Anna Nicoles smala lycka

Skandaldrottningen tappade 35 kilo - nu finns mirakelmedlet i Sverige

1 av 2 | Foto: Aftonbladet bild
Efter Anna Nicole Smith sedan hon tappat 35 kilo.
HÄLSA

Afrikanska bush-folk har ätit substansen i hundratals år för att dämpa hungern.

Nu marknadsförs det starkt ifrågasatta bantningsmedlet i Sverige med hjälp av Anna Nicole Smith.

Svenska experter är kritiska.

Preparatet Trimspa marknadsförs som mirakelpiller och dess mest kända företrädare är dokusåpa- och skandaldrottningen Anna Nicole Smith. Hon uppges på kort tid ha gått ner 35 kilo med hjälp av det.

Nu säljs pillren i Sverige via internet. På en svenskspråkig hemsida, styrd från England, marknadsförs preparatet till alla som vill gå ner i vikt.

På samma hemsida säljs även ett annat starkt kontroversiellt bantningspreparat, Thermoxical, som både svenska och utländska myndigheter varnar för eftersom det kan ge svåra leverskador.

Starkt ifrågasatt

Trimspas effekter är starkt ifrågasatta i USA. Flera debattörer påstår att det i själva verket var en tidigare variant av preparatet, som innehöll den i dag helt förbjudna sammansättningen av efedrin och koffein, som gjorde att Anna Nicole Smith rasade i vikt.

- Det finns inga mirakelmedel för att gå ner i vikt. Inga som inte ger helt oacceptabla bieffekter i alla fall, säger Marlene Olivares-Dahlby, 61, Dietisternas riksförbund.

Trimspa har i dag en aktiv substans som heter Hoodia gordonii och utvinns av en taggig växt i södra Afrika. Växten har under århundraden ätits av bush-folket San för att motverka hunger under långa vandringar genom Kalahari-öknen.

Rekommenderas inte

Stammen, som efter diverse domstolstvister delvis fått rätt till försäljningen, väntas nu bli stormrik på konsumtion av bantningspreparat.

Det hoppas även tillverkarna av Trimspa på att bli. Men konsumentorganisationer i USA anser att marknadsföringen av Trimspa inte stämmer överens med verkligheten.

I Sverige tror experterna att tester kommer att visa ungefär detsamma. Ingen som Aftonbladet har talat med rekommenderar överviktiga att köpa Trimspa.

- Nej, det är de gamla vanliga näringsrekommendationerna som gäller för den som långsiktigt vill minska sin vikt: balans mellan kolhydrater, fetter och proteiner, säger Marlene Olivares-Dahlby.

Läs också:

Olle Castelius