Ät var tredje timme och gå ner i vikt

Dieten som får dig att tappa kilon

HÄLSA
Foto: Lasse Allard
Massor med grönt Grönskar kan du äta obegränsat av. Frukt- och bärportionerna däremot är det bra om du begränsar till 200 g per dag.

Riktlinjer:

Ät fem måltider varje dag. Försök att äta var tredje timme.

Drick vatten till maten.

Frukost, lunch och mellanmålen bygger på samma portionsstorlek enligt följande:

30 g klibröd (ett hårt bröd med havrekli, finns i hälsokostaffärer och heter GG hälsoklibröd), knäckebröd, havregryn eller osötad müsli.

100 g potatis.

Välj fritt bland följande pålägg:

30 g mager ost, kalkon, skinka eller fisk.

Obegränsat med grönsaker.

Lite av den dagliga fruktransonen (som är 200 g/dag)

Middagen består alltid av en portion enligt följande:

100–150 g kött, fisk eller fågel eller 200 g kokta ärter, bönor eller linser.

100 g potatis, 75 g kokt ris eller pasta, 75 g kokta rotfrukter.

1 klibröd.

Lite av den dagliga fruktransonen.

Tillägg till dagsmenyn:

Varje dag får du också äta följande:

Fett: 1 msk olja (till exempel i dressing), smörgåsmargarin eller 1 msk äkta majonnäs eller remouladsås, eller 15 g jordnötssmör eller 15 g nötter.

Grönsaker: så mycket du vill.

Frukt och bär: 200 g om dagen.

Kosttillskott med omega 3.

En multivitamintablett.

Ytterligare tillägg, välj ett varje dag:

2 dl grönsaksjuice.

1 tsk ketchup eller senap.

1 msk soja.

1 msk sås från påse, tillagad utan fett.

1 msk mjöl, till exempel till stuvning.

1 tsk kaviar.

1 liten msk sylt

Följ de här riktlinjerna när du sätter ihop en egen dagsmeny eller gör det enkelt för dig och följ den norska ”Biggest loser”–menyn som du hittar här intill.