”Jag vaknade kallsvettig av abstinens på nätterna”

Kim Kärnfalk chattade med läsarna

HÄLSA
Foto: Stefan Mattsson
Kim Kärnfalk med artistkollegan Nina Inhammar.

Kim Kärnfalk säger: Hej, nu är jag här!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

vadå tv-metoden?? säger: va e tv-metoden egentligen?? :P hälsa nina

Kim Kärnfalk säger: Vi var med i tv-programmet Du är vad du äter. Det går ut på att äta så lite gifter och tillsatsämnen som möjligt, inga konserveringsmedel och inget koffein, inget vetemjöl och inget kött. Raffinerat socker skulle vi också undvika. Vi spelade in i två månader, men jag håller fortfarande på och kommer alltid att äta såhär.

Någon säger: Varför har ni gått ner i vikt?

Kim Kärnfalk säger: Syftet var inte att gå ner i vikt, utan att bli piggare och få en bättre livskvalitet. Medierna fokuserar gärna på viktnedgången, men det gör inte Nina och jag. Vi var inte överviktiga.

tjej säger: Hur känndes det att gå ner så mycket? och vad tyckte du om maten?

Kim Kärnfalk säger: Det är klart att man känner sig lättare i kroppen. Maten - det var mycket jag inte kände till, så i början var det lite jobbigt. Jag visste inte var jag skulle hitta de olika sakerna, men ju längre tiden gick desto lättare blev det. Det är jättegod mat.

Roxie säger: Är du nöjd med din kropp?

Kim Kärnfalk säger: Inte riktigt, för jag har fortfarande ryggproblem, men det går åt rätt håll. Jag är nöjd om min kropp får vara frisk och fungera och nu är ryggen inte riktigt i fas, så det är tråkigt. Jag tror att man blir mer och mer nöjd ju äldre man blir.

jennie säger: hej! var det inte svårt att lära sig laga den nya maten? brukar se på programmet men middagarna verkar kluriga men annorlunda ingredienser osv....?

Kim Kärnfalk säger: Det är inte så svårt som man kan tro när man ser programmen. Det är lättare att laga maten än att hitta den i affärerna! I alla fall innan man vet var man ska leta.

maria säger: fick ni prova på nåt nytt att äta som ni tyckte va jätte äkligt från början?

Kim Kärnfalk säger: Morgondrinken var ingen lek. Det var någon sorts apelsindryck med vitaminer - och i början fick jag verkligen kväljningar. Men man vänjer sig!

Lisa säger: Har din viktnedgång påverkat din självbild? I såfall hur?

Kim Kärnfalk säger: Nej, inte viktnedgången så mycket som att min livskvalitet har blivit bättre. Nu är jag mycket mera noggrann med vad jag äter och har fått en bättre självbild i takt med att jag har blivit bättre på att ta hand om mig själv. Det är också roligt att se hur bra kroppen har svarat på att få rätt saker.

Ingela säger: Hej! Var abstinensen efter kaffe och cola stor när ni plockade bort dem? MVH Ingela

Kim Kärnfalk säger: Den var så hemsk att jag vaknade kallsvettig varje natt och hade kramper i vaderna. Det kändes som om jag hade influensa. Det höll i sig en vecka, en och en halv - sedan försvann det.

säger: Var hon lika hård mot er som det verkar i TV Anna skipper?

Kim Kärnfalk säger: Ja, det var hon! Men det finns en väldigt ödmjuk och sympatisk sida hos henne som gör att jag avgudar Anna. Hon förstår verkligen hur svårt det är. Både jag och Nina behöver någon som pekar med hela handen, annars lyssnar vi inte.

annie säger: hur har det gått att följa metoden efter tv programmet ?

Kim Kärnfalk säger: Det har gått jättebra. Det här är ett sätt att leva, mer än ett tv-program. Nu kan jag fuska - men gör jag det för många dagar i rad så tar energin slut. Så det straffar sig direkt.

Majsan säger: Det är klart det är lätt att gå ner i vikt o komma igång med träning när man har en personlig tränare. Om man inte har tillgång till det då? Om man inte har den tiden som det krävs? Som ensamstående mamma på heltid så har jag inte möjlighet att springa på gym då jag inte har tillgång till barnvakter. Några tips?

Kim Kärnfalk säger: Jag har inte tränat en enda sekund på två månader eftersom jag har haft ryggskott. Ett sätt att få igång fettförbränningen är att ta en lång promenad före frukost. Det kan man göra även med barnvagn. Maten kan man ju också ändra på på egen hand - men det är inte säkert att jag hade klarat det helt själv. Så jag förstår problematiken. Det finns ju gym med barnpassning, men det är ganska dyrt. Ett annat tips är att köpa en träningsvideo med Pilates - det kan man göra när barnen sover.

steff säger: Motionerar du nåt? Vad gör du i så fall??

Kim Kärnfalk säger: Ingenting, förutom att jag är ute och går. I slutet av veckan ska jag börja med sjukgymnastik för ryggen.

Ebbizen säger: Blir det dyrare att äta sån nyttig mat som ni äter nu än "vanlig" mat?

Kim Kärnfalk säger: Ja, det är ganska mycket dyrare. I alla fall i början när man skaffar alla basvaror. Men sedan blir det billigare - för det går inte åt så mycket.

Martina säger: Hej Kim! Duktig du är..hur stoppar du sötsuget? Jag tycker det är svårt, var hittar man algpasta och alla nätter och bönor? /Martina

Kim Kärnfalk säger: Ibland stoppar jag sötsuget med att äta choklad, det unnar jag mig på helgen. Annars dricker jag mycket te och stoppar i en tesked honung, det stillar. Alla nötter och algpastor finns i hälsokostaffären, där jag har terroriserat personalen med massor av dumma frågor.

Sofie säger: Hur peppade du dig själv när det var som tuffast med suget???

Kim Kärnfalk säger: Jag var så glad över att ha lyckats utan att fuska, så det blev motiavation i sig att fortsätta och göra rätt. Kaffet trodde jag skulle vara svårast, men det visade sig att det var sockret. Jag har ätit mycket frukt och nötter, och druckit te med honung.

cool säger: Om man vill gå upp i vikt då ? Det är alltid en ständigt tjafs om att folk vill gå ned i vikt.

Men det är även många som vill gå upp i vikt utan att lyckas.

Så hur ska man göra förutom att äta mer som jag jag redan gör ?

Kim Kärnfalk säger: Man kan komplettera sin kost med proteindrinkar. Det finns också i hälsokostaffärer. Själv har jag aldrig haft det problemet, så några fler tips har jag tyvärr inte.

säger: Äter din man samma saker som du?

Kim Kärnfalk säger: Ja, det gör han!

maria säger: men hur kommer det gå att följa metoden längre fram om ni skulle få för er att åka på turne med allt åkande hit och dit när det blir snabb stop på resturanger som kanske inte har myket att välja på alla gånger?

Kim Kärnfalk säger: Alla restauranger har alltid vegetariska alternativ. De gånger vi har varit ute och rest under den här perioden har det alltid gått bra, vi har fått prata med kockarna och förklarat varför vi vill ha en viss mat, och då har de alltid ordnat något. En bit fisk med grönsaker och skirat smör har ju de flesa. Men nyckeln till att äta bra är att planera.

Lejonhjärta säger: Hej Kim...fan vad bra du / ni är...hur är det med energin...orken...med den nya dieten och tror du att detta kommer vara? Får man ha godisdagar även om man kör denna diet?

Kim Kärnfalk säger: Tack så mycket! Jag har dubbelt så mycket energi om inte ännu mer nu, och jag tror absolut att det kommer att hålla i sig. Man får göra som man vill varje dag, men det märks direkt på orken så man vill inte fuska för mycket. Man har ett liv och man äter som man vill - det är inte så dramatiskt.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

nejja säger: Är du nöjd med din kropp nu?...och vill bara säga att jag va ett fan till friends!!!! ni är super eller ni va.!

Kim Kärnfalk säger: Jag är nöjd med min kropp för att den sitter ihop min själ - och jag mår bra. Tack alla som har chattat - gå gärna in på tv3.se och ladda ner Anna Skippers receptbok. Hejdå!

Läs mer: