”Läkaren sa rent ut att jag var fet”

Nu kommer Håkan i sin gamla uniform igen

1 av 2 | Foto: privat
Före Sedan Håkan lämnade lumpen för 17 år sedan har vikten stadigt ökat med cirka 2 kilo per år. I mars förra året vägde han 120 kilo.
HÄLSA

Sedan Håkan Sivencrona lämnade lumpen för 17 år sedan har vikten stadigt ökat med cirka 2 kilo per år. Den slanka killen på 83 kilo som muckade 1989 vägde i mars förra året modiga 120 pannor.

– Jag har försökt tappa barlast ett par gånger tidigare, men det har alltid slutat med några extra kilon efter kurens slut, säger Håkan.

2001 testade han bland annat den så kallade 13-dagarsdieten.

– En riktig dräpare som gick ut på att man skulle följa ett exakt matschema för att lyckas. Visserligen tappade jag 10 kilo på 14 dagar, men det slutade med att jag gick upp allt igen så fort jag la av.

Högt kolesterol och högt blodtryck

I mars 2005 fick Håkan nog. Kroppen började ta rejält med stryk.

– Knäna knakade när jag gick i trappan, jag var törstig hela tiden, kolesterolet var högt liksom blodtrycket och jag kände mig ganska dassig. Jag träffade en läkare och han sa rent ut att jag var fet.

Av en slump läste Håkan ett reportage om Viktklubb.se och tänkte att nu eller aldrig.

– Min fru stöttade mig och vi brann av en iver att förnya och förbättra våra vanor.

Inget mer McDonald´s

Hela familjen la om sina matvanor. Eller snarare, de började laga mat.

– Tidigare levde vi på en ganska torftig meny. Det blev ofta mackor till middag eller snabbmat som pizza och McDonalds. Det är svårt att få tiden att räcka till när båda arbetar heltid.

Nu har familjen Sivencronas meny utökats en hel del. Både Håkans fru och barnen, 6 och 4 år gamla, hängde på den nya kosten.

– Det är fortfarande svårt med tiden, men nu prioriterar vi maten på ett annat sätt än tidigare. Vi lagar oftast enkla rätter till middag, till exempel korv som går snabbt, men vi äter alltid varm mat på kvällarna.

Dramatisk sänkning

Redan efter några dagar märkte Håkan skillnad när den konstanta törsten försvann. Efter två månader med den nya kosten hade Håkan tappat 9 kilo och 16 centimeter kring midjan. Både blodtryck och kolesterol hade sjunkit till perfekta nivåer. Ytterligare en månad senare passerade han den berömda 100-kilosgränsen.

– Det var ett enormt lyft att märka skillnaden. Förutom att jag mådde bättre försvann stressen när jag började äta rätt.

Kommer i uniformen

Bortsett från lite viktpendling under sommaren är Håkans vikt stabil nu.

– Jag har parkerat runt 89-90 kilo och jag mår som en prins. Jag kommer till och med i min gamla uniform - storlek 150c.

Mina matvanor

Mina bästa tips:

Läs mer:

Ammi Bohlin