Sluta mobba överviktiga!

Forskare: Det finns ett förtryck mot tjocka i dag

HÄLSA

Svårt att få jobb, elaka kommentarer, surt bemötande i butiker.

Nu har de överviktiga fått nog.

– Behandla oss som människor! Vi är varken dumma i huvudet eller karaktärslösa, säger Ola Thorstenson, ordförande i Överviktigas riksförbund.

Han och många andra överviktiga är förbannade. Och nu börjar även forskare reagera.

– I dag finns ett förtryck mot överviktiga, säger Peter Korp, lektor i sociologi.

Sociologen Anna Johansson, som skrivit boken ”Elefant i nylonstrumpor” om övervikt, håller med.

– Det har blivit en plikt att vara smal.

Svårare att få jobb

Studier visar att det är svårare för runda att få jobb,

Kolesterolforskaren Carl Gustaf Carpel vill ha bort överviktiga människor – som Peter Harryson – ur tv-rutan.

Sjukvården diskriminerar dem, visar forskning.

I butiker bemöts överviktiga sämre, enligt en undersökning: när normalviktiga kvinnor shoppade i en dräkt som gjorde dem runda fick de färre leenden, och expediterna blev mer negativa. Det visar en undersökning från Rice university i Houston.

När kvinnorna i studien drack lightläsk och sa att de försökte banta blev de genast bättre behandlade.

– Det handlar om vad jag kallar ”de duktiga tjockisarna”. De som visar att de vill gå ner i vikt blir mer accepterade. De ”gör sin plikt”, säger Anna Johansson.

– Att fetma är fult, äckligt och ohälsosamt har blivit en självklar sanning. Övervikten symboliserar lättja, kaos och brist på kontroll. Men äcklet folk känner står inte i proportion till hälsoproblemen.

Känner skam

Många tjocka känner skam.

– En del medlemmar skäms till och med när medlemstidningen kommer – de ber att få den i ett brunt kuvert, säger Reiner Wielk, ordförande i Överviktigas riksförbund i Östergötland.

Anna Johansson menar att det i dag finns en föreställning om att alla kan bli smala bara de vill. Det förstärks av alla diet-råd i medierna och flera tv-program. I Kanal 5:s ”Tjockholmen” coachas deltagarna stenhårt för att bli ”normala” och i ”Extreme makeover” sugs och skärs fettet bort. I TV3 börjar denna vecka ”Du är vad du äter”, där familjer ska befrias från sina ”feta, trötta dagar”.

”Störda i vår kultur”

Regissören Suzanne Osten gjorde ett experiment i pjäsen ”Kabaret Underordning”. Där upprepas en scen där tre tjejer diskuterar en kille – andra gången är tjejerna förklädda till överviktiga.

– Publiken hörde inte vad tjejerna sa, de fastnade bara på kropparna. Att tjocka tjejer har samma intelligens, tankar och åsikter som smala tror jag att många innerst inne inte tror på. Så störda har vi blivit i vår kultur, säger Suzanne Osten.

Sluta mobba överviktiga!

Läs också

Det pågår en hetsjakt mot överviktiga. Fetma beskrivs som en farlig epidemi, ett hot mot samhället. Forskare börjar varna för att de överviktiga förtrycks. Nu kräver de själva: Sluta mobba oss!