Bästa sättet att GI-banta

Näringsexpert: Befängt att den skulle skada hjärtat

1 av 2 | Foto: NISSE SCHMIDT
Det NYTTIGA livet På tre månader med GI-metoden har Robert Karlsson tappat nio kilo. Och han har fått mersmak på hälsotänkandet. "Jag tänker fortsätta att låta kilona rasa, det känns hur bra som helst", säger Robert.
HÄLSA

GI-metoden bygger på sunt förnuft.

Plus en näve kolhydrater på tallriken, en näve proteiner, fett och resten grönsaker.

-Det är det bästa tänkbara för hjärtat, säger näringsexperten och författaren Fredrik Paulún.

Nyligen varnade engelska forskare för den populära GI-metoden som bantningskur.

Försök vid Oxford University visade att hjärtats energi minskade med 16 procent hos dem som deltog i studien.

-Det är befängt, säger Fredrik Paulún, det finns inget stöd för att GI-metoden orsakar hjärtsjukdomar.

"Ät dig nöjd"

Han får stöd av svenska hjärtläkare som påminner om att hjärtat är en muskel och att muskler orkar mindre när energin tryter.

Men "långsamma" kolhydrater mår vi alla bra av. Det är de kolhydrater som ger en långsam stegring av blodsockerhalten, till skillnad från exempelvis socker.

Med långsamma kolhydrater i maten blir man mätt - och inte så snabbt hungrig igen.

-Självklart går det att banta säkert med GI-metoden, ät dig nöjd på mat med långsamma kolhydrater som ris, pasta och potatis, säger Fredrik Paulún.

GI-kosten är ofta också mer näringsrik, två exempel är fullkornsbröd och rotfrukter.

Nyttiga fetter

Väljer man den typen av mat får man i sig både vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Metoden blir fullvärdig när kosten byggs på med protein som kött och kyckling.

Nyttiga fetter, som i till exempel fisk, och den klassiska olivoljan, kompletterar bilden.

På sikt minskar du inte i vikt med bantningsmetoder som går ut på att räkna kalorier och bara dra ned på energin, menar näringsexperten.

-Nej, då kämpar man hela tiden mot hunger och svajande blodsocker och det fungerar inte. Det blir jojo-bantning.

”Jag har blivit mycket gladare”

Till slut sa ölmagen stopp.

-Att knyta skorna började bli ett äventyr, säger Robert Karlsson, 24.

GI - ett sätt att öka fettförbränningen

Här är dålig mat enligt GI-metoden

Här är bra mat enligt GI-metoden

Christina Barbäck

ARTIKELN HANDLAR OM