Inger gick ner 16 kilo

”Godissuget är helt borta”

1 av 2 | Foto: Daniel Pedersen
I dag Nu väger Inger Ågren 74 kilo.
HÄLSA

Inger Ågren, 52, var en ”smågodisråtta” tills hon började med GI-metoden.

I dag har hon blivit 16 kilo smalare – och godissuget är som bortblåst.

– Jag har hållit min nya vikt i ett år, säger hon.

När Inger var som störst vägde hon 90 kilo. Hon kunde äta hur mycket godis som helst, och kläderna satt allt tajtare.

– Jag mådde väldigt dåligt av det. Jag tänkte: nu är det nog. Nu ska jag bli smalare, säger hon.

Hon beslöt sig för att testa GI-metoden i april förra året.

– Jag hade en kollega som skulle utvärdera metoden. Jag tänkte att jag hänger på, fast jag från början inte alls trodde på det där med lågkolhydratdieter, säger hon.

Aha-upplevelse

Inger fick kontakt med Ulrika Davidsson, som förklarade hur socker påverkar kroppen.

– Hon kunde förklara det där med sockertoppar och jag fick verkligen en aha-upplevelse – ”jaha, det är så det hänger ihop”!

– Det absolut bästa var att jag fick äta mat som jag gillar, ost, ägg och kött. Däremot avstod jag aldrig från vin, säger Inger.

Kilona rasade

När hon började med dieten rasade kilona fort. På tre månader stod vågen på minus nio kilo. Fyra månader senare hade hon minskat 16 kilo. Byxorna som hon hade burit ett halvår tidigare fick hon slänga.

– Jag körde den tuffa varianten, där man utesluter kolhydraterna helt under en period. Brödet på morgonen var det enda som jag tyckte det var svårt att avstå ifrån, säger hon.

Äter potatis

I dag äter hon fortfarande enligt GI-principen, men följer inte dieten slaviskt.

– Jag äter potatis då och då, men inte pasta och ris. I så fall ska det vara fullkornsprodukter, säger hon.

Träningen är viktig. Inger har aldrig varit ett gymfreak, men har som ett minimum att springa på löpband och lyfta hantlar åtminstone en gång i veckan.

– På sommarhalvåret, när vädret är bättre, ser jag till att gå mycket, säger hon.

Sin nya vikt har hon hållit i snart ett helt år.

– Jag äter fortfarande godis då och då, men inte alls som förr, säger hon.

Ingers bästa tips:

Läs mer:

Vecka 1-2:

Vecka 3-4:

Efter fjärde veckan:

Sara Milstead