Se upp med kolhydraterna

Ät GI-smart med Ulrika Davidssons tips

HÄLSA

Snabba kolhydrater är o­smart mat för den som vill gå ner i vikt, det har du förstått. Men vet du VARFÖR du bör undvika kanelbullen till eftermiddagsfikat?

Foto: Per Björn
Ulrika Davidsson.

Kakor och vetebullar är både sockriga och bakade av vitt mjöl – de är med andra ord proppfulla av snabba kolhydrater som får ditt blodsocker att stiga rekordsnabbt.

Bukspottkörteln ”larmas” och börjar pytsa ut insulin i blodet för att få ner blodsockret.

– Körteln vet ju inte om du tänker äta en bulle eller fem, så den fortsätter att ösa på med insulin, säger Ulrika Davidsson, Söndags kostexpert.

Blodsockret blir för lågt

Följden blir att blodsockret blir alldeles för lågt, du blir trött, okoncentrerad och – sötsugen.

– Vi tar till det första vi får syn på, ofta en chokladkaka från godisautomaten i kaffehörnan, säger Ulrika.

Och vad händer? Rätt gissat: bukspottkörteln larmas igen om den nya ”kolhydratattacken” och vräker på med insulin.

– Insulin är ett anabolt hormon som har till uppgift att bygga upp och lagra. Med för hög insulinhalt i blodet har du alltså svårare att förbränna fett. Om du däremot begränsar kolhydraterna, eller äter rätt slags kolhydrater, så har du mindre insulin i omlopp och en bättre förbränning i kroppen.

Laga god mat med GI

Erika Scott