känt med det metabola syndromet. Men hur löser man ekvationen med att bränna fett med lågintensiv träning under en lägre tid samtidigt som man får mindre tid till alla andra sysslor. Detta ökar ju definitivt stressgraden i kroppen som i sin tur blockerar fettförbränningen...

Petra Thorén säger: Visst där har du en poäng och visst tror jag att träningen kan upplevas som väldigt stressande för många eftersom den tar tid. Samtidigt kan det bli ett andningshål i vardagen och under lågintensiv träning kan man ju frigöra mycket stress och till och med få tid att tänka. Dessutom tror jag att man blir mer effektiv efter träningen. Men är man superstressad är det ibland bättre att avstå. Sen är det ju så att man kan göra av med lika mycket energi på kort tid, om man kör mer intensivt. Så det kanske är att rekommendera stressade människor. ett stenhårt pass på 20-30 minuter, sen är det klart.

Sanna säger: Hej Petra, jag skulle vilja få mer kvinnliga former och större bak. Hur ska jag träna och äta?

Petra Thorén säger: När det gäller träningen så bör du satsa på ganska tung styrketräning för rumpa och ben. Gärna i maskiner på gymmet, eller med skivstång (knäböj, utfall etc). Du kan också träna dina axlar och din rygg så du får din symmetri mellan överkropp och underkropp. En fördel om du kör mycket styrka är att du också kör träning för din rörlighet (yoga, pilates etc). Jag vet inte alls vad du äter i dag, men se över din kost och se till att du får i dig tillräckligt med kalorier. Du bör äta tre rejäla mål mat om dagen och två mellanmål.

Moderator säger: Nu är chattet slut för i dag. Tack Petra och alla ni som chattat!

Petra Thorén säger: Tack alla! Kör hårt med träningen!