Medieprofilen gick ned 25 kilo på 18 månader

Charlotta Flinkenberg: Nu är jag en rätt stilig 38

HÄLSA

– Sluta att ljuga för er själva!

Det är medieprofilen Charlotta Flinkenbergs främsta råd till dem som vill gå ned i vikt.

Hon slutade att äta onyttigt på vardagarna och gick ned 25 kilo på 18 månader.

Foto: Kalle Assbring
Rätt stilig 38.

Charlotta Flinkenberg säger själv att hon alltid varit överviktig. För ett par år sedan hade hon prövat alla dieter och preparat på marknaden i halvhjärtade försök att gå ned i vikt.

Vändpunkten blev en semesterbild. Bilden föreställde en överviktig kvinna på en strand.

– Jag skrattade till först och det tog en stund innan jag insåg att det var jag. Jag hade aldrig sett mig som fet, men jag var ju rätt fet, säger Charlotta Flinkenberg.

Vägde nästan 90 kilo

Då vägde Charlotta Flinkenberg närmare 90 kilo. Hon bestämde sig för att en gång för alla gå ned i vikt. Orsakerna var främst medicinska. Hon hade problem med ett knä och har dessutom åldersdiabetes i släkten.

Charlotta Flinkenberg började skriva ned allt hon åt. Hon insåg att hon – istället för att hon som hon trott åt godis någon gång då och då – åt godis flera gånger varje dag.

– Jag försökte att beta av mina frosseribitar, en efter en. Det var skitjobbigt. Det är en sorts missbruk. Jag kände mig förpassad till Sibirien. Att jag aldrig skulle få unna mig något igen. Jag insåg inte att jag unnade mig hela tiden, säger hon.

”En nykter matmissbrukare”

Charlotta Flinkenberg lärde sig att äta med måtta och tappade 25 kilo på 18 månader. I dag beskriver hon sig själv som en nykter matmissbrukare som alltid kommer att ha en störd relation till mat. Till vardags äter hon ganska trist, säger hon, för att sedan få lyxa vid väl valda tillfällen.

– Jag tänker fortfarande på mat nästan hela tiden. Jag ser fram emot att jag ska få äta gott och kaloririkt, det är ljuspunkter i min vardag.

I boken ”Viktiga boken – från godisråtta till storlek 38” (Bonnier Fakta) som lanseras i morgon torsdag berättar hon om ett stenhårt arbete med många återfall. Boken vänder sig till dem som liksom Charlotta Flinkenberg tidigare försökt att gå ned i vikt, men misslyckats.

– Det är en rolig historia där man kan skratta och gråta samtidigt. Distanserad humor är viktig. Jag tror att man kan bli stärkt av det.

”Sluta dalta”

Rådet till andra överviktiga är att sluta att dalta.

– Överviktiga är experter på att lura sig själva. Sluta att äta en massa skit på vardagarna! Det handlar mycket om okunskap också. För dagbok och kolla vad grejerna innehåller.

För en dryg månad sedan fick Charlotta Flinkenberg barn. Hon har redan gått ned åtskilliga kilon och känner sig mer nöjd med sin kropp än någonsin.

– Just nu har jag nog min figurtopp. Jag har fått större bröst och magen gick tillbaka nästan på en gång. Jag tycker att jag är en rätt stilig 38.

De har också gått ner i vikt:

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM