Fixa formen med mellanmål

HÄLSA

Tar du ett äpple mellan lunch och middag går du ner i vikt snabbare.

Magiskt? Inte alls. Äter du med jämna mellanrum minskar risken att ett wienerbröd slinker ner till fikat eller att det blir pizza till middag.

Dietist Josefine Jonasson berättar varför mellanmålen är så viktiga.

Vad händer i kroppen om det går för lång tid mellan måltiderna?

– Då sjunker blodsockret vilket kan göra att man känner sig sugen och trött. Vissa känner av det här väldigt tydligt, andra märker det inte alls. Men det är bättre att förekomma suget med ett mellanmål, än att förekommas.

Hur många mellanmål ska man äta?

– Det beror på hur du äter i övrigt. Två till tre mellanmål kan vara lagom. Ett mellan frukost och lunch, ett mellan lunch och middag, och sen nåt på kvällen, säger dietist Josefine Jonasson.

Hur mycket är lagom att äta?

– Det beror också på hur de övriga måltiderna ser ut, och hur aktiv man är. Det säkraste sätet att få koll är att lägga in i Dagboken och se vad man har utrymme för. En frukt kan räcka ibland, andra gånger kanske det är bättre med en smörgås. Det viktigaste är att känna efter vad man behöver.

Vad ska ett mellanmål innehålla?

– Ett mellanmål är ju ett komplement till huvudmålen och behöver inte innehålla både protein, kolhydrater och fett. Ett "ensidigt" mellanmål är okej om de stora måltiderna är bra.

Ska man äta mellanmål efter träning?

– Det är alltid bra att äta något direkt efter träning eftersom blodsockret kan vara lågt och man behöver energi för att duscha och ta sig hem. Men det behöver inte var någon dyr proteindrink, en frukt räcker bra.

Påverkar mellanmål viktminskningen?

– Nej, det gör det faktiskt inte. Men det kan påverka att du INTE råkar äta något oplanerat. Men det är det totala energiintaget som räknas. Känn efter vad som funkar bäst för dig, hur du vill dela upp dina dagskalorier. För vissa är det bättre att ta av lunchkalorierna för att äta ett större mellanmål på eftermiddagen. Andra trivs bra med att bara ta en frukt efter middagen.

Finns det inte risk att man äter för mycket om lägger till mellanmål i sin kost?

– Inte om man nöjer sig med en frukt. Kolla i Dagboken hur mycket du har plats för.

10 inspirerande mellanmål

Ammi Bohlin