Anette tappade 32 kilo på nio månader

Foto: Ingrid Plyhm
HON HAR NÅTT SIN IDEALVIKT I fem års tid har Anette levt ett lättare liv. När hon nyligen visade upp en bild på sitt gamla jag för sönderna kände de inte igen henne.
HÄLSA

Anette Waenerlund hade bestämt sig - hon skulle gå ner

i vikt.

På nio månader tappade hon 32 kilo.

Med en stor portion jävlaranamma har hon lyckats behålla sin nya vikt i fem år.

Efter barnen kom kilona. Anette provade bananbantning, Nutrilett och piller. Utan bestående resultat. En väninna lyckades gå ner tio kilo med hjälp av Viktväktarna.

- Då tänkte jag att om hon kan, så kan jag också. Jag fick höra att jag aldrig skulle klara av det, vilket sporrade mig ännu mer.

Klädkontot sköt i höjden

När Anette gick med i Viktväktarna var hon en tillbakadragen person.

- Jag var störst men jag syntes

inte. Då höll jag mig i skymundan bakom min dåvarande man. Jag

hade inget självförtroende och var alltid svartsjuk när han skulle gå ut.

Undan för undan lärde hon sig att tycka om grönsaker och att äta på bestämda tider.

På nio månader rasade Anette från 89 till 56 kilo. Nu ville hon inte längre gömma sig bakom någon. Anette började ta för sig av livet, hon ville umgås med människor och klädkontot sköt i höjden.

- Det som peppade mig mest var en person i min närhet som inte trodde på mig. I dag kan jag tacka honom för att jag är den jag är och lyckades gå ner alla dessa kilon.

Värjde sig för frestelser

Hennes söner var glada: de hade fått en ny, mycket piggare mamma som dessutom lät dem ha sitt godis ifred. Nu vågade Anette följa med dem till badhuset och bada. Hon började också springa eftersom hon inte längre hade ont i knäna. Livet blev annorlunda, men det blev inte lätt. För det var när målvikten var nådd som den riktiga kampen började.

- Det svåraste var att hitta en balans över hur mycket jag kunde äta. Man har ju inte samma koll när man inte går på Viktväktarmöten och måste klara sig själv.

Hon tillät sig inte att falla för frestelser.

- Jag ville inte förstöra allt

genom att belöna mig med godis. I dag finns det så många alternativ att man inte behöver avstå från allt gott. Numera äter jag Dietorelle-godis, lågkalori-popcorn och smörgåsrån i stället.

Ett annat bakslag var att de glada tillropen upphörde:

- I början fick jag

ofta höra hur fin jag hade blivit, men när jag var i mål upphörde berömmet. Det kändes tomt när jag inte fick någon peppning längre.

God cirkel

I stället fick hon stöd och råd av en vän som också hade gått ner i vikt. I dag väger Anette 58 kilo och hon har hållit sin nya vikt i fem år. När hon nyligen visade en bild på sitt gamla jag för sönerna kände de inte igen henne.

- De kommer inte ihåg att jag var så stor en gång i tiden.

Anette har sett många falla tillbaka i gamla mönster - och i sin gamla vikt. Självförtroendet och envisheten gjorde att just hon lyckades.

- I början hade jag inget självförtroende, men det växte fram under tiden jag gick ner i vikt. Det blev en god cirkel. Jag hade bestämt mig för att lyckas.

Här är Anettes bästa hålla vikten-knep

Vivvi Toikannen