Så undviker du fettfällor

Här är den nyttiga maten som kan göra dig tjock

HÄLSA

GÖTEBORG

Nyttig mat kan göra dig fet.

- Att ringla olivolja över maten som om det vore vatten är helt fel. Den innehåller faktiskt 100 procent fett, säger näringsexperten Eva Callmer.

Foto: Roger Lundsten
Kollar noga "Jag är jättenoga med kvalitén på maten till Bianca som är sex månader", säger Erica Siima, 23. Maken Daniel,30, kollar extra om det står att en vara är sockerfri

Det är lätt att blanda ihop begreppen. Bra fett är inte detsamma som magert.

Många vanliga livsmedel innehåller stora mängder fett och socker.

- Ost är en stor fettfälla. Framför allt i matlagningen, säger Eva Callmer, nutritionist och chef på Centrum för tillämpad näringslära.

Lasagne och pajer

En fjärdedel av fetaosten i salladen är till exempel rent animaliskt fett. Pajer, gratänger och lasagne är andra fettbomber - om de tillagas med vanlig ost som innehåller drygt en tredjedel fett.

Men maten kan vara mager, innehålla mycket fibrer och ändå göra att du går upp i vikt. Det finns fler exempel på butikshyllan.

Fettsnål fruktyoghurt innehåller 13 procent kolhydrater - och det mesta är vanligt socker.

I juicen finns 11 procent sockerarter. Men juice är trots allt bättre än nektar med extra tillsatt socker.

I sillburken står socker som andra ingrediens efter fisken. Det betyder att lagen som sillen ligger i innehåller mer socker än till exempel lök - men konsumenten får inte veta vilken mängd det handlar om.

Som kakor

Frukostflingorna innehåller lika mycket socker som kaksmulor.

Men sockerlarmen under senare tid har fått effekt.

- Sverige är ett av få länder i västvärlden som reagerat. Svenska konsumenter är medvetna. Försäljningen av sötad fruktyoghurt har till exempel gått ner, säger Eva Callmer.

Samtidigt blir exempelvis sillinläggningar allt sötare.

- Det gör att konsumenten vill ha lite mer sötma hela tiden, säger hon.

Undviker socker

Henrik Glimstedt, 48, kvällshandlade på en stormarknad i Göteborg i går kväll.

- Jag försöker undvika socker i maten överhuvudtaget, säger han.

Men han är flexibel.

- Färsk sparris kan bli lite besk. Då hjälper en matsked socker i kokvattnet. kollar noga "Jag är jättenoga med kvalitén på maten till Bianca som är sex månader", säger Erica Siima, 23. Maken Daniel, 30, kollar extra om det står att en vara är sockerfri. Foto: Roger lundsten

Här är fettfällorna:

Här är sockerfällorna:

Se upp med det dolda sockret. Det finns andra alternativ.

Kerstin Danielson