Inte farligt med mycket kolhydrater

Fettsnål diet gav bäst viktminskning i stor studie

HÄLSA

Förespråkarna för Atkinsmetoden har fel, hävdar amerikanska forskare.

Det finns ingenting som talar för att man skulle gå upp i vikt av en diet med mycket kolhydrater och lite fett.

Det visar en stor studie som presenteras i den amerikanska tidskriften Journal of Medical Association.

Foto: Katrin Jakobsen
Fettsnålt bäst Att dra ner på fettet är det bästa sättet att gå ner i vikt, visar en amerikansk studie.

I samband med olika typer av kroniska sjukdomar lämnas ofta kostråd som går ut på att äta mindre fett och mera frukt och grönsaker. Dessa kostråd har under flera år varit föremål för diskussion – enligt vissa debattörer, bland annat framlidne Robert Atkins som stod bakom den populära Atkinsdieten, riskerar en diet med mycket kolhydrater från frukt och grönt att leda till en viktökning i stället för en viktminskning.

Nu hävdar forskarna bakom den nya studien att förespråkarna för kolhydratsnåla dieter som Atkins har fel.

De lutar sig mot en stor studie som startades 1993 och omfattar närmare 50 000 kvinnor. Syftet med studien har varit att se vilken effekt en traditionell, fettsnål diet haft på lång sikt.

40 procent av kvinnorna som deltagit i studien har ätit i enlighet med de fettsnåla kostråden, medan resterande 60 procent ätit hur de själva velat. Målet har inte i första hand varit att kvinnorna ska gå ner i vikt, utan enbart att de ska förändra sina matvanor.

Vid en kontroll i augusti 2004 visade det sig att kvinnorna som ätit fettsnålt hade tappat i genomsnitt 2,2 kilo under sitt första år med ändrade matvanor. En lika tydlig viktminskning gick inte att se i gruppen som ätit som de själva velat.

Efter drygt sju år med fettsnål kost hade kvinnorna i den första gruppen också behållit en något lägre vikt än kvinnorna i kontrollgruppen.

I båda grupperna var det tydligt att de som gått ner mest i vikt var de som skurit ner på sitt fettintag.

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM