Räddad av operation

Therese, 16, var på väg att äta ihjäl sig

1 av 3 | Foto: Mats Strand
Nu I dag väger Therese 88 kilo, men målet är att gå ned ytterligare 10-15 kilo.
HÄLSA

Så här smal är Therese Rosquist, 16, efter magsäcksoperationen.

På fem månader har hon tappat 40 kilo.

– Nu ska jag leva livet, säger hon.

Det är svårt att tro att den överviktiga 16-åringen på familjen Rosquists semesterbilder är samma tjej som nu sitter vid familjens köksbord i Rimbo utanför Norrtälje.

– Före operationen orkade jag inte åka in till stan och gå på bio med mina vänner. Jag blev ledsen när jag shoppade för att jag inte kunde köpa så mycket kläder. I skolmatsalen fick jag planera hur jag skulle ta mig mellan borden när jag lämnade brickan, säger Therese Rosquist.

Tappade livsglädjen

Hon gick med ständig värk i knän, fötter och rygg. Maten blev en tröst. Therese Rosquist hade ingen ork och tappade livsglädjen helt.

– Det blev en ond cirkel, säger hon.

Hon har kämpat med skolhälsovården, dietister och olika specialdieter. Flera gånger har hon lyckats gå ner i vikt. Men kilona har alltid kommit tillbaka. Till slut var hon farligt nära att drabbas av åldersdiabetes. Då såg hon en tv-dokumentär.

– Den handlade om en tjej med fetma som hade gjort en magsäcksoperation. När jag hade sett den började jag söka efter information på internet. En operation var den enda utvägen.

– Jag vägde 126 kilo och hade ett BMI på 42. Då är det svårt att gå ner utan medicinsk hjälp.

Betalade 100000 kr

Efter många diskussioner bestämde sig mamma Ann och pappa Anders för att låta Therese genomföra operationen privat på Sophiahemmet i Stockholm. De lånade pengar och fick ihop till de 100000 kronor som operationen kostade.

– Av två onda ting måste man välja det minst onda. Jag tycker idag att vi räddade livet på vår dotter, säger Anders Rosquist.

Nu orkar Therese följa med kompisarna till Gröna Lund och har börjat träna på gym igen.

Och efter operationen kan hon inte längre äta för sockerrik mat. Då blir hon kallsvettig och illamående. Vågen stannar på 88 kilo.

– Jag strävar efter att gå ner 10-15 kilo till. Men det viktiga är att jag mår bra.

Lena Gunnars