”GI-metoden är en livsstil – inte en diet”

Kostexperten Ulrika Davidsson chattade med Aftonbladets läsare

HÄLSA

Ulrika Davidsson säger: Jag är på plats nu. Hälsningar Ulrika

säger: Hej Ulrika. Jag har lite svårt att få ihop en bra och billig lunch. Vi har ingen mikro på mitt jobb så jag måste ha kall mat med mig eller köpa ute (vilket inte alltid funkar bra enligt GI-standard). Mackor börjar bli lite tråkigt och sallad är lite trist att stå och svänga ihop varje kväll. Har du några bra råd? Annars gillar jag verkligen GI-maten det är gott och det är lätt att hålla vikten.

Ulrika Davidsson säger: Hej, jag älskar all kallskuret från delikatessdisken! Köp parma, kalkonpastrami, rökt skinka mm och gör en tallrik tillsammans med avokado, mozzarella, tomat och rödlök. Ett annat bra tips är att göra omelett, tex med kräftstjärtar, dill och rödlök. Jättegott att äta kallt tillsammans med en grönsallad. Hälsningar Ulrika

Hanna säger: Vad rekommenderar du att en vegetarian ersätter kött o fågel med?

Ulrika Davidsson säger: Bra vegetariska proteinkällor är: svamp, alger, tofu, quinoa, quorn, alla linser och bönor och framförallt ägg (om du äter det?) Hälsningar Ulrika

fia säger: Vad är det för "regler" när det gäller gi-metoden egentligen? Vad är absolut förbjudet att äta?

Ulrika Davidsson säger: GI-medtoden bygger på att du undviker alla snabba kolhydrater såsom vitt bröd, socker, kakor, bullar, vitt ris, vanlig pasta och potatis. Du äter alltså mera protein, grönsaker och fett. Hälsningar Ulrika

lin säger: Hej! Jag funderar starkt på det här med GI. Cashewnötter har jag hört har lågt GI på men gäller det alla (även saltade)? Hur är det med frukt, vilken frukt har lägst resp högst GI? Med andra ord - vad är bäst att äta?

Ulrika Davidsson säger: Hej, när du väljer frukter så är det bäst med frukter som påverkar blodsockret allra minst. Hit hör alla slags bär och stenfrukter såsom äpple, päron. De frukter som har högst GI är banan och vindruvor. När det gäller nötter så är det bästa valet att äta naturella nötter. Hälsningar Ulrika

johanna säger: Är det farligt att gå efter Gi-metoden när man är gravid?

Ulrika Davidsson säger: Nej, inte alls. Du ska däremot inte göra några extrema saker såsom att helt undvika kolhydrater. Ät en kost med långsamma kolhydrater såsom fullkornsris, fullkornspasta, linser, bönor och råris. Prova gärna hel dinkel eller quinoa. Finns att köpa på The Diet Shop (www.dietshop.se) Lycka till. /Ulrika

säger: Är det verkligen bra mot kroppen på sikt att köra metoder som GI? Har själv kommit väldigt långt i min viktminskning (-70kg än så länge) men har kört mer traditionella metoder som jag tycker känns mer ärligt mot kroppen.

Ulrika Davidsson säger: GI är sunt och bra för kroppen eftersom den bygger på att byta ut "allt det vita" mot lite grövre, helkornsprodukter och undvika sockret. Vad du sedan väljer för metod bestämmer du själv och du har ju verkligen lyckats! Bra jobbat. Hälsningar Ulrika

Hej! Vad anser du om Cambridge-dieten jämfört med GI-metoden? När ska jag välja det ena eller andra? Tack för hjälpen! säger:

Ulrika Davidsson säger: Det kan vara ett bra komplement, framför allt i början när man vill gå ner i vikt. Cambridgemetoden är dock inte ett sätt att leva efter senare i livet utan man måste lära sig hur man kan äta vanliga livsmedel och hur det påverkar kroppen. Hälsningar Ulrika

Helene säger: Hejsan Ulrika! Jag följde det "snabba" programmet som fanns här på Aftonbladet och gick ganska snabbt ned 5 kilo, mycket piggare och känner mig friskare... Men.. Nu har jag stått still på vågen, fast jag rör mig! Jag har började införa kolhydrater men jag vet inte om man kan ta bort dem igen eftersom det inte händer ngt..?

Ulrika Davidsson säger: Vad kul att du har lyckats gå ner 5 kg! Mycket bra jobbat. Du måste nu hålla i och fortsätta med programmet så kommer du lyckas med att komma ner till din målvikt. Det viktiga är att det blir en livsstil och inte bara en diet som man följer en kort period. Ge det lite tid så kommer du lyckas! Hälsningar Ulrika

säger: Hej: Hur håller man kolla på kaloriintaget med gi-metoden? Trots allt så man måste man ju göra av med mer än vad man tar in? Hls Linda

Ulrika Davidsson säger: Gi-metoden bygger inte på kaloriräkning. Sluta att räkna kalorier! Det går inte att jämföra en oliv med en kanelbulle. Kroppen hanterar livsmedel på helt olika sätt. Kalorimetoden är ett förlegat koncept! Hälsningar Ulrika

Andre säger: Jag tränar väldigt mycket och är 24 år. Jag har alltid varit noga med att träna magen o ryggen under flera år. Problemet är att när jag ätit så putar alltid magen ut ganska mycket. Har alltid varit så, jag förmodar att det är genetiskt. Frågan jag ställer är om man kan ändra på kosten, minska på nått speciellt så att det inte syns så mycket? Försöker variera kosten mycket o är noga med att äta så nyttigt som möjligt.

Ulrika Davidsson säger: Det är svårt att säga. En del människor har problem med uppsvullen mage. Ett tips är att hålla igen på vetemjöl och vetemjölsprodukter samt begränsa intaget mjölk. Tänk på att äta mat med lågt GI. Lycka till! Hälsningar Ulrika

Martina säger: Vad ska man dricka förutom mycket vatten? Light är väl heller inget bra alternativ?

Ulrika Davidsson säger: Hej Martina, du kan dricka allt kolsyrat vatten med olika smaker. Prova också att dricka goda teer, typ Yogi Te med en massa spännande smaker som sätter fart på förbränningen. Desa teer är jättegoda kalla också. Hälsningar Ulrika

Timman säger: Hej! Jag har gått på GI metoden nu i 3 veckor - allt e härligt o jag har tappat ca 6 kg. Jag undrar dock över en sak - jag har tappat aptit stort sett helt. Äter 1-2 ggr och får inte i mig nå mer. Portionerna är inte heller stora men jag blir mätt så jag alltid klarar mig. Vad kan detta bero på?

Ulrika Davidsson säger: Det är många som upplever att man inte är så hungrig och sötsuget helt försvinner. Detta beror på att du har minimal påverkan på blodsockret och väldigt lite insulin i omlopp. Det är dock viktigt att äta 3 mål om dagen. Tänk på skalman..en ät och sovklocka så fungerar kroppen bäst! /Ulrika

Anonym säger: Har du något tips på det ultimata mellanmålet? /karin

Ulrika Davidsson säger: Ett kokt ägg kan du ha i handväskan hela dagen. Ta upp, skala och ät! Påverkar inte bloddsockret och det mättar bra! /Ulrika

jonna säger: Hej Ulrika! Vad ska jag ersätta potatis och pasta med? Har problem med att "fylla" ut måltiderna.

Ulrika Davidsson säger: Köp min nya kokbok: Våra bästa GI-recept så finner du en massa alternativ! Frossa i grönsaksdisken och köp hem brysselkål, squash, aubergine, broccoli, blomkål mm. Dessutom så tycker jag att du ska ge bönor, och kikärtor en chans...marinera med god olivolja, vinäger och smaksätt med senap eller ta en pestoburk och blanda med stora vita bönor. Mums!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

säger: Hej! Är sockerfria produkter bättre än vanliga. Har hört att sötningsmedel är farligare än socker..?

Ulrika Davidsson säger: Man ska begränsa all slags sötma. Var försiktig med produkter som innehåller sötningsmedel. Använd sparsamt och ät med måtta. Själv föredrar jag strösötningsmedel när jag gör efterrätter. Finns att köpa i vanliga butiker.

Hälsningar Ulrika

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Ulrika Davidsson!

Mer GI-mat: