Snabba resultat

1 av 2
HÄLSA

Medlemmarna brukar börja tappa i vikt redan under första veckan. Men den stora utmaningen ligger i att behålla den nya vikten.

– Det handlar om motivation, säger Josefine Jonasson, ViktKlubb.se:s dietist.

Varje dag skriver medlemmar ner vad de äter i en personlig dagbok på Viktklubb.se.s hemsida. Dagboken räknar automatiskt ut hur många

kalorier var och en har ätit eller motionerat. På så sätt blir bilden av de egna matvanorna tyddlig. Då blir det också enklare att förändra dem. För många går det snabbt att nå målvikten. De flesta klarar också att behålla den nya vikten, men det är heller inte ovanligt att kilona återkommer efter en tid.

– Om man slutar med det man lärt sig går man upp i vikt igen. Det är viktigt att göra klart för sig själv varför man ville gå ner i vikt från början och fundera på vad det var som var jobbigt med att ha de där extrakilorna, säger Josefine Jonasson. Det finns inga genvägar för att gå ner i vikt, oavsett vilken metod man väljer eller vad reklamen säger. Inte heller Viktklubb.se erbjuder någon magisk metod.

– Det handlar om medlemens egen vilja, vad han eller hon vill använda Viktklubb.se till. Det går att chatta med andra medlemmar, få information och lägga in saker i den personliga dagboken när som helst på dygnet. Vilken möjlighet det är egentligen, säger Josefine Jonasson. Till vardags arbetar hon på överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och driver ett forskningsprojekt där tusentals viktklubbsmedlemmar ingår. Vid starten för två år sedan var majoriteten av medlemmarna överviktiga eller feta.

– Nu smyger det sig neråt. Många som var överviktiga från början är nu normalviktiga, säger Josefine Jonasson.

Men av någon anledning har könsfördelningen bland medlemmarna inte ändrat sig sedan starten. Kvinnorna är fortfarande betydligt fler än männen.

– Kvinnor tänker mer på trivselkilon än män. Sedan är bilden i samhället att

det är okej för en man att ha lite mage men för en kvinna är det inte alls

samma sak, säger Josefine Jonasson.

Fakta ViktKlubb.se

Lena Gunnars