Sverige har bantat bort 100 elefanter

Viktklubb.se har gjort livet lättare i tre år

HÄLSA

440 ton – eller 100 elefanter.

Så mycket lättare har Sverige blivit sedan Viktklubb.se startade.

I dag fyller klubben tre år.

Foto: Henry Lundholm
Gör nytta ”Det är otroligt kul att se att Viktklubb.se verkligen gör nytta”, säger Carina Pahl, ansvarig för Viktklubb.se.

Sedan starten har mer än 200 000 svenskar gått med i Viktklubb.se. Tillsammans har de gått ner 440 ton – den sammanlagda vikten av 98 elefanter.

– Det är otroligt kul att se att Viktklubb verkligen gör nytta. Fetma och övervikt är ett av världens snabbast växande folkhälsoproblem, bara i Sverige räknar man med att omkring 2,5 miljoner människor är överviktiga. säger Carina Pahl, ansvarig för Viktklubb.se.

Får stöd av experter

Metoden som används i Viktklubb är lika enkel som klassisk: den mängd energi du får i dig genom maten du äter ska inte överstiga den mängd energi du gör av med. Medlemmarna får en personlig dagbok där de fyller i allt de stoppar i sig, ett mat- och träningsprogram att följa – och hjälp och stöd av Sveriges främsta experter på viktnedgång, professor Stephan Rössner och hans kollegor vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet.

– Genom Viktklubb kan vi hjälpa så oändligt många fler människor än vi kan i den vanliga sjukvården. Dessutom har du tillgång till tjänsten dygnet runt, var du än befinner dig. Det är den stora fördelen, säger Josefine Jonasson, forskare vid överviktsenheten och en av Viktklubbs dietister.

Men, poängterar hon – att bara vara medlem räcker inte.

– Det sker inga mirakel med din vikt bara för att du gått med i Viktklubb. Vi finns här för att ge stöd och råd, men ansvaret är fortfarande ditt eget.

Minst ett kärlekspar

Och medlemmarna engagerar sig. För många av dem har Viktklubb fått en långt större betydelse än bara några tappade kilon. Människor som annars aldrig skulle träffats möts i diskussionsforumen, lär känna varandra och blir vänner.

Ibland uppstår till och med kärlek.

– Ja, jag vet att det i alla fall har bildats ett Viktklubbspar, berättar Carina Pahl.

– Många medlemmar är oerhört engagerade. De träffas, startar träningsgrupper och åker på semester tillsammans. Viktklubb förändrar faktiskt deras liv – och det är precis det vi vill uppnå, säger hon.

Läs mer:

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM