Bli sockersmart – och tappa kilon!

GI-experten lär dig välja rätt slags socker

HÄLSA

Det är sockret, snarare än fettet, som gör oss allt tjockare.

Sockra smart och undvik de värsta sockerfällorna så tappar du kilon!

Du sträcker dig efter godisskålen. En liten bit kan väl inte skada? Men, hoppsan, där slank visst en till ner?? och en till??

– Socker påverkar hjärnans belöningssystem precis som alkohol och andra droger, säger Ulrika Davidsson, Aftonbladets kostexpert.

”Socker är en drog”

När vi äter sött produceras måbra-hormonet dopamin som gör oss lyckliga. Vissa av oss blir lyckorusiga av socker och upplever abstinensliknande besvär när vi inte regelbundet fyller på vår sockerdos.

– Jag vill hävda att socker är en drog och skulle det ”upptäckas” i dag, är jag tveksam till att det skulle klassas som en laglig substans, säger Ulrika Davidsson.

Varför blir vi tjocka när vi äter socker?

– När vi äter en söt kaka bryts den ner till den enkla sockerarten glukos i magsäcken och går ut i blodet som blodsocker.

Skadligt för kroppen

Högt blodsocker är skadligt för kroppen. Det gör att bukspottskörteln börjar pytsa ut insulin för att sänka blodsockret.

– Insulin minskar fettförbränningen och lagrar fett i kroppen eftersom det är ett av kroppens mest anabola, uppbyggande, hormon.

Varför blir vi allt sötsugnare ju mer sött vi äter?

– Bukspottskörteln vet inte om du kommer att äta en kaka eller hundra, så den överkompenserar med insulin, vilket i sin tur gör att blodsockret blir för lågt, säger Ulrika.

Och vad händer? Just det, vi blir trötta, sugna på sött och springer till närmaste godiskiosk. Sockerkarusellen är i full gång och blodsockret åker berg-och-dalbana.

–?Vitsen med att äta enligt GI-metoden är att hålla blodsockret på jämn nivå genom att äta långsamma kolhydrater och undvika socker så mycket det går, säger Ulrika Davidsson.

Hur ska man undvika det dolda sockret i maten?

– Ta för vana att kolla innehållet hos en vara innan du köper den. Att det står ”osötat” eller ”inget tillsatt socker”, betyder egentligen inte så mycket. Alla ingredienser med ändelsen -”os”, är egentligen socker.

Kan man helt undvika socker?

– Nej, det mesta innehåller lite socker i dag, till och med skivad smörgåsskinka. Men det går inte att leva helt sockerstrikt, så jag tycker man kan äta den där skinkan ändå, säger Ulrika Davidsson.

Läs mer:

Håll koll på sockret!

Erika Scott