Så vinner du matchen mot kilona

Lär av elitidrottarna – träna mentalt

HÄLSA

Framgångsrika elitidrottare sägs ha ”vinnarskalle”. De fokuserar på en enda sak: att vinna. Genom att visualisera sig själv högst upp på prispallen når de sitt mål och blir bäst.

Foto: Getty Images
Det börjar i huvudet Mental träning – kanske det viktigaste för att lyckas med viktnedgången.

Oavsett om du vill sluta röka, börja motionera eller gå ner i vikt, krävs det att du medvetet förändrar ditt ”tänk”.

Alla succébantare vittnar om dagen de bestämde sig ”på riktigt”. Så att jämföra lyckad viktminskning med att ta OS-guld är faktiskt inte så långsökt. Saknas motivationen kommer inte att lyckas.

– Det gäller att tro på det du gör och hitta metoden som passar just dig, säger Ulrika Davidsson, Aftonbladets kostexpert och viktminskningscoach.

Hon talar av egen erfarenhet. För fyra år sedan gick hon ner 30 kilo på ett halvår.

– Jag har varit rund större delen av mitt liv. Efter två graviditeter vägde jag 96 kilo.

Klassisk jojobantare

Ulrika var en klassisk jojobantare. Men det var inte förrän hon upptäckte GI som kilona rasade och inte kom tillbaka.

– För mig var det viktigt att se resultat snabbt. Under GI-metodens första fas, äter man minimalt med kolhydrater, vilket gör att du går ner fort i vikt.

Förutom att hitta en metod som passar dig, gäller det också att identifiera varför du blivit överviktig.

– Jag har jobbat stenhårt med mitt beteende. Anledningen till att jag blev tjock, var att jag inte kunde behärska mig när det serverades pasta, bröd och mackor. Skulle vi ha spaghetti till middag, lagade jag medvetet sex portioner istället för fyra. Sedan slukade jag den överblivna pastan direkt ur kastrullen. Gärna med smör på. I dag slänger jag resterna eller lägger in dem i kylen. Men det har varit en resa att komma dit.

Vad var det som gjorde att du lyckades bryta mönstret?

– GI-metoden tilltalade mig, för jag kände ”så här kan jag leva resten av livet”. Det är ju inte en lågkalorimetod där man är hungrig hela tiden. Och jag får fortfarande äta pasta, men väljer fullkornspasta. Konstigt nog triggar det inte igång mitt frosseri!

Läs mer:

Erika Scott