Skarp kritik mot GI och Atkins

Döms ut av internationella forskare

HÄLSA

Två välkända metoder att gå ner i vikt, Atkins-dieten och GI-metoden, kritiseras av internationella forskare.

Atkins-dieten, som bygger på ett lågt intag av kolhydrater i kombination med mycket kött, är inte säker och rekommenderas inte, skriver professor Klaus Dieter Lessnau vid New Yorks School of Medicine i USA i tidskriften The Lancet.

Lessnau och hans kollegor beskriver ett fall som rör en 40-årig kvinna med fetma som strikt följt Atkins-dieten. Kvinnan togs in på sjukhus med ketoacidos, ett allvarligt tillstånd som uppstår när blodet innehåller alltför höga halter av ketonkroppar och därför blir surt. Ketonkroppar bildas i levern vid svält. Enligt Lessnau och hans kollegor kan kolhydratfattiga dieter som Atkins leda till förhöjd produktion av ketonkroppar.

Avråder från Atkins

Claude Marcus, professor vid Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, instämmer.

– Vi avråder från Atkins-dieten, vi anser inte att den är sund, säger han till TT.

– Det är inget bra sätt att banta på.

Samtidigt kritiserar doktor Elizabeth Meyer-Davis vid University of South Carolina i USA den så kallade GI-metoden. Den går ut på att undvika mat med högt glykemiskt index – till exempel vitt bröd och potatis – som säjs höja blodsockret.

Men Meyer-Davis har följt 813 vuxna under fem år och fann inte att mat med högt GI-värde höjde deras blodsocker, enligt en studie hon publicerar i British Journal of Nutrition. Enligt Reuters säger Meyer-Davis att GI inte är ett bra sätt att mäta hur mat påverkar blodsockret.

”Blodsockret åker inte jojo”

Ett livsmedels GI-värde avgörs av mätningar på personer som före intaget har fastat. Men mat får andra värden när den äts av människor som inte fastar. Och i verkliga livet spelar faktorer som hur länge kolhydraterna tillagas, kombinationen av livsmedel som äts samt hormonuppsättning hos den som äter roll för hur blodsockret påverkas.

Claude Marcus anser att personer som förespråkar GI har skapat en mytologi som utgår från vad som kan vara nyttigt för en diabetiker.

– Blodsockret åker inte jojo hos friska individer, därför är GI-metoden inget att luta sig mot för en frisk människa som vill gå ner i vikt, säger han.

Läs mer:

Christina Magnergård Bjers/TT