”Därför är Atkins-dieten farlig”

Dietist Josefine Jonasson chattade med läsarna

HÄLSA

dkny säger: Hej Josefine vad reommendear du om man ska gå ner i vikt? jag har hört at det är bra att äta typ "piller" vid idan om typ äpplcidervnäger och sånna saker sant/falskt?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Äppelcidervinäger fungerar inte mirakulöst vid viktnedgång - det är mest bortslängda pengar. Försök istället äta regelbundet och varierat i kombination med promenader eller annan fysisk aktivitet som kan passa Dig. Lycka till!

dewdawd säger: Hur farligt är de att svält-tvinga sig själv för att gå ner i vikt? Är de normalt i dagens samhälle? Hur påverkas kroppen?

   Josefine Jonasson säger: Det är förstår ingenting vi rekommenderar, kroppen kan ta skada på på många sätt om man utsätter sig för långvarig svält. Tyvärr är det inget ovanligt i dagens samhälle, att folk svälter sig själva. Det är verkligen ledsamt.

Elvis säger: Hej fröken Jonasson;) Har hört att dinkelpasta ska vara nyttigare än "vanlig". Stämmer det? På vilket sätt i så fall? Dinkelpastan är ju dessutom ca 2,5 ggr så dyr.

   Josefine Jonasson säger: Hej Elvis! :-) Det är synd att Dinkelpastan är så dyr men den innehåller mycket mineraler och fibrer och kan göra att man håller sig mätt länge. Prova den gärna i en god middag!

Jocke säger: hur farligt är det egentligen med allt socker i alla våra livsmedel?

   Josefine Jonasson säger: Hej Jocke! Det är mycket mat som har tillsatser av socker som en smakförhöjare och som en krydda behöver det inte vara så farligt. Om man äter stora mängder socker kan man få svårt att få i sig tillräckligt med näring om man får i sig mindre mängder nyttig mat.

linda säger: är det bra att dricka nutrilett nån vecka för att rensa ur kroppen ochkomma iagång?

   Josefine Jonasson säger: Hej Linda! Nutrilett kan ha just den funktionen som Du nämner, att man kommer igång genom att bryta gamla vanor. Att dricka Nutrilett en vecka har däremot inte så stor effekt på viktnedgång i form att fettmassa. Oavsett hur länge man dricker det så är det viktigt att man ändrar vanorna efteråt för att inet gå upp de tappade kilona igen.

Sofie säger: Hej! jag undrar om du har ett bra tips på snacks som man kan unna sig utan att få dåligt samvete på kvällen? jag brukar äta en del goda frukter men undrar om nötter, popcorn osv. påverkar vikten mycket?

   Josefine Jonasson säger: Hej Sofie! Det är klart man ska kunna unna sig något gott ibland utan att få dåligt samvete - det är ju en guldkant man behöver ibland. Nötter innehåller en hel del fett och kalorier. Popcorn innehåller mindre kalorier men en påse på 100 g innehålletr ändå ca 400 kcal, som två-tre små skinkmackor alltså. Snacks är alltså något man ska kunna unna sig men ingenting man bör unna sig varje kväll för att man är sugen på något. Frukt kanske kan vara ett vardagsalternativ och snacks ett alternativ till helgen?

frida säger: Med en enkel fråga. Hur ska man gå ner i vikt? Utan att slita ut sig totalt. Har småbarn och tycker helt enkelt inte att tiden räcker till. Vad gör man då?

//Ensam mamma

   Josefine Jonasson säger: Det var en enkel fråga, Frida, och jag önskar att jag kunde ge ett lika enkelt svar.. Jag tycker att Du ska göra små långsiktiga förändringar som Du kommer att kunna hålla. Kanske äta godis/kakor mm bara på helgen, äta lunch och middag enligt Tallriksmodellen med S tallriken grönsaker, promenera med/utan barnen en liten stund varje dag. Gör små saker - låt inte viktnedgången ställa orimliga stressande krav på Dig.

jenny säger: Hej! Stämmer det att man inte ska äta mer än två kupade händer? Låter lite tycker jag.

   Josefine Jonasson säger: Nä, det har jag inte hört. För det första beror det på vilket energibehov man har och för det andra på VAD det är i de kupade händerna. Det är stor energiskillnad på sallad och ost t ex.

Nettan säger: Har tuggummi-tuggande någon betydelse för vikten och kosten?

   Josefine Jonasson säger: Hej Nettan. Nej, det har ingen betydelse. En del kan uppleva att de blir hungriga av att tugga tuggummi men det är högst individuellt.

Stene säger: En enkel fråga. Blir man lika fet av allt fett? Det pratas ju mycket om såkallade bra och dåliga fetter.

   Josefine Jonasson säger: Hej Stene! Allt fett innehåller 9 kcal/gram och eftersom vikten påverkas av det totala energiintaget så spelar det ingen roll vilken typ av fett man äter. Omättat fett är däremot bättre för hälsan på andra sätt, te x när det gäller blodfetterna. Vi bör alltså generellt minska på det mättade fettet till förmån för omättat fett men vi bör inte äta MER fett bara för att det är omättat.

säger: hej kan man äta vad som helst och ändå gå ner i vikt eller är det bara en myt?

   Josefine Jonasson säger: Man kan äta vad som helst men inte i vilka mängder som helst. Man kan äta allt men inte alltid.

sandra säger: vad är det bästa man kan äta?

   Josefine Jonasson säger: Oj, det var en kort och bra fråga. Tyvärr har jag inget kort och bra svar på rak arm. Det beror på vad vad man vill uppnå.

rottweiler säger: Hej. Det pratas mycket om Atkins i media och hur farligt det är. Jag körde ganska frenetiskt på denna metod och gick ner 30kg på 4 månader. Jag har aldrig mått så bra som jag gjorde då och jag var av med sockersuget och jag var alltid mätt. Jag funderar på att köra igång nu igen, fast lite mer långsiktigt... Så jag undrar bara helt enkelt. Vad är det som skall vara så farligt med atkins??

   Josefine Jonasson säger: Hej, Du säger att Du funderar på at köra igång igen fast mer långsiktigt. Det får mig att anta att Du har gått upp i vikt igen och då har Du ett av svaren redan där, att det inte löser något långsiktigt. En annan anledning till att vi inte rekommenderar Atkins är att man inte har tillräckligt med långtidsuppföljning på dieten. Eftersom det är en extrem diet där man i princip tar bort ett näringsämne skulle långsiktiga forskningsresultat vara önskvärda. Vi vet inte vilka effekter det har på njurarna t ex. Ta det försiktigt och var rädd om Dig!

Moderator säger: Det är allt vi hinner idag. Tack Josefine och alla ni som chattat.

   Josefine Jonasson säger: TACK för idag - ha en fortsatt bra tisdag!