”Jag ville göra nåt åt mitt välbefinnande”

Hans Eriksson hittade en balans i vardagen och är kvar på sin målvikt.

1 av 2 | Foto: Privat
Före
HÄLSA

När bestämde du dig för att gå med i ViktKlubb.se?

– Jag ville göra nåt åt mitt välbefinnande. Jag vägde för mycket och mådde inte bra som en följd av det. En fredagskväll för två år sedan gick jag in på Aftonbladet.se, läste om ViktKlubb.se och gick med. Jag sa ingenting till hustrun på en vecka. Sen talade jag om det och då gick hon också med.

Vilka var dina första intryck?

– Det var en massa intryck i början. Framför allt fick jag perspektiv på vad jag stoppade i mig. Jag tyckte väl att jag hade koll innan, men det visade sig att jag visste lite om mina egna ätmönster. Jag slarvade med frukosten och hoppade över lunchen ibland.

Hur lång tid tog det innan du började gå ner?

– Jag började gå ner på direkten. Det hände saker redan första veckan. I november för ett och ett halvt år sedan hade jag gått ner till 82-83 kilo. Det berodde lite på att jag ställde om mina matvanor, men framför allt började jag motionera på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare.

Vad behövde du ändra på i din livsföring när du gick med i ViktKlubb.se?

– Det jag ändrade på var att jag såg till att jag alltid åt frukost, lunch och middag. Jag hoppade inte över några måltider.

Vad var bäst med ViktKlubb.se?

– Att det var så smidigt och enkelt att vara medlem. Jag kunde föra min dagbok när det passade mig och ta ansvar själv.

Vad var sämst med ViktKlubb.se?

– Under vissa perioder i början var datasystemet långsamt och inte riktigt

anpassat för alla tusentals medlemmar som vällde in. Om jag skrev in att jag hade ätit kycklingfilé i dagboken kunde det ta ett par minuter innan systemet tog in informationen. Det har man rättat till nu.

Hur länge var du medlem?

– Jag är fortfarande medlem. Jag gick med i Hålla Nollan för ett och ett halv år sedan när jag nådde min målvikt.

– Det har gått fantastiskt bra. Men det är en sak att gå ner i vikt. Det blev en betydligt tuffare utmaning att hålla vikten. Det tar kanske ett

halvår att nå sin målvikt, men det tar kanske tre gånger så lång tid att lära sig hitta en balans i tillvaron som gör att man mer livslångt behåller

sin vikt.

Hasses tre bästa tips:

Dietistens kommentar:

Lena Gunnars