”Är inte Atkins och GI bara en mediabluff?”

GI-experten Ulrika Davidsson svarade på läsarnas frågor

HÄLSA

Ulrika Davidsson säger: Hej, Jag är på plats och svarar på era GI-frågor. Hälsningar Ulrika

li säger: Du pratar ofta om Atkins och GI är det samma sak?

Ulrika Davidsson säger: Ja, Atkins är en GI-metod som framförallt lämpar sig till personer som vill gå ner i vikt. Man kan ju äta GI-metoden för att bara må bra och få ett jämnare blodsocker.

Per säger: Aktins har det stått så mycket negativt om sista tiden, det har till och med talats om dödsfall. Är det farligt att äta enligt Atkins?

Ulrika Davidsson säger: Jag har tagit del av den rapporten och i det fallet så var den en kvinna som inte var frisk när hon påbörjade dieten och gjorde den felaktigt. Alla metoder, vare sig det är kalorimetoder eller kolhydratsmetoder, är farliga om man gör det på ett felaktigt sätt eller under en för lång period. Jag rekommenderar Atkinsmetoden fas 1 varmt och min rekomendation är att följa den mellan 2 - 8 veckor. Hälsningar Ulrika

fuzzyEskimo säger: Hej! Finns det inte en risk att folk blir alltför angelägna om att gå ner i vikt, med allt prat om GI mm? Att folk drabbas av ätstörningar?

Ulrika Davidsson säger: Jag tror att det är bra att vi blir upplysta om GI-metoden och med det byter ut livsmedel med ett högt GI till bättre alternativ som har ett lågt GI. Dessutom behöver vi alla dra ner på sockret i vår kost. Jag tror det är ett större problem med övervikten än med ätstörningar.

Mojjan säger: Jag äter enligt GI-metoden men är ändå ständigt sötsugen. Alla säger att man slutar få godisbegär efter en tid, men har fortfarande efter 3 mån sötbegär. Vad beror det på?

Ulrika Davidsson säger: Ja, vanligtvis äter du något felaktigt i kosten som påverkar ditt blodsocker negativt.Se över vad du äter på en dag och plocka bort alla onödiga kolhydrater och socker. Det kan också vara så att du äter för små portioner och det kan leda till att du får ett högre sötsug. Jag kan tipsa dig om en produkt som finns på "The Diet Shop" som heter Glykemin. Titta på www.dietshop.se Hälsningar Ulrika

li säger: Hur vet man att man är frisk innan man påbörjar Atkins? Min läkare avråder helt till Atkins och menar att det är en extrem diet som ingen bör följa.

Ulrika Davidsson säger: Det är svårt för mig att säga något om ditt specifika fall, men som kostrådgivare rekommenderar jag Atkins i de fall där man är frisk och har ett överviktsproblem eller ett enormt sötsug. Till friska personer är min rekommendation att följa Atkins i ett par veckor och sedan fasar in bra kolhydrater med lågt GI. Hälsningar Ulrika

Nini säger: Alla dessa "godisaktiga" bars som finns, Nutrilett, Atkins, Naturdiet, de två första står som gi-låga, stämmer det och vad gör de med det svåra sockersuget? Förstör jag min intention att få bort sockersuget om jag tar en sådan bar då och då?

Ulrika Davidsson säger: Ja, dessa barer ska man äta med försiktighet. Det kan vara bra att ha i handväskan som ett mellanmål lite då och då men man ska inte få det som en vana att äta dessa produkter varje dag. Själv tycker jag att det är bra produkter men använder det med måtta! Hälsningar Ulrika

Jessica säger: Jag tänker köra igång med GI-metoden, då den verkar passa mig fint. Mitt enda problem är vad jag ska äta till frukost under fas 1. Har inte riktig tid, eller lust, att på morgonen slänga ihop en schysst omelett, utan skulle behöva tips på ett snabbare alternativ...

Ulrika Davidsson säger: Du kan koka ägg dagen innan och göra en sats med ägg+majonnäs, salt och peppar och sedan låta stå i kylen. När du har bråttom på morgonen så kan du fylla tex ett isbergssalladsblad med lite skinka eller kräftsjärtar tillsammans med äggblandningen. Recept på en massa GI-fruktostar finns i min kokbok som jag har gjort tillsammans med Ola Lauritzson och den heter "våra bästa GI-recept". Lycka til!!

Carina säger: Det låter som om du bara vill sälja produkter. Är inte hela det här Atkins/GI en mediabluff?

Ulrika Davidsson säger: Jag tycker att det är mycket bra att vi i hela Sverige blir mer upplysta vad livsmedel innehåller och att vi lär oss mera om hur vi kan må bättre så jag förstår inte varför du ens kan påstå att det är en mediabluff? Det kommer nog tvärtom bidra till en hälsosammare livsstil och mera medvetna människor.

säger: Hur farligt är det att köra GI-kost vid amning? Mitt barn är sju månader snart, äter gröt och lagad mat ca tre gånger per dag, plus en hel del amning, (efterrätt och nattmålen).

Ulrika Davidsson säger: Du kan äta GI kost när du ammar och du kommer att må bra av det. Det är dock viktigt att inte gå på några faser för viktminskning utan bara följa GI som sådan. Det innebär att du väljer kolhydrater som har ett lågt GI såsom, grovt helkornsbröd, fullkornspasta, råris, osötat musli mm och undviker kolhydrater med högt GI såsom Socker, vitt mjöl, vitt ris, vanlig pasta, kakor mm. Lycka till!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Eva säger: Lyssnade på Stephan Rössner härom veckan som helt dömde ut Atkins. Han är ju landets främsta expert på viktnedgång. Har du någon kommentar?

Ulrika Davidsson säger: Jag samtycker inte med Stephan Rössner som pratar för sin "kalorimetod". Den skiljer sig helt mot alla GI-metoder och det går inte att jämföra. Jag tror inte på att räkna kalorier pga att kroppen hanterar alla livsmedel på olika sätt. Man kan alltså inte jämföra 5 oliver med en kanelbulle pga av att det är 2 olika nedbrytningsprocesser vilket gör att kaloriräkning är förlegat. Mitt tips är at du ska välja en metod som passar dig och om det är kalori eller kolhydratmetod måste du själv avgöra och lyssna på vad din kropp mår bra av! Lycka till. Hälsningar Ulrika

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Ulrika Davidsson!

Läs tidigare chattar med Ulrika Davidsson: