”Vi tappade 11 kilo med pulver”

Stort test: Så bra är pulverdieterna

Gick ner 11 kilo På två veckor gick Aftonbladets testpanel sammanlagt ner 11 kilo i vikt med olika sorters pulverdieter. Från vänster: Anders Wallner, Bodil Dahlgren, Joakim Flodin och Tilde Johansson.
HÄLSA

Bjuden på bröllop till pingst? Stramar klänningen i sömmarna?

Lösningen på problemet: En intensiv pulverdiet – på två veckor kan du minska upp till fem kilo.

Kropp & Hälsa har låtit fyra personer testa hur det är att leva på enbart kostersättningar.

– Pulverdieterna fungerar därför att de innehåller få kalorier, samtidigt som du får i dig all näring kroppen behöver. Att skära ner den vanliga kosten till så låga kalorinivåer är nästan omöjligt utan att riskera näringsbrist, säger Josefine Jonasson som är dietist och doktorand vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet i Huddinge.

Diet för friska

Josefine Jonasson ser inga hinder för dem som bara bär några extra kilon att använda pulverdieter.

– Det är helt okej. Men måste man upprepa dieten inför varje vår kanske man ska fundera på vad det är som gör att man hela tiden går upp igen.

Vem kan gå på pulverdiet?

– Dieten är för vuxna, friska människor och ska inte användas mer än ett par veckor utan läkares tillsyn.

Vem är dieten inte lämpad för?

– Typ 1-diabetiker, ammande och gravida, eller människor som har en ätstörning i botten, eftersom dieten kan trigga i gång störningen.

Produkter med extremt lågt kaloriinnehåll ger en snabb viktnedgång på 3-4 kilo redan första veckan.

Men det är inte fett som förbränns. Först gör kroppen slut på sina reserver av kolhydrater som finns lagrade i form av glykogen i muskler och lever. Då försvinner också stora mängder vatten som är bundet till glykogenet.

Bränner fettet sist

Först därefter börjar kroppen bryta ner fettreserverna. De första dagarna kan vara riktigt jobbiga. När kroppen sen börjar bränna fett får man en euforisk känsla som gör att man orkar hålla ut i flera veckor.

- Dieten är inte magi. Den kan bryta en ond cirkel, men om du inte förändrar det som gjort att du gått upp i vikt från början är du snart där igen, säger Josefine Jonasson.

Läs mer:

Lyckas med pulverdieten - så gör du:

Vad är vad i kaloridjungeln?

Ulrika Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM